moriq Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Może część z was zainteresuje strona jaką wczoraj podesłał mi ojciec, potem przez ponad godzinę stałem z lornetką w oknie bawiąc się w spotrera www.flightradar24.com Zdziwiło mnie, że samoloty które często widzimy na niebie są odległe od nas nawet o 50-70km a mimo to są doskonale widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=25244 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Dla tych co obserwuja okolice Warszawy poleam w tle puścić sobie jeszcze Sound ze zbliżania http://www.liveatc.net/search/?icao=epwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Temat był chyba ze 3 razy już na forum. :wink: Stronka fajna, choć nie wszystkie maszyny mają odpowiednie transmitery, żeby je widzieć na tej stronie. Po kliknięciu na ikonkę samolotu wyskakuje opis - typ maszyny, numer lotu, skąd dokąd itd. Niektóre samoloty mają też linki do "swoich stron" gdzie można zobaczyć wykaz ich ostatnich lotów. Wtedy można podziękować bogu, że nie pozwolił nam zostać pilotem linii lotniczych. :twisted: Nieraz maszyny są w drodze 12h, z krótkimi przerwami na przeładunek. A co do samolotów, znajdź sobie wysokie miejsce , ponad horyzont (góra, wieża itd). W czysty dzień (chodzi o przejrzystość powietrza), najlepiej w okolicach zachodu słońca patrz za lecącą maszyną. Nieraz będziesz ją widział jeszcze z 200km, jako kropkę świecącej smugi kondensacyjnej. Szczególnie gdy leci w stronę zachodnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 No takich stron jest więcej mi się osobiście najbardziej ten radar podobał http://casperflights.com/ . Lornetkę możesz sobie podarować bo te samoloty są z opóźnieniem wyświetlane. No chyba że na odwrót najpierw coś zobaczysz a potem sprawdzasz w komputerze co to leciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Na tym linku co podał moriq, jest czas teraźniejszy. Przed chwila mijały sie na niebie 2 samoloty, a zaraz powinienem mieć 747 na widoku. Edit: No i mam 747 naprzeciwko mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moriq Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 fakt, powtórzyłem się jednak na usprawiedliwienie powiem, że wyszukiwaczka nie znalazła mi tematu po wpisaniu flightradar24 - tyle, że szukałem niezalogowany :/ Adam_max, z moich wczorajszych obserwacji wynika że położenie samolotów jest naprawdę online - różnice kilku czy też kilkunastu sekund pomijam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 A no możliwe, dawno już tam nie wchodziłem. Ja śledziłem ten flightradar jak ruszał, teraz jest tak gęsto że oczopląsów można dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Niektóre samoloty mają też linki do "swoich stron" gdzie można zobaczyć wykaz ich ostatnich lotów. Wtedy można podziękować bogu, że nie pozwolił nam zostać pilotem linii lotniczych. :twisted:Czemu tak Pan uważa? Myślę, że pilot linii lotniczych to dobra praca, jeżeli lubi się to robić.No, ale odpowiedzialność duża jest. Osobiście na tą chwilę to idę w podobnym kierunku, a mianowicie chcę dostać się do WSOSP w Dęblinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 a mianowicie chcę dostać się do WSOSP w Dęblinie.Życzę powodzenia, ale mój wujek chciał się tam dostać, a że wszystkie wymagania miał OK, to mu wymyslili, że ma niedoleczone ucho. Ci z wiekszymi plecami muszą sie dostać, a zwykły człowiek może sobie raczej pomarzyć. Łatwiej pewnie byłoby się dostać do Rzeszowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad65 Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Właśnie pomarzyć sobie można sam kiedyś o tym myślałem ale mam wadę wzroku i koniec, ale tobie życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Spróbować zawsze można... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Ciekawe strony "sound ze zbliżania" też interesujący Stronka fajna, choć nie wszystkie maszyny mają odpowiednie transmitery, żeby je widzieć na tej stronie. No, niestety... Jak śledzę to co mi teraz nad głową podchodzi do lądowania, to najwyżej co trzeci samolot jest uwzględniony na mapce :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Stronka jest idealnie w czasie rzeczywistym, boeing 747 azjatyckich linii lotniczych przeleciał nademną dokładnie w tym samym czasie co pokazywał to radar :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Właśnie pomarzyć sobie można sam kiedyś o tym myślałem ale mam wadę wzroku i koniec, ale tobie życzę powodzeniaJa też, w dodatku astmę. Z resztą nie wiem, czy dałbym radę nawet szkolnym szybowcem latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Właśnie pomarzyć sobie można sam kiedyś o tym myślałem ale mam wadę wzroku i koniec, ale tobie życzę powodzeniaJa też, w dodatku astmę. Z resztą nie wiem, czy dałbym radę nawet szkolnym szybowcem latać Skoro można z astmą biegać w maratonach narciarskich to latać szybowcem też. Tam tylko siedzisz w fotelu i ruszasz joystickiem. Zawsze możesz też zabrać sobie termos z tlenem. :faja: Poza tym, większość szybowców ma specjalną maskę do oddychania... :rotfl: Przy drązku sterowym, między nogami. Tylko ze względu na redukcję wagi, wężyk jest dość krótki i trzeba się mocno nachylić. :devil: :twisted: Na kursie na pewno każą ją wypróbować. :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 I adrenalinę w autostrzykawce, i nic już nie straszne. ;D Ogólnie szybowiec nie wymaga, że tak powiem "wojskowego" zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 A przeleciałbym sie... takie marzenie :roll: :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Poza tym, większość szybowców ma specjalną maskę do oddychania... :rotfl: Przy drązku sterowym, między nogami. Tylko ze względu na redukcję wagi, wężyk jest dość krótki i trzeba się mocno nachylić. :devil: :twisted: Na kursie na pewno każą ją wypróbować. :lol2: :D .... Słyszałem opowieści o osobach, które używały tej specjalnej maski w opisany przez Ciebie sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.