hubert_tata Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Mam problem z niezgodnością kanałów w nadajnikach Hitec Flash5X i Multiplex CockpitSX. Chodzi mi o przyporządkowanie kanałów. Np w Hitec gaz jest na 3 kanale, a kierunek na 4 kanale; w MPX dokładnie odwrotnie. Nie pozwala to na dowolne zamienianie nadajników bez przekładania wtyczek w odbiorniku. W MPX nie mogę zamieniać tego z menu (przynajmniej do tej pory nie umiem i nic w instrukcji nie widzę - więc raczej nie da rady), a zwykłe przełożenie wtyczek potencjometrów też wszystko pogmatwa. Czy jest na to jakaś rada?
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 możesz we flashu przelutować potencjometry, ale wtedy ZAMOPNIJ O MIKSERACH !! innego rozwiązania raczej nie ma
MarekJ Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 W Cockpit musisz zmienić mode. On ma 4 dostępne tryby pracy. Trzeba wybrac ten właściwy. Podobny problem miał kolega, który też ma ten sprzęt, tyle że starszą wersję (myślę, że filozofia programowania jest podobna). Z całą pewnością da się ustawić ten nadajnik aby miał "normalnie" przyporządkowane kanały.
hubert_tata Posted November 3, 2006 Author Posted November 3, 2006 W Cockpit musisz zmienić mode. On ma 4 dostępne tryby pracy. Trzeba wybrac ten właściwy. Podobny problem miał kolega, który też ma ten sprzęt, tyle że starszą wersję (myślę, że filozofia programowania jest podobna). Z całą pewnością da się ustawić ten nadajnik aby miał "normalnie" przyporządkowane kanały. Marku, chyba się nie rozumiemy. Albo ja nie wiem o co chodzi :? Mode jest do wyboru 8, ja latam w mode 2: lewy drążek gaz/kierunek; prawy drążek wysokość/lotki. Tak samo w mode 2 lata syn (moja szkoła ), a właśnie w tym naszym wspólnym lataniu jest pewien problem. Jak mam w ręku odbiornik, to do nadajnika MPX "gaz" muszę wetknąć w 4 kanał w odbiorniku, a do Hiteca 3 kanał i w tym problem (chodzi o łatwą zamianę modeli z zabudowanymi gdzieś głęboko odbiornikami). Wiedziałem o tym, bo poprzednio miałem Hiteca, a syn MPXa Pico i nie mogliśmy się wymieniać modelami bez grzebania w ich wnętrzu (podobnie jak ja z kolega, który miał Graupnera). Myślałem, że taki nowy Cockpit to potrafi (podobno ten sławny MC19 to może :evil: ). A tu widać, że diabeł jest ukryty w szczegółach. Być może bez nowego radia (tylko jakiego ?) cały misterny plan wspólnych z synem modeli poszedł w ....
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 .....Myślałem, że taki nowy Cockpit to potrafi (podobno ten sławny MC19 to może :evil: ).......Być może bez nowego radia (tylko jakiego ?) cały misterny plan wspólnych z synem modeli poszedł w .... Hubert jeszcze sie zastanawiasz ?? Oddaj MPX puki jeszcze możesz:0 i kup .......MC-19 !! !! Tomek widział to na lajfie u mnie to mozę ci opowiedzieć. Myśle że Tomek chociaż nei popełni tego błędu i kupi MC-19, :D:D:D
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 A tu hubert wycinek z instrukcji od mc-19 nie wiem co tam piszą ale o tym piszą co cie interesuje Dodam jeszce że dzięki temu mozęsz zrobić sobie kabelek V który waży dosłownie 0000000000.000g poprostu przypisujesz sobie zę OUTPUT 5 i 3 to SERVO1 trymer wtedy dział jednakowo na oba, nei mylcie tego z dwoma serwami na wysokość czy dwoma na lotki to inne funkcje Ale dzięki temu można sterowań np. 2 serwa od podwozie bez użycia kabelka , czyli bez zbędnej wagi
MarekJ Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Hubert, chyba rozumiem Twój problem. Może mi trudno wytłumaczyć bo nie znam tego radia. Widziałem jedynie jak to zmieniał kolega (jakieś opcje dodatkowe w mode czy może gdzie indziej) po moich uwagach o niewłaściwym przyporządkowaniu kanałów (on wtedy zaczynał swoją przygodę z rc i było mu wszystko jedno gdzie ma jaki kanał w odbiorniku). Sprawa wyszła chyba przy zmianie modu na taki, w jakim ja latam, abym mógł oblatać jego model. Okazało się wtedy, że kanały są inaczej przyporządkowane niż jest ogólnie przyjęte. Można było pozamieniać wtyczki lub szukać rozwiązania w programowaniu. Z instrukcją na kolanach znaleźliśmuy opcję przyporządkowania kanałów i załatwiliśmy to programowo. Było to dość dawno temu i nie pamiętam szczegółów ale sądzę, że u Ciebie jest to również możliwe.
