Skocz do zawartości

Holowanie Foxa

olo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moje pierwsze doświadczenia w holowaniu szybowca

Na filmie nie wyglada to tak strasznie, ale w rzeczywistości chyba wszyscy mieliście trochę napięte nerwy.

Najbardziej drżały ręce operatorki kamery w piewszym filmie :)

Ale jak widać, wszystko poszło "jak po sznurku" :lol:

Mam jeszcze pytanie dotyczące waszego lotniska.

Wygląda jak kawałek pola/łąki; czy tam jest specjalnie do latania wykoszone, czy tylko tak sezonowo?

Jednym słowem, czy macie swoje lotnisko :)

Opublikowano

To dawne agro lotnisko,potem leżało odłogiem w końcu wydzierżawił je znajomy motolotniarz i teraz to jego lotnisko.W tym blaszaku trzyma swój sprzęt.Ja tam latam jak jestem na urlopie ,częściej kolega od Fox-a bo tam mieszka.Ten nasz znajomy motolotniarz kosi pas szer.do 3 może 4 m wzdłuż i jemu to wystarcza :D my poszerzamy wykoszony pas na środku do takich rozmiarów jakie nam są potrzebne.

Na potrzeby tych prób z holowaniem wykosiliśmy ciut więcej :D

Wcześniej ten sam holownik był "nosicielem" na barana szybowca który nie miał lotek.

Nie mam tego akurat nagrane ale jedno lądowanie holownika było extra krótkie :D przed samym przyziemieniem koniec holu zaplątał się w tej nie wykoszonej trawie i lądowanie wyszło jak na pokładzie lotniskowca :D

Opublikowano

Z tego co widziałem w wykonaniu @Motyla i @Cata to tutaj wszystko odbywało się bardzo powolnie i realnie, aż się dziwie że ten holownik dał radę :) wyglądał jakby sam potrzebował pomocy aby się wznieść :mrgreen:

Czy ten holownik to tak zawsze ze zgaszonym silnikie ląduje czy to przypadek ??

Fajne są takie ekperymenty i bardzo widowiskowe

Opublikowano
Nie mam tego akurat nagrane ale jedno lądowanie holownika było extra krótkie :D przed samym przyziemieniem koniec holu zaplątał się w tej nie wykoszonej trawie i lądowanie wyszło jak na pokładzie lotniskowca :D

Dlatego jak my się holowaliśmy to CAT zrzucał hol nad pasem, raz niestety musiał zrzucić w zbożu i tam już pozostał :(

OLO napisz coś więcej na temat tego holownika bo on jakiś mizerny się wydaje

Opublikowano

Holownik był już tak stary że teraz to nie wszystko pamiętam co i jak było w nim zrobione.

Wcześniej latał z MDS 10 ccm,tu na filmie lata już z MVVS 12,7,cały był w technologii :lol:

styropian kryty papierem prawie bez użycia balsy,miał klapy na oddzielnych serwach,rozpiętosć 2 m i to tyle po prostu stary wylatany model który dostał jeszcze raz szansę żeby polecieć :D I jeszcze jedno holowanie modelem z silnikiem żarowym jest po prostu nie ekonomiczne zżarł nam od groma paliwa :D a satysfakcjia z latanie to po iluś tam kolejnych holach prawie żadna :D nudy.

Opublikowano
Z tego co widziałem w wykonaniu @Motyla i @Cata to tutaj wszystko odbywało się bardzo powolnie i realnie, aż się dziwie że ten holownik dał radę :) wyglądał jakby sam potrzebował pomocy aby się wznieść :mrgreen:

Czy ten holownik to tak zawsze ze zgaszonym silnikie ląduje czy to przypadek ??

Fajne są takie ekperymenty i bardzo widowiskowe

Rzeczywiście tak to wygląda że ma za mało mocy ale to tylko dowód na to że nie trzeba mieć do wyholowania w sumie niedużego nie potrzeba jakiegoś super mocnego[drogiego] sprzętu.

Zanim nabraliśmy wysokości to trochę kółek musiałem nakręcić :D ale dochodziliśmy do takiej wysokości że kumpel sam się wyczepiał bo w niektórych momentach lotu jego Fox stawał się mało widoczny :D pewnie dlatego że był cały biały?

Napewno przeprowadzimy dalsze takie loty ale już z innym holownikiem no i w końcu może to ja będę holowany :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.