Skocz do zawartości

Pierwszy model czyli - Toto 0.

Lisekk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ; )

Modelarstwem interesuję się od około roku, wtedy właśnie po raz pierwszy natknąłem się na to forum i postanowiłem, że zbuduje swój pierwszy model. Padło oczywiście na Toto 0 :rotfl:

Wyposażenie :

Silnik - http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3524

Regulator - http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6105

Aparatura - http://www.modeltronic.es/001695001704-ek20404-new-4ch-transmitter-p-1852.html

Ładowarka - http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6461

Odbiornik - (Jeszcze nie ma)

Serwa - http://www.helipad.pl/serwo_9g_hxt900_hextronik-3934.html

Pakiet - (Jeszcze nie ma)

I tu pytanie do Was.

1. Jakie pakiet do Niego, regiel poradzi sobie z tym ? : http://allegro.pl/lipol-1300mah-3s-20-30c-selekcja-turnigy-li-pol-i1464071146.html :roll:

2. Jaki odbiornik polecacie kupić do 100 zł ?

Jeśli chodzi o budowę to w tym momencie jestem na etapie wycinania elementów depronowych. Zdj. wrzucę za chwilę, albo rano :D

Opublikowano

Szczerze odradzam ci Esky'owe EK0404. To bardzo kiepska aparatura do latania samolotami.

Naprawdę lepiej odłożyć parę złotych więcej i kupić coś sensownego. Wydasz tylko pieniądze a po kilku lotach już będziesz chciał zmienić nadajnik.

Zrobisz o wiele lepiej inwestując w nadajnik choć z najmarniejszym komputerem na pokładzie.

Wiem, że chciałbyś polatać i to tanio, ale poza Lamą, do której jest ten nadajnik, ta aparatura nadaje się tylko jako joystick do symulatorów.

W terenie niestety spisuje się słabo. Ma bardzo mały zasięg jak na modele samolotów. Łapie sporo zakłóceń. Trzepie serwami aż ciarki przechodzą i nic z nią poważniejszego zrobić nie można. Jakość też jest słaba.

Przemyśl ten zakup. Aparatura to najważniejszy element który kupisz. Cała reszta może być najgorszego sortu, ale nadajnik z odbiornikiem muszą być najlepsze na jakie cię tylko stać. Jest na forum wiele nadajników polecanych początkującym, w przystępnych cenach.

Szkoda marnować kasę.

Co prawda sporo osób używało tej aparatury na początku, zwykle po kupieniu sobie Lamy i rozszerzaniu parku modelowego, ale też nikt nie wytrzymał z nią dłużej niż sezon. :wink:

I nie znam nikogo, kto by żałował rezygnacji z EK-0404 na rzecz innego nadajnika.

Opublikowano

Tą aparaturę mam już od dłuższego czasu i kupiłem ją za okazyjną cenę :)

Ma posłużyć na sam początek do pierwszego modelu, potem planowana jest zmiana na coś o wiele lepszego :P

Zdjęcia są dopiero teraz :(

Wycięte elementy depronowe :

Dołączona grafika

A tu elementy ze sklejki (wręga silnikowa jeszcze do dopracowania) :

Dołączona grafika

Może ktoś mi powiedzieć czy ten pakiet, który podałem na samym początku nie będzie za mocny ? :?

Opublikowano

Pakiet nie będzie za mocny.

Ale powiedz Lisekk, z jakiej sklejki wyciąłeś te drewniane elementy? Powinno być 3mm, a tu wydaje się DUŻO więcej... :shock:

Opublikowano

Sklejka jest 4 mm bo tylko taką miałem.

Pewnie to wina zdjęcia i wydaje się grubsza :D

Chwilowy prąd pracy 39A / 30C

Prąd pracy 26A / 20C

Na pewno będzie dobry ten akumulator ? Nie chce na darmo kupić :| A słabo się orientuję w tym czy regulator wytrzyma. ( A jest 8-30A).

Opublikowano

Akku nie wepchnie do regulatora za duzo prądu, jeśli silnik nie potrzebuje. Sam chyba miałem ten sam regiel i pakiet, tylko silnik inny, ale bardzo podobnej klasy.

Opublikowano

Bateria może mieć i 100A a regulator weźmie tyle prądu ile bedzie potrzebował silnik. Gorzej jak silnik pobierał by np 30A a aku mógłby oddać tylko 20A, wtedy dużo szybciej zużyje sie taki aku...

Opublikowano

Lisekk,

Następne elementy ze sklejki wycinaj słojami wzdłuż - żeberka i łączniki, przy wręgach nie jest to aż tak ważne.

Przy sklejce to od biedy ujdzie, ale przy balsie i innych drewnach - konieczne ze względu na wytrzymałość.

Opublikowano

Jeśli masz tam taką wtyczkę to lepiej zakupić sobie męską część i przylutować do regulatora, niż potem męczyć się z rozwalonym pakietem. Nie zapomnij o rurkach termokurczliwych. ; )

Pozdrawiam

Oskar

Opublikowano

Nie mam nadzieje ze nie kupiles jeszcze serw. Bo niema co przeplacac. Te serwa co chcesz kupic to na allegro masz je o 8zl tansze.

Pewnie dlatego, że to tania podróba, od producenta znanego z wyjątkowo lichego sprzętu... :wink:

Zapamiętaj raz na zawsze - Jak coś ma "Mystery" w metryczce, to nawet Chińczycy nie chcą tego kupować. :devil:

Kup Tower Pro. Naprawdę warto dopłacić tego jednego Kebaba do serwa i nie bać się, że padnie po pierwszych 15 sekundach lotu. :wink:

Domino - W modelarstwie oszczędności na sprzęcie bardzo brzydko się kończą. Głupio stracić drogi i pracochłonny model, bo pożałowało się kilkunastu złotych. :P

Opublikowano

Linki do wyposażenia są podane przykładowo, bo już dawno je kupiłem :D

A teraz parę zdjęć z budowy :

1.Dołączona grafika

To jeszcze z wczorajszego wieczoru. Niestety nie miałem czasu wstawić zdjęć :(

2.Dołączona grafika

A to już dzisiejsze prace :P Kadłub prawie w całości złożony. W oddali widać Tota mojego kolegi ; ) Nad nim też trwają prace.

3.Dołączona grafika

Skrzydło też jest już na wykończeniu ;) ! Zdjęcia wstawię około 16 albo wcześniej.

I teraz kolejne pytanie do Was :

Mianowicie, trochę głupio sie przyznać ale nie mam pojęcia w jaki sposób zamontować silnik do wręgi :oops:. Mógł by mi ktoś to wyjaśnić ?

Dołączona grafika Niestety trochę nie wyraźnie zdjęcie...

Opublikowano

Musisz albo zrobić płytkę do której przykręcisz silnik, a potem do wręgi silnikowej.

Jest też drugi sposób:

znajdujesz lub kupujesz 4 małe śrubki z nakrętkami. łebki śrub są w środku, a nakrętki mocują silnik.

Opublikowano

Motylasty, Wielkie dzięki !

To zdjęcie mi bardzo pomogło ; )

Wykłon silnika ma być w dół i w lewo (patrząc tak jakby z kabiny samolotu) ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.