false Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Potrzebuję jak najwięcej danych dotyczących własności mechanicznych sklejki balsowo-lipowej. Głównie moduł Younga i liczba Poissona, ale wszelkie dane miło widziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek:D Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 A więc tak... Opiszę co wiem o sklejce 3mm(teoretycznie). W praktyce ma 2,6-2,7mm grubości. Lipa zajmuje 2x 0,6mm grubości a reszta to balsa. Lipa ma słoje wzdłuż dłuższej krawędzi, zaś balsa w poprzek. Daje to większą wytrzymałość wzdłuż włókien forniru lipowego. Miałem też w rękach 4mm(praktycznie nie wiem ile miała), ale jedyne co pamiętam, to że miała środkowe 2 warstwy z balsy(w poprzek względem siebie) a na zewnątrz 2 warstwy lipy chyba(ale nie dam głowy)też w poprzek w stosunku do siebie. Jak jest z 5mm nie wiem, ale przypuszczam, że w środku dali lipę. Ja po budowach modeli od 1m do ponad 2m stwierdzam, że najlepsza i tak jest 3mm. Jest uniwersalna i dobrze pokrzyżowane włókna dają ogromną wytrzymałość. Przekonałem się o tym projektując pod laser i sklejając swój model Fasst arrow z działu 3D. Wygląda to delikatnie, ale jest sztywne jak diabli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.