Konrad_P Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Przykro mi, ale identycznego symbolu nie mam. Symboli insektów mam mnustwo, ale niestety podobnego brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 W numerze 24 (Marzec 2002) czasopisma "Mini Replika" (mozna zamowic na stronie internetowej wydawcy) znajdziesz dokladne rysunki SZD-12 autorstwa Mariana Gibasa. Rysunki zawieraja takze dokladnie rozrysowany symbol Muchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeon Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ale szblon możesz sobie w jakimś programie graficznym z tego zdjęcia zrobić-bardzo dokładne i dobre zdjęcie. Można też wydrukować fotografię ogona z muchą i zrobic szblon wycinany.Tak było w orginale szblon i natrysk na to.Mam taką muchę w skali "królewskiej" 1:72 :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Krzysztof napisz dokładnie co chcesz zrobić z tym obrazkiem. Ja już go mam zrobionego w cdr i dwg. Ale trzeba będzie jeszcze popracować bo trasowanie w corelu wyciąga 45 obiektów a to troche za wiele. To tak na szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Konradzie chcę dać na ploter do wycięcia szablonu z foli samoprzylepnej i tak jak napisał Radek wylakierować na modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Nie chce sie madrzyc, ale powyzsze zdjecie zdaje sie pokazywac odrestaurowany egzemplarz szybowca, na ktorym logo przedstawiajace muche wymalowano w niewlasciwym kierunku (prawdopodobnie ktos odwrotnie przylozyl szablon). W oryginalnym malowaniu mucha byla odwrocona w druga strone. Zamieszczone tutaj zdjecia zdaja sie to potwierdzac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 skontaktuj się użytkownikiem tomeks, na pewno pomoże. http://www.bakcyl.systemart.pl/index.html?grp=19 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=6390&postdays=0&postorder=asc&highlight=mucha+100&start=90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Nie chce sie madrzyc, ale powyzsze zdjecie zdaje sie pokazywac odrestaurowany egzemplarz szybowca, na ktorym logo przedstawiajace muche wymalowano w niewlasciwym kierunku (prawdopodobnie ktos odwrotnie przylozyl szablon). W oryginalnym malowaniu mucha byla odwrocona w druga strone. Zamieszczone tutaj zdjecia zdaja sie to potwierdzac.To oznacza że w mojej też musi być odwrotnie Mucha, aby było zgodnie z tym egzemplarzem :lol2: Dziekuję panowie za pomoc, już napisałem do Tomka S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Konradzie a co z twoją Muchą Standart? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Krzysztof daj na PW adres mailowy to wyśle Ci to, co do tej pory zrobiłem, czyli wersja w dwg. Jeśli masz czym to pooglądać to daj znać czy może być i czy mam dokończyć czy nie. Nie wiem tylko czy ploter weźmie dwg/dfx czy tylko corela. Niestety brak mi trochę wiedzy i w corelu nie umiem uzyskać krzywych choć w dwg wszystko jest w krzywych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 To oznacza że w mojej też musi być odwrotnie Mucha, aby było zgodnie z tym egzemplarzem.To oznacza, ze logo muchy na "tym egzemplarzu" zostalo podczas restauracji wymalowane niezgodnie z oryginalnym malowaniem fabrycznym. Nie mniej i nie wiecej. A jak Ty pomalujesz Twoj model to juz Twoja sprawa. Bez cienia zlosliwosci, oczywiscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Witam Miałem to szczęście wylatać na Musze 100 A około 300 godzin.To prawie prehistoria, bo to koniec lat 50 -tych ubiegłego wieku.Wszystkie egzemplarze miały "muchy" na sterze kierunku zwrócone głową w kierunku lotu.W mojej galeri zamieszczam kilka zdjęć z tego okresu. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Wszystkie egzemplarze miały "muchy" na sterze kierunku zwrócone głową w kierunku lotu.To mamy dylemat. Zamieszczonych w "Mini Replice" zdjec i niezwykle szczegolowych rysunkow Mariana Gibasa nie moge tutaj pokazac, by nie naruszyc praw autorskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Taka moja teoria spiskowa. A proszę o fotkę nie prawego profilu a lewego. Mając ten sam szablon do malowania jak to będzie na lewej stronie? edit: przy malowaniy na nosie lewa prawa to może były dwa szablony ale na ogon sie nie chciało. następny edit: :mrgreen: czy to nie ten sam szybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Akurat wyglad logo po lewej stronie szybowca zawsze bedzie zgodny zarowno ze zdaniem Henryka, jak moim. Watpliwosci budzi wylacznie prawa strona. Problem w tym, ze ja nie mam powodu, by nie wierzyc Henrykowi, jednak z drugiej strony darze tez pelnym zaufaniem rzetelne opracowania Mariana Gibasa. W sumie moze to malo istotny drobiazg, ale Mucha jest przepieknym szybowcem i niebawem takze nosze sie z zamiarem budowy modelu. Z tej przyczyny chetnie chcialbym sie dowiedziec, czy blad lezal po stronie restaurujacych zachowane egzemplarze, czy tez juz podczas produkcji szybowca nie przykladano specjalnej wagi do kierunku malowania symbolu muchy na stateczniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Witam Nie widzę tutaj żadnego dylematu ,moja wypowiedz odnosiła się tylko i wyłącznie do egzemplarzy w pierwszym malowaniu,tak jak wychodziły z zakładów wytwórczych {Krosno , Wrocław , Gdańsk i inne] malowane były wszystkie na kolor taki jak na 1 zdjęciu w mojej galeri.,napisy czarne.Po remontach malowane były w różne kolory- potrz Mucha w Muzeum Lotnictw w Krakowie.Na orginalnych zdjęciach które posiadam wszystkie egzemplrze mają "muchy" zwrócone głową w kierunku lotu,tak po prawej jak po lewej stronie[załączyłem kilka dodatkowych zdjęć do galeri] Sprawa w sumie mało istotna ale gwoli ścisłości. Co by o nim nie mówić to był to najlepszy szybowiec tamtego okresu ,pozwolił mi uzyskać złotą odznakę szybowcową i jeden diament za przewyższenie 6950m w Jeżowie Sudeckim.To były piękne dni szkoda że nie można ich powtórzyć. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dziekuję Konradzie za podesłane pliki. Po wykorzystaniu wszystkich nadesłanych materiałów oto efekt końcowy, oblot zaplanowany na 23.03. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Cieszę się że mogłem trochę pomóc. Koniecznie napisz jak pierwszy oblot no i może jakiś filmik jeśli będziesz miał. A tak w ogóle to pięknie wyszedł model, no i pilot świetny, autoportret. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniek Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Konradzie Mucha oblatana oto dowód Filmik postaram się jutro poskładać i wrzucę link. Ogólnie lata pewnie i stabilnie choć dość szybko, to ze względu na dość duże obciążenie powierzchni. Teoretycznie muszka miała ważyć 6kg a wyszło 7,5kg, na szczęście Skazoo dał radę mnie wycholować swoim elektryczkiem. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam, moje gratulacje z udanego oblotu,Pięknie się prezentuje w powietrzu,myślę że teraz czas muszkę zaprezentować na piknikach i zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.