razor Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 powoli przymierzam się do zbudowanie FPV (ale na początku być może będzie to latające skrzydło, więc jedynie dołożę tam tor wideo i jakąś kamerkę, więcej elektroniki nie potrzeba). ale, że myślę już powoli o czymś ala quadrocopter i mam kilka pytań: 1. widzę że wszyscy konwertują regulatory na i2c, dlaczego? czy sterowanie ich PWM jest za mało dokładne? niewygodne? 2. jakoś nigdy nie miałem okazji więcej elektroniką się zainteresować (czasu brak ) ale zawsze mnie ona trochę pociągała, za młodu lutowałem jakieś proste płytki (kilka rezystorów, kondensatorów i tranzystorów = migająca dioda, no ale było to 15 lat temu ) widzę sporo projektów na Arduino, sam myślę o kupnie jakiegoś Starter Kita. (w c/c++ kiedyś sporo programowałem - więc tu mógłbym się więcej pobawić). Polecacie Arduino? jakiś konkretny zestaw? (arduino uno- starter kit?) 3. do prostego quadrocoptera (cały czas sterowanego aparaturą) wystarczyłoby Arduino i np. 3-osiowy żyroskop? sterowanie regulatorów silników PWM wystarczy? z lepiej i2c (i czemu? - 1.pyt.) 4. lepiej użyć 3osiowego żyroskopu czy 3osiowego akcelerometru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 i2c mają szybszą transmisje danych, są wiec bardziej precyzyjne w precyzyjnych modułach takich jak Cyberdrones czy MK stosuje się 3 żyroskopy i 1 akcelerometr 3-osiowy. Co do Arduino to sie nie wypowiem bo się nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiekpl Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam Ja takze dolacze sie do listu kolegi Razora. Tez mam w planach budowe quadrocoptera i miedzy innymi zastanawiam sie nad wyborem regulatorow. Na forum jest wiele opisow ktore wykorzystuja przeprogramowane ale jest takze projekt Zbiga ktory zastosowal normalne. Jako sterowanie na poczatek ( nie mam zbyt duzych wymagan i pieniedzy ) mam zamiar zastosowac uklad KKuka.Kolega Razor ma zamiar zastosowac Arduino. Dlatego tez zadam pytanie , jaka jest roznica miedzy tymi ukladami. Domyslam sie ze Arduino jest bardziej zaawansowany przez co oferuje lepsza stabilizacje i kontrol modelu. Mysle ze wszelkie porady przydadza sie i pomoga w budowie tych modeli. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 jaka jest roznica miedzy tymi ukladami.KK nie ma akcelerometrów a Arduino ma przez co jest stabilniejsze.Do modułu KK nie stosuje się i2c tylko PWM bo tak było przewidziane w projekcie. Miałem KK i wiem jak to lata. Jeśli chcesz się nauczyć latać quadrocopterem nie bojąc się o swoje zdrowie zarówno psychiczne jak i fizyczne (pocięte palce ;p ) to nie buduj tego modułu. Podsumowując: KK czy Arduino, jednogłośnie Arduino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jest jeszcze projekt, który zwie się MultiiWiiCopter. Elektronika w cenie KK, nieporównywalna jakość, używa zwykłych regulatorów PWM z tego co mi wiadomo. Koledzy w Polsce zrobili nawet płytke pod to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 A więcej na temat WiiKoptera tutaj: http://www.rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1431&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 czyli ten MultiWiiCopter to w sumie Arduino + żyro (i ew. akcelerometry) z Wii ? czyli te i2c wcale dużo nie daje (może i 100x szybsze od PWM), ale silniki i śmigła i tak znacznie większą bezwładność mają, więc się tego nie odczuwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Jest spora różnica miedzy i2c a pwm, mimo wszystko multiwii lata bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 no ale w czym ta spora różnica? w tym że to inny protokół komunikacji ? czy że *copter inaczej lata na PWM a inaczej na i2c ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Kopter na i2c jest o wiele stabilniejszy. Szybkość reakcji jest zauważalna. Jest jeszcze cosik takiego jak fastpwm, wystarcza konwertery do zwyklych regli. Tutaj podobno ciezko zauwazyc roznice miedzy i2c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 na początek lepiej tri czy quadro ? i jaką ramę i jakie silniki ? niestety warsztatu dużego w domu nie mam, chyba ramę kupię (jakieś części) może od Jakuba ? http://www.quadframe.com/index.html chciałbym żeby mógł latać z gopro hero, docelowo ta większa rama tri - 290g + 9g serwo + 3x20g (regi) + 3x40g silniki (jakie?) + pakiet 180g (~2Ah) + 50g elektronika = ~700g dobrze policzyłem czy przesadziłem/coś przeoczyłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Nie baw sie w tri, nie warto. Quadro jest sprawniejsze bo nie ma żadnej mechaniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 to jedyny plus quadrocoptera? że nie musi mieć jednego serwa? tri mi się bardziej podoba i lepiej widać gdzie ma przód a gdzie ogon (ogon też można dłuższy wtedy zrobić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 to jedyny plus quadrocoptera? że nie musi mieć jednego serwa? ;D Zrobisz trikoptera, pomęczysz się z ustawieniami, wibracjami, luzami, wymienisz kilka razy te serwo, zaliczysz kilka efektownych gleb. Wrocimy pozniej do tematu, zbudujesz w koncu quada. Jestes pewny, że nie chcesz przeskoczyć tego etapu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 no ja się po prostu pytam czy dlaczego lepszy jest quad od tri (z wyglądu wolę tri ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.