hubert_tata Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Mam problem z niezgodnością kanałów w nadajnikach Hitec Flash5X i Multiplex CockpitSX. Chodzi mi o przyporządkowanie kanałów. Np w Hitec gaz jest na 3 kanale, a kierunek na 4 kanale; w MPX dokładnie odwrotnie. Nie pozwala to na dowolne zamienianie nadajników bez przekładania wtyczek w odbiorniku. W MPX nie mogę zamieniać tego z menu (przynajmniej do tej pory nie umiem i nic w instrukcji nie widzę - więc raczej nie da rady), a zwykłe przełożenie wtyczek potencjometrów też wszystko pogmatwa. Czy jest na to jakaś rada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 możesz we flashu przelutować potencjometry, ale wtedy ZAMOPNIJ O MIKSERACH !! innego rozwiązania raczej nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 W Cockpit musisz zmienić mode. On ma 4 dostępne tryby pracy. Trzeba wybrac ten właściwy. Podobny problem miał kolega, który też ma ten sprzęt, tyle że starszą wersję (myślę, że filozofia programowania jest podobna). Z całą pewnością da się ustawić ten nadajnik aby miał "normalnie" przyporządkowane kanały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 W Cockpit musisz zmienić mode. On ma 4 dostępne tryby pracy. Trzeba wybrac ten właściwy. Podobny problem miał kolega, który też ma ten sprzęt, tyle że starszą wersję (myślę, że filozofia programowania jest podobna). Z całą pewnością da się ustawić ten nadajnik aby miał "normalnie" przyporządkowane kanały. Marku, chyba się nie rozumiemy. Albo ja nie wiem o co chodzi :? Mode jest do wyboru 8, ja latam w mode 2: lewy drążek gaz/kierunek; prawy drążek wysokość/lotki. Tak samo w mode 2 lata syn (moja szkoła ), a właśnie w tym naszym wspólnym lataniu jest pewien problem. Jak mam w ręku odbiornik, to do nadajnika MPX "gaz" muszę wetknąć w 4 kanał w odbiorniku, a do Hiteca 3 kanał i w tym problem (chodzi o łatwą zamianę modeli z zabudowanymi gdzieś głęboko odbiornikami). Wiedziałem o tym, bo poprzednio miałem Hiteca, a syn MPXa Pico i nie mogliśmy się wymieniać modelami bez grzebania w ich wnętrzu (podobnie jak ja z kolega, który miał Graupnera). Myślałem, że taki nowy Cockpit to potrafi (podobno ten sławny MC19 to może :evil: ). A tu widać, że diabeł jest ukryty w szczegółach. Być może bez nowego radia (tylko jakiego ?) cały misterny plan wspólnych z synem modeli poszedł w .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 .....Myślałem, że taki nowy Cockpit to potrafi (podobno ten sławny MC19 to może :evil: ).......Być może bez nowego radia (tylko jakiego ?) cały misterny plan wspólnych z synem modeli poszedł w .... Hubert jeszcze sie zastanawiasz ?? Oddaj MPX puki jeszcze możesz:0 i kup .......MC-19 !! !! Tomek widział to na lajfie u mnie to mozę ci opowiedzieć. Myśle że Tomek chociaż nei popełni tego błędu i kupi MC-19, :D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 A tu hubert wycinek z instrukcji od mc-19 nie wiem co tam piszą ale o tym piszą co cie interesuje Dodam jeszce że dzięki temu mozęsz zrobić sobie kabelek V który waży dosłownie 0000000000.000g poprostu przypisujesz sobie zę OUTPUT 5 i 3 to SERVO1 trymer wtedy dział jednakowo na oba, nei mylcie tego z dwoma serwami na wysokość czy dwoma na lotki to inne funkcje Ale dzięki temu można sterowań np. 2 serwa od podwozie bez użycia kabelka , czyli bez zbędnej wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Hubert, chyba rozumiem Twój problem. Może mi trudno wytłumaczyć bo nie znam tego radia. Widziałem jedynie jak to zmieniał kolega (jakieś opcje dodatkowe w mode czy może gdzie indziej) po moich uwagach o niewłaściwym przyporządkowaniu kanałów (on wtedy zaczynał swoją przygodę z rc i było mu wszystko jedno gdzie ma jaki kanał w odbiorniku). Sprawa wyszła chyba przy zmianie modu na taki, w jakim ja latam, abym mógł oblatać jego model. Okazało