sbruski Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 Hej Jak w temacie - próbowałem różności - wynik marny... Jakieś patenty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilot Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 ...Jakieś patenty? Kiedyś jak mi człowiek odcinał kawałek gąbki to używał do tego długiego i pewnie bardzo ostrego noża (chyba nóż kuchenny). Innych patentów nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekb Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 To zależy jaka dokładność cięcia wmiare przyzwoicie tnie się wyrzynarką tylko trzeba nabyć specjalny nóż np.T313AW bosch Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbruski Posted July 18, 2007 Author Share Posted July 18, 2007 Dzięki za rady... Chcę wyłożyć walizkę do nadajnika i nie wstydzić sią na lotnisku :oops: Link to comment Share on other sites More sharing options...
-==PEGAZ==- Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 Ja z różnymi efektami stosowałem ramkę do styro. Ale trzeba było wyższej temperatury. No i robienia tego na dworzu. Strasznie śmierdzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Addriano Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 Staszek jako wypełnieni walizki do radia nadaje się świetnie odpowiednio wycięty syroduru olejony jakimś miekkim materiałem moze spróbowac w te strone ?? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mammuth Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojot Posted July 19, 2007 Share Posted July 19, 2007 Coś mi chodzi po głowie, że ktoś kiedyś mi mówił, że tajemnicą cięcia pianki ostrym noże jest jego....zwilżanie wodą. Nie testowałem, ale test nie będzie skomplikowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbruski Posted July 19, 2007 Author Share Posted July 19, 2007 Dziękuję wszystkim - nabyłem gąbkę, przetestuję i zawiadomię Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax Posted July 19, 2007 Share Posted July 19, 2007 Kiedyś był poruszany problem wykończenia walizki - może coś się z niego przyda. http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1005&highlight=walizka Link to comment Share on other sites More sharing options...
a_skot Posted July 20, 2007 Share Posted July 20, 2007 Gąbkę spokojnie i ładnie potniesz ostrym, długim nożem moczonym w rostworze mydlanym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tosiek_123 Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Witam, mam nadzieję że pomogę. Linie proste (części styku ze ścianką walizki) wycinałem nożykiem do tapet od linijki. Ważne aby ostrze nożyka było ostre (nowe), w przeciwnym razie będzie szarpało gąbkę. Linijkę dociskamy bardzo lekko, nie uginając gąbki. Nożyk trzymać pod kątem 90 stopni, natarcie ostrza to jakieś 35 stopni. Gąbkę o grub. 2 cm tniemy na raty jakieś 4 - 5 przeciągnięć ostrzem. Przykładowe wymiary wewnętrzne walizki: 250 x 200 mm, gąbke wycinamy na wymiar 251 x 201 mm. Na fotkach poniżej przedstawiam moje ustrojstwo do cięcia gąbki (tnie również styropian, depron itp.). Sama konstrukcja jest banalnie prosta, napiszę tylko że drut oporowy należy dobrać w taki sposób aby w ciemności lekko się świecił a gdy w niego dmuchniemy to w miejscu schłodzenia na chwile przestaje świecić. Drut cienki, u mnie 0,2 mm, napięcie z zasilacza 13,8 V 15A (myślę że spokojnie wystarczy 5A), długość samego drutu około 24 cm. Tnie przyzwoicie, jak zwolnimy posów ciętego materiału to nie wypala od razu szerszej szczeliny a najważniejsze że praktycznie nie ma dymu, lekki smrodek z ciętej pianki (nie uciążliwy). Jeszcze jedno, jak wycinamy w gąbce miejsce np. na element kwadratowy 150 x 150 mm to proponuję wyciąć otwór o wymiarach 149 x 149 mm. Naprawdę nie ma potrzeby wycinać "mocno ciasno". A oto efekt cięcia. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mammuth Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 A oto efekt cięcia. wyglada jak zrobione fabrycznie tylko jeszcze tak z ciekawosci: po co jest wyciety ten prostokatny otwor naprzeciwko wyswietlacza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tosiek_123 Posted July 22, 2007 Share Posted July 22, 2007 Gdyby szybka wyświetlacza miała kontakt z pianką to po pewnym czasie byłyby na niej delikatne ryski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbruski Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Hej, Ale poprzeczka poszła do góry (Tosiek_123)... Faktycznie mokrym w mydlinach nożem idzie dobrze, termicznie nie sprawdzałem. W moim przypadku poszedłem na całość, czyli do walizki idzie nadajnik z pulpitem, ponieważ mój nadajnik MC-19 bardzo ciasno siedzi w pulpicie Graupnera, a wyciąganie z pulpitu oraz wożenie pulpitu oddzielnie jakoś do mnie nie przemawia. Transportowałem oddzielnie pulpit i poprzedni nadajnik MC-12, co mnie ustawicznie wkurzało. Dzięki Wam za pomoc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.