Skocz do zawartości

apogee 40' dlg

krzysiek w

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając internet trafiłem tu

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=725645

I zachciało mi się cuś takiego mieć, to się biore do roboty :)

Rzenie wycięte, szlifnięte, dzwigarki wklejone

Dołączona grafika

Stateczniki wycięte, szlifnięte

Dołączona grafika

Potraktowałem szkłem 25g/m^, węgielek na końcówke, pasek rowingu na spływ,szyfon na zawias, włożyłem do wora i niech se schnie

Dołączona grafika

Wieczorem zwine rurke i zrobie szablon na kadłub (tracony styrodur) Myślę że do przyszłej soboty sie wyrobie na oblot.

Opublikowano

właśnie skrzydło wyszło z wora :mrgreen:

Dołączona grafika

Na nieszczęście zawias się przesunął w worku :crazy: i jest prawie cały poza lotką :oops:

a na szczęście udało się zrobić zawias na laminacie bez wykruszania włókien :rotfl:

Opublikowano

a na szczęście udało się zrobić zawias na laminacie bez wykruszania włókien :rotfl:

Zawsze możesz podkleić taśmą klejącą. Sprawdzane w boju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby nie było że się lenie, to wklejam fote prawie gotowych skrzydeł

Brak czasu powoduje że nawet rurki nie zwinąłem, pewnie go w ferie dopiero ulotnie.

Dołączona grafika

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Można by rękaw odpuścić i zrobić z węgla 80 dwie warstwy i na szkle to zwinąć. Z osobistego doświadczenia wole mieć ciężką i pancerna rurkę niż taką na styk.

Opublikowano

Do lotu jeszcze nie wiem, bo muszę go skończyć :) Myśle że nie więcej niż 130g

Do kadłuba wchodzą 4 serwa: 2 hxt 5g (lotki) , ts1118(wysokość) i chińczyk 4.3g na kierunku, rex5 i lipol

Opublikowano

Witam

Fajny modelik.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie coś takiego. Jestem teraz na etapie rozważań nad kadłubem więc jak byś miał jakieś fotki z tworzenia kadłuba tj. laminowanie, łączenie połówek itp. projektowanie kadłuba, to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Chciałem kadłub zrobic na styrodurze 2 warstwy szkła50g plus jedna jednokierunkowego wegla 50g/m^ i po przyłożeniu do szablonu oklejam szeroką taśmą bezbarwną. Po wyschnięciu taśma odchodzi bez problemu, wytapia się pianke ze środka. Tyle że mi chyba żywica nie doschła i ja tez rozpuściło :crazy:

Ostatecznie dałem tył przodu kadłubu od bobolinka i zrobiłem półkę. Rurka własnoreczna 3warstwy wegla jednokierunkowego 50g/m^

Opublikowano

Ja swój pierwszy kadłub laminatowy (jak dotąd jedyny :lol: ) zrobiłem też metodą traconego styropianu. Wyszło nie najgorzej tylko waga spora. Kolejny muszę zrobić z formy tylko to łączenie połówek wydaje mi się dosyć skomplikowane.

Opublikowano

Iwan! Znam cie i pewnie chcesz to cacko odpalić na jednej celce 350mAh. Bad idea - rozwaliłem tak s8, jedna celka 4 serw nie uciągnie a nawet jak to nie na długo.

Opublikowano

Krzysiek

Jeżeli dobrze rozumiem, to forma musi być podzielna wzdłuż osi (to jest jasne) i w poprzek na długość noska. Następnie trzeba wylaminować nosek i tył osobno i zrobić łącznik dwóch połówek i tak w skrócie kadłub gotowy.

Opublikowano

Co? Czyli że mam mu dowalić kolejne 4g? :crazy:

Tak, forma w 4 częściach, np prawy nosek składasz z lewym noskiem, dłubiesz pędzelkiem by nadmiar tkaniny chwycił się drugiej połówki, i po wyschnięciu masz już sklejone.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.