się wtedy, że kanały są inaczej przyporządkowane niż jest ogólnie przyjęte. Można było pozamieniać wtyczki lub szukać rozwiązania w programowaniu. Z instrukcją na kolanach znaleźliśmuy opcję przyporządkowania kanałów i załatwiliśmy to programowo. Było to dość dawno temu i nie pamiętam szczegółów ale sądzę, że u Ciebie jest to również możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Motyl. No właśnie o to mi chodzi Czy to działa na PPM (bo nie mam odbiorników PCM, ani na razie nie zamierzam mieć)? No i taki MC19 to dopiero jest brzydki i ma kupę miejsca do zbierania się kurzu A poważnie, to ile taki nadajnik kosztuje? Znacie jakieś tani sklepik (i musi być już ta synteza). Marku Nie mogę tego znaleźć, ale może ktoś jeszcze miał taki problem i mi podpowie (w instrukcji tego nie ma na 100%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Mode jest do wyboru 8Może właśnie tu jest to ukryte. Jeśli dobrze pamiętam to są tylko 4 podstawowe mody. Pozostałe, to może być kombinacja z przyporządkowaniem kanałów do wyjść dla tych podstawowych modów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Hubert MC-19 brzydki ?? kurz się zbiera ?? AH ty !! Działa to zarówno w PPM18, PPM24, PCM, SPCM jest to w ustawieniach modelu nie MODE !! !! i niezależne od modulacji. Mało tego modulacje i MODE przypisujesz sobie do konkretnego modelu, i zmiana modelu zmienia modulacje. MOde i przypisanie kanałów. czyli mają 3 modele wpisane moga na tej aparaturze latać 3 różne osoby na różnych MODE, w różnych modulacjach i z różnym przypisaniem kolejności kanałów. I wszystko to dzieki temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 (i musi być już ta synteza). Po co? Jestem dość konserwtywny jeżeli chodzi o takie nowinki... Mam to szczęście posiadać kwarce serwisowe do mojej futaby... Poprostu są na inną częstotliwość niż inne dostępne normalnie w handlu... Nigdy jescze nie zdarzyło mi sie spotkać innego modelarza z takimi kwarcami. Bardzo sie ciesze z tego powodu ponieważ są małe szanse na "zestrzelenie" mojego samolotu przez innego pilota... który np. nie pytając o zajęte kanały włączy sobie radyjko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Poprostu są na inną częstotliwość niż inne dostępne normalnie w handlu... Czyli latasz na nielegalnej częstotliwości :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Czyli latasz na nielegalnej częstotliwości :wink: Dokładnie TAK! Ty także latasz na nielegalnej częstotliwości... Z tego co mi wiadomo w polsce do sterowania modeli można wykorzystywać tylko pasmo 27,12MHz... Przynajmniej tak powiedziano mi w Kieleckim oddziale PAR'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Czyli latasz na nielegalnej częstotliwości :wink: Dokładnie TAK! Ty także latasz na nielegalnej częstotliwości... Z tego co mi wiadomo w polsce do sterowania modeli można wykorzystywać tylko pasmo 27,12MHz... Przynajmniej tak powiedziano mi w Kieleckim oddziale PAR'u. to cie oszukali albo sami się nie znają :0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 A widziałeś kiedyś urzędnika państwowego który znałby sie na swojej robocie? P.S. Jezeli 35MHz jest legalne to ja latam legalnie... Moje kwarce chodza pomiędzy A-bandem, a B-bandem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 To i tak nielegalnie bo tylko A to konkretne z 35MHz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Powaznie? Jak w takim razie dokładnie brzmi przepis który to określa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 http://www.urtip.gov.pl/_gAllery/21/46/2146.pdf Aneks 8 8 str. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Czy to onacza że radia np Futaby sa nie legalne? moc nadajnika to przecież ok 800mW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 dokładnie tak jak mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.