hubert_tata Posted November 3, 2006 Author Posted November 3, 2006 Motyl. No właśnie o to mi chodzi Czy to działa na PPM (bo nie mam odbiorników PCM, ani na razie nie zamierzam mieć)? No i taki MC19 to dopiero jest brzydki i ma kupę miejsca do zbierania się kurzu A poważnie, to ile taki nadajnik kosztuje? Znacie jakieś tani sklepik (i musi być już ta synteza). Marku Nie mogę tego znaleźć, ale może ktoś jeszcze miał taki problem i mi podpowie (w instrukcji tego nie ma na 100%).
MarekJ Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Mode jest do wyboru 8Może właśnie tu jest to ukryte. Jeśli dobrze pamiętam to są tylko 4 podstawowe mody. Pozostałe, to może być kombinacja z przyporządkowaniem kanałów do wyjść dla tych podstawowych modów.
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Hubert MC-19 brzydki ?? kurz się zbiera ?? AH ty !! Działa to zarówno w PPM18, PPM24, PCM, SPCM jest to w ustawieniach modelu nie MODE !! !! i niezależne od modulacji. Mało tego modulacje i MODE przypisujesz sobie do konkretnego modelu, i zmiana modelu zmienia modulacje. MOde i przypisanie kanałów. czyli mają 3 modele wpisane moga na tej aparaturze latać 3 różne osoby na różnych MODE, w różnych modulacjach i z różnym przypisaniem kolejności kanałów. I wszystko to dzieki temu
modelmaniak Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 (i musi być już ta synteza). Po co? Jestem dość konserwtywny jeżeli chodzi o takie nowinki... Mam to szczęście posiadać kwarce serwisowe do mojej futaby... Poprostu są na inną częstotliwość niż inne dostępne normalnie w handlu... Nigdy jescze nie zdarzyło mi sie spotkać innego modelarza z takimi kwarcami. Bardzo sie ciesze z tego powodu ponieważ są małe szanse na "zestrzelenie" mojego samolotu przez innego pilota... który np. nie pytając o zajęte kanały włączy sobie radyjko...
MarekJ Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Poprostu są na inną częstotliwość niż inne dostępne normalnie w handlu... Czyli latasz na nielegalnej częstotliwości :wink:
modelmaniak Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Czyli latasz na nielegalnej częstotliwości :wink: Dokładnie TAK! Ty także latasz na nielegalnej częstotliwości... Z tego co mi wiadomo w polsce do sterowania modeli można wykorzystywać tylko pasmo 27,12MHz... Przynajmniej tak powiedziano mi w Kieleckim oddziale PAR'u.
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Czyli latasz na nielegalnej częstotliwości :wink: Dokładnie TAK! Ty także latasz na nielegalnej częstotliwości... Z tego co mi wiadomo w polsce do sterowania modeli można wykorzystywać tylko pasmo 27,12MHz... Przynajmniej tak powiedziano mi w Kieleckim oddziale PAR'u. to cie oszukali albo sami się nie znają :0
modelmaniak Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 A widziałeś kiedyś urzędnika państwowego który znałby sie na swojej robocie? P.S. Jezeli 35MHz jest legalne to ja latam legalnie... Moje kwarce chodza pomiędzy A-bandem, a B-bandem
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 To i tak nielegalnie bo tylko A to konkretne z 35MHz
modelmaniak Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Powaznie? Jak w takim razie dokładnie brzmi przepis który to określa?
motyl Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 http://www.urtip.gov.pl/_gAllery/21/46/2146.pdf Aneks 8 8 str.
modelmaniak Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Czy to onacza że radia np Futaby sa nie legalne? moc nadajnika to przecież ok 800mW
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.