Jerzy Mercik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Panowie, Skoro wymieniacie doświadczenia dot. OSM 55 AX chciałbym spytać, jak sobie poradzić z następującym problemem. silnik pracujący na połowie gazu (lub mniej) przez 15 - 30 sekund, po ponownym dodaniu gazu na maksa nie wkręca się na obroty od razu, tylko przez chwilę (3-4sek) jakby dławił się i zastanawiał czy wkręcić, czy zgasnąć? Zdarza się to w locie niestety i muszę sadzać bez silnika. Parametry: OSM 55 AX nówka, dotarta zgodnie z instrukcją bańką paliwa. Model canter 1,5m rozp, 2kg. Paliwo Model technics 5% nitro (zmiana na pelikana 10% nitro - efekt bez zmian). Jeśli jazda na wolnych obrotach trwa krócej (5 - 10 sek) po dodaniu gazu, ten efekt nie występuje i silnik ładnie wchodzi na maksymalne obroty. Dzięki from de mountain bertzilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Mercik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 a! nie napisałem, że śmigło apc 11x6 brtz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pancin Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 dokrecaj igle mieszanki malymi krokami i wgóre az do zadowalajacych efektów , wyglada mi na za bogatą mieszankę. Aczkolwiek ax ma ta wade ze po dluzszej pracy na malych obr. nie bedzie reagowal na gaz tak jak powinien . Moge sie mylic ale przynajmiej z moim tak jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Mercik Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 dzięki. Tylko, że regulacja iglicą - mam wrażenie jest prawidłowa - silniczek kręci bardzo ładnie i w pionie trzyma obroty. Jakiekolwiek przedobrzenie igiełką w jedną lub w drugą stronę daje już gorsze efekty. Czy to może być kwestia regulacji wolnych obrotów? (śrubka w gaźniku)? brtz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 OS MAX lubi nitro. Zmiana z 5% na 10% powinna już dać wyraźny efekt (w moim 25AX dała). Jeżeli nie, to spróbuj z 15% nitro, albo polataj jeszcze trochę tak jak jest, bo może jeszcze nie jest całkiem dotarty. Ja mam taki sam objaw w 25AX. Zwiększenie ilości nitro trochę pomogło, zwiększenie temperatury powietrza też - czytaj: w zimie wkręcał się słabiej teraz lepiej, ale może przez to, że z każdym lotem jest lepiej dotarty. Z moich doświadczeń wynika, że nie jest to kwestia regulacji niskich obrotów, chociaż nie należy tego wykluczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 dzięki. Tylko, że regulacja iglicą - mam wrażenie jest prawidłowa - silniczek kręci bardzo ładnie i w pionie trzyma obroty. Jakiekolwiek przedobrzenie igiełką w jedną lub w drugą stronę daje już gorsze efekty. Czy to może być kwestia regulacji wolnych obrotów? (śrubka w gaźniku)?brtz Jeżeli chodzi Ci o reakcję na przepustnicę w zakresie średnich obrotów (tj. przejście od niskośrednich do wysokich) to reguluj nie "dużą" iglicą (bo ta tylko ogranicza max. paliwa - tą reguluj na pełnym gazie) a "małą" iglicą która z reguły jest zamontowana w osi przepustnicy a do jej regulacji użyj małego wkrętaka. Na początek dokręć 1/8 obrotu i sprawdź czy jest poprawa. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptasiek Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Przykręc delikatnie śrubkę wolnych obrotów . Ale naprawdę delikatnie tak ok. 5 stopni i zobacz jak się zachowuje. Jeżeli nie ma poprawy to kolejne 5 stopni. Mój 55AX moze pracowac na wolnych nawet 2 minuty a po dodaniu gazu chce wyskoczyc z łoża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 prosze o porade na jakiej świecy najlepiej latać w OS-46 AX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 OS A3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Tu są wszystkie informacje nt. docierania, regulacji i eksploatacji - polecam http://www.alehar.aplus.pl/porady_silnik_OS_Max.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.