karol199015 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam wszystkich!!!!!!!! chciałbym zrobić swoja pierwszą ciężarówkę Myślę nad kamazem 6x6 w skali 1/24 Rc od czego powienem zacząć ? a właściwie od jakich podstaw???? i jakie będą koszty ??????????? ile dni zajima mi całe prace???? bardzo prosze o szczegółowe porady najlepiej prywatnej wiadomośći pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zacząć powinieneś od zebrania wszelkich dostępnych informacji na temat budowanego modelu i jego oryginału. Plany, wymiary, zdjęcia informacje itd. Im więcej tym lepiej. Potem, od przygotowania projektu. Jak przygotujesz projekt i dokumentację, reszta to już tylko praca wg instrukcji z projektu. Zrób założenia co do budowy, napędu, skomplikowania projektu, doboru materiałów, stopnia oddania szczegółowości itd. Potem szukaj materiałów i komponentów, które spełniają twoje założenia i oczekiwania. Koszty zależą od skomplikowania projektu. Czas pracy - tyle, ile jej na budowę przeznaczysz. Może to być kilka dni, mogą to być i lata. Zależy to wyłącznie od ciebie. Jeżeli nie masz w tej materii wielkiego doświadczenia, najlepiej poszukać platformy podłogowej pod ciężarówkę o założonej wielkości i dopasować ją do własnych wymagań oraz dorobić karoserię. Opracowanie samodzielne płyty podłogowej jest dość skomplikowane i wymaga trochę wiedzy z tego tematu. Karoseria to po prostu formowane na ciepło tworzywo. Jest sporo tematów o robieniu kształtek z tworzywa, w "Warsztacie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol199015 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 witam dziękuje za szybka odpowiedz powiedzmy ze będzie to model w skali 1/24 RC model ciężarówki to kamaz 511 z napędem 6x4 niestety nigdzie nie mogę dostać planów tej ciężarówki zastanawiam się jak ma wygląda ten projekt tej ciężarówki czy mam się kierować rysunkiem technicznym?gdzie można kupić materiały i kompozyty [silnik podwozie itp]jak mam dorobić karoserie ????itp pozdrawiam i z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbacz Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Odpuść sobie po prostu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.