Grzechu Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Czołem, Kiedyś pytałem o problemy z laptopem. Okazało się że serwis wymienił mi całą pamięć ram i problemu ni ma Ale do rzeczy. Przy okazji wymienili mi chłodzenie, więc skoro jest nowe to szkoda go przegrzewać. Mam chętkę na zrobienie sobie podstawki. Głównie po to aby trzymać na kolanach laptopa, bo biurko i tak mam drewniane. Myślałem o prostocie, kawałek ładnej deski z otworami, