JarekF Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Jest problem i proszę o pomoc. Moje urządzenie DREMEL-Stylus nie chce się ładować. Podłączam pod ładowarkę, kontrolka ładowania (zielona) się świeci. Po kilku minutach gaśnie tak jakby urządzenie zostało naładowane. Jednak po włączeniu nie ma siły do pracy i się wyłącza. Tak jakby nie było naładowane. Nie wiem gdzie jest problem: czy w ładowarce, czy w wiertarce ? Czy to problem elektryczny, czy nawaliła elektronika ? A może baterie do wymiany ? Choć to dziwne by było, gdyż słyszałem, że Litowo Jonowe są długowieczne. Urządzenie eksploatuje może drugi rok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Najprawdopodobniej padają już ogniwa. Mozliwe, że tylko (i najczęściej) jedno. Trzeba się do nich dostać i pomierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Pomierzyłem. 3,30 V i 3,20 V Zauważyłem, że jak wyjmę wiertarkę z ładowarki i włożę z powrotem to znowu kontrolka świeci przez kilka minut. Chcę spróbować podładować Accucelem. Nie mam pojęcia czy to wiertarka nie przyjmuje prądu czy ładowarka nie ładuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ja go używam od ponad 3 lat i nie mam żadnych z nim kłopotów. Po naładowaniu nadal ma siłę do pracy jak nowy. Więc raczej to nie starość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Mierzyłeś pod obciążeniem, czy na luzie? Często akumulatory już do niczego wykazują, po naładowaniu, takie napięcie, a pod obciążeniem poniżej 1v. To nie musi być starość, a np. rozładowanie do zera (zazwyczaj pada jedno ogniwo). Proste pomiary wykażą, czy aku, czy ładowarka. Stawiam jednak na aku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Mierzyłem na luzie. To jednak ładowarka. Accucel 6 nabił mi na full. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej44 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam Podobny problem pojawił się dzisiaj w mojej szlifierce. Czy rzeczywiście to ładowarka i czy opłaca się ją naprawiać? Ładując wymontowany akumulator weszło około 300 mAh. A jeżeli to akumulatory, to co w zamian? Aby nie tworzyć nowego pozwalam sobie edytować stary. W ładowarce uległ uszkodzeniu kondensator elektrolityczny 200uF 25V (na płytce chyba C1) - łatwo poznać po pękniętej pokrywie. Na razie działa. Teraz ewentualna wymiana akumulatorów - ale to nie jest już takie pilne. Pozdrawia AK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.