Ernest Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Witajcie. Mam w planach najpierw stworzyć półmakietę F-117 w skali 1/9 (223,2cm dł), konstrukcja będzie opierała się o drewniane żeberka i wręgi, natomiast nie jestem pewien czym "obkleić" kadłub. Jako że kadłub F-117 składa się z płaskich powierzchni nachylonych pod różnymi kątami, połączonych ze sobą kątowo (nie ma żadnych zaokrągleń itp) o tyle łatwo wykonać ten kadłub, nie stosując żadnych odlewów. Po prostu odpowiednio wycięte płytki jakiegoś materiału należy ze sobą złączyć i teraz pytanie: Jaki materiał będzie najlepszy do wykonania poszycia? Chciałbym póki co stworzyć samą konstrukcję, z przeznaczeniem na latanie, jednak silniki, serwa itd będą zainstalowane w okresie późniejszym. Dodatkowo mam prośbę o link do sklepu, gdzie mogę zaopatrzyć się w długie drewniane listewki, balsę itp materiały. Oczywiście mogę poszukać sobie w necie ale może jeden czy dwa najlepsze sklepy moglibyście polecić. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar9595 Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Witam, uważam, iż najlepsze byłoby pokrycie balsą 1-2mm. gdyż będzie to łatwe do naklejenia, oraz łączenia ze sobą pod różnymi kątami jak wspomniałeś. Osobiście listewki zamawiam ze sklepu www.mojehobby.pl P.S. Jeśli się mylę proszę o poprawienie. Pozdrawiam Oskar Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Balsa 1-2mm będzie najlepsza. Nie mniej, F-117 będzie koszmarny do odwzorowania. Liczyłeś kiedyś ile ma tych płaszczyzn? :twisted: Nie wspominam o tym, że jest to chyba najmniej stabilna aerodynamicznie, obecnie latająca maszyna świata. Oryginał lata tylko dzięki komputerom, więc zapewne nie obejdzie się bez wsparcia żyroskopów w modelu. Co do sklepów, to w samej Warszawie masz ich chyba z 5. Dwa najpopularniejsze, to www.modelarnia.pl na Bitwy Warszawskiej, przy Grójeckiej (chyba najlepiej wyposażony sklep w materiały typu listwy, deski itp). Oraz Arthobby www.arthobby.pl na ul. Nowolipie, tuż przy al. JPII, na podwórku osiedla. Sklep niewidoczny z ulicy, ale są szyldy i strzałki. Nie sugeruj się stroną internetową. Jest mało dokładna. Mają w sklepie o wiele większy asortyment. Zaletą jest dobre podejście do klienta, ale ceny też nie zachwycają. Jest jeszcze mały sklepik na ul. Conrada w pawilonach handlowych koło poczty, ale mają mały asortyment. Wiem, że jest jeszcze sklep firmy Scorpio, na Marynarskiej i Strefa Hobby na Relaksowej, ale nie znam ich szczegółowej oferty, bo nigdy u nich nie byłem. Praktycznie wszystko kupisz na Bitwy Warszawskiej, ale to duży sklep (jak nie największy w Polsce), stosunkowo drogi względem sklepów internetowych i są problemy z obsługą klienta (brakuje im sprzedawców, mimo kilkuosobowej obsługi i klienci czasem długo czekają na swoją kolej, więc czują się ignorowani, zwłaszcza jak są klienci do serwisu modeli i sprzedawca długo omawia sprawy napraw). Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar9595 Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 A więc dobrze oszacowałem jbc. tu masz spory opis na temat tego samolotu : http://www.konflikty.pl/a,257,Lotnictwo,Lockheed_F-117_Nighthawk.html Myślę, iż się przyda. Z tego co napisał Madrian płaszczyzn ma on wiele ( na samą owiewkę składa się ich aż pięć). Z modelarni.pl także kiedyś zamawiałem części i przyznam, że przesyłka przychodzi ładnie i porządnie zapakowana. A co do ich asortymentu się nie wypowiem, gdyż dawno tam nie zaglądałem. Czekam na postępy w budowie i kibicuję ! Pozdrawiam Oskar[/b] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.