Skocz do zawartości

C17 i Learjet EDF -moje konstrukcje

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym temacie będę opisywał od czasu do czasu prace nad dwoma projektami modeli z napędem EDF, pierwszy to Learjet 31A edf x2 drugi to C17 Globemaster EDF x 4 . Generalnie projekty składać się będą z rysowania w CAD , symulacji 3D a potem będą budowane dwa modele niemal równocześnie. Learjet będzie miał 170cm rozp C17 252cm . Oba modele w zamyśle będą wyposażone w napędy EDF firmy Wemotec. Konstrukcje sklejkowo -balsowo węglowo laminatowe . Termin ukończenia odległy ale nie śpieszy mi się .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

W tym temacie będę opisywał od czasu do czasu prace nad dwoma projektami modeli z napędem EDF, pierwszy to Learjet 31A edf x2 drugi to C17 Globemaster EDF x 4 . Generalnie projekty składać się będą z rysowania w CAD , symulacji 3D a potem będą budowane dwa modele niemal równocześnie. Learjet będzie miał 170cm rozp C17 252cm . Oba modele w zamyśle będą wyposażone w napędy EDF firmy Wemotec. Konstrukcje sklejkowo -balsowo węglowo laminatowe . Termin ukończenia odległy ale nie śpieszy mi się .

Nieźle, ale jednak bez równoczesnej budowy B52 w odpowiedniej skali szału nie zrobisz :lol:
Gość slawekmod
Opublikowano

B52 jest za duży, napędza go w oryginale 8 silników turboodrzutowych. Zrobienie go w skali takiej żeby zmieściły się do gondoli EDF-y przekracza moje możliwości lokalowe i finansowe chociaż w projektowaniu byłby dość prosty. Możliwości jakie daje CAD są powiedzmy niesamowite i zanim oddam do wycinania elementy mogę je złożyć w komputerze. Tak robiłem z funtaną i ultimate. Rysowanie trwało kilka miesiecy a sklejanie łącznie kilka godzin.

Dodam tylko ze rozrysowana Funtana na formatkach zawiera 818 osobnych obiektów. Ciekawe ile będą zawierały te modele.

Gość slawekmod
Opublikowano

Sławek ryczy całe forum z braku avataru...,reszta jest OK. :mrgreen:

Avatar się uszkodził :D . Reszta będzie rysowana powoli ale mam nadzieje skutecznie. Pomysł zaczerpnąłem z rcgroups za planami z parkjets.com . Jednak plany na parkjets są beznadziejne nawet jako półmakieta więc wyciągnąłem (obrysowałem ) wręgi z planów JPG w TurboCad i zrobiłem jak należy.

Dość męczące jest wyrysowania centropłata czyli przejścia centralnej części skrzydeł w kadłub . Ten element w C17 jest dość skomplikowany (w Learjet dość prosty) .Musiałem pociąć obrys skrzydła wzdłuż płaszczyzny wręg potem te przekroje nanieść na wręgi i modyfikując ich kształt zrobić płynne przejście ze skrzydła w kadłub. Poniżej 3-eci etap tej operacji. Przyglądając się uważnie płatowi można dojrzeć te przekroje.

Dołączona grafika

Centropłat wstępnie rozrysowany ale jeszcze to nie jest to o co chodzi.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.