merlin1212 Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 No i stało się. Mój EGpro pocałował się z kretem. Przez własną głupotę. Kadłub niestety do wymiany. Dostało się też silnikowi-pękła oś. Mam drugą na wymianę ale za nic nie mogę usunąć starej-ma ktoś jakiś patent???
Adam_Max Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 Wydaje mi się że oś jest osadzona tylko na łożyskach + ewentualnie jakiś pierścień zabezpieczający tak jak w innych silnikach. Więc powinna się dać bez problemu wybić.
merlin1212 Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Opublikowano 23 Lutego 2011 Adam_Max, niestety nie. Łożyska wyszły stator z uzwojeniami tez. Oś trzyma się mocno w tej części z magnesami-jest osadzona w takim jakby stożku. Śrubkę odkręciłem i nie chce wyjść-nie wiem czy czasem nie wklejona jest.
bubu2 Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 Po wykręceniu śrubki, musisz dobrze podeprzeć miejsce w rotorze (nallepiej na jakiejś rurce) i wybić odpowiednim młotkiem. Z czuciem. Wał jest bardzo często dodatkowo wklejany. W tym silniku, tylko na wcisk. Ważne jest dobre podparcie wirnika wokół samego wału. pzdr.
Adam_Max Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 No ja ostatnio wymieniałem ośki ale w mniejszych silniczkach to ośki w zasadzie trzymały tylko na łożyskach i to na kleju do tego stopnia że zniszczyłem jedno łożysko, za to rotor nie trzymał prawie wcale. Jeżeli masz problem z wybiciem to tak jak radzi bubu2 musisz porządnie podeprzeć. Ja stosuję zawsze bardzo twarde podparcie, np dopasowuję pod względem średnicy stare łożysko kulkowe i na nich coś tam wybijam lub nabijam. Nigdy nie powinno się w takich przypadkach podpierać punktowo, np na starym imadle. Lepiej juz na te imadło położyć jakaś tulejkę stare łożysko itp. A co do Easy Glidera to współczuję . Jak Ci się latało z tym silniczkiem, ma to wystarczającą moc ? Ja chciałem zamówić do swojego EG coś takiego.
merlin1212 Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Opublikowano 23 Lutego 2011 Ten mój całkiem nieźle-dobre w miarę szybkie wznoszenie, na pakiecie 2200 jakieś 35-40 minut dobrej zabawy. Mój sąsiad ma taki jak Ty chcesz kupić i jego EGPro to po prostu torpeda. Duuuzo szybszy od mojego. Czas latania na 2200 mA taki sam jak u mnie. Większy pobór prądu rekompensuje szybsze wznoszenie na zadany pułap. Myślę że Twoja propozycja jest bardzo dobra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.