krzysiek w Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Przeglądając internet trafiłem tu http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=725645 I zachciało mi się cuś takiego mieć, to się biore do roboty Rzenie wycięte, szlifnięte, dzwigarki wklejone Stateczniki wycięte, szlifnięte Potraktowałem szkłem 25g/m^, węgielek na końcówke, pasek rowingu na spływ,szyfon na zawias, włożyłem do wora i niech se schnie Wieczorem zwine rurke i zrobie szablon na kadłub (tracony styrodur) Myślę że do przyszłej soboty sie wyrobie na oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 właśnie skrzydło wyszło z wora :mrgreen: Na nieszczęście zawias się przesunął w worku :crazy: i jest prawie cały poza lotką :oops: a na szczęście udało się zrobić zawias na laminacie bez wykruszania włókien :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 a na szczęście udało się zrobić zawias na laminacie bez wykruszania włókien :rotfl: Zawsze możesz podkleić taśmą klejącą. Sprawdzane w boju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Żeby nie było że się lenie, to wklejam fote prawie gotowych skrzydeł Brak czasu powoduje że nawet rurki nie zwinąłem, pewnie go w ferie dopiero ulotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 ile węgla dać na rurke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Ja standardowo daje 2 warstwy węgla jednokierunkowego 100 g/m2 i rękaw węglowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 no tak, ale w metrowym modelu też tyle potrzeba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Można by rękaw odpuścić i zrobić z węgla 80 dwie warstwy i na szkle to zwinąć. Z osobistego doświadczenia wole mieć ciężką i pancerna rurkę niż taką na styk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Prawie gotowy, pozostało do kupy poskładać i elektronike wsadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Fajny model , przydał by mi się taki na zbocze. Jak waga wyszła do lotu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Do lotu jeszcze nie wiem, bo muszę go skończyć Myśle że nie więcej niż 130g Do kadłuba wchodzą 4 serwa: 2 hxt 5g (lotki) , ts1118(wysokość) i chińczyk 4.3g na kierunku, rex5 i lipol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biniu78 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam Fajny modelik. Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie coś takiego. Jestem teraz na etapie rozważań nad kadłubem więc jak byś miał jakieś fotki z tworzenia kadłuba tj. laminowanie, łączenie połówek itp. projektowanie kadłuba, to byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Chciałem kadłub zrobic na styrodurze 2 warstwy szkła50g plus jedna jednokierunkowego wegla 50g/m^ i po przyłożeniu do szablonu oklejam szeroką taśmą bezbarwną. Po wyschnięciu taśma odchodzi bez problemu, wytapia się pianke ze środka. Tyle że mi chyba żywica nie doschła i ja tez rozpuściło :crazy: Ostatecznie dałem tył przodu kadłubu od bobolinka i zrobiłem półkę. Rurka własnoreczna 3warstwy wegla jednokierunkowego 50g/m^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biniu78 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Ja swój pierwszy kadłub laminatowy (jak dotąd jedyny ) zrobiłem też metodą traconego styropianu. Wyszło nie najgorzej tylko waga spora. Kolejny muszę zrobić z formy tylko to łączenie połówek wydaje mi się dosyć skomplikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 jak byś robił z odejmowanym noskiem, to możesz przy laminowaniu robi zakładke i wyjąc z formy juz sklejony kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Iwan! Znam cie i pewnie chcesz to cacko odpalić na jednej celce 350mAh. Bad idea - rozwaliłem tak s8, jedna celka 4 serw nie uciągnie a nawet jak to nie na długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biniu78 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Krzysiek Jeżeli dobrze rozumiem, to forma musi być podzielna wzdłuż osi (to jest jasne) i w poprzek na długość noska. Następnie trzeba wylaminować nosek i tył osobno i zrobić łącznik dwóch połówek i tak w skrócie kadłub gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Co? Czyli że mam mu dowalić kolejne 4g? :crazy: Tak, forma w 4 częściach, np prawy nosek składasz z lewym noskiem, dłubiesz pędzelkiem by nadmiar tkaniny chwycił się drugiej połówki, i po wyschnięciu masz już sklejone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Oblatany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Nooo prawie. Model gotowy, zostaje tylko kwestia zasilania. Czy rex i chińszczyzna przeżyje te 8.4v :crazy: ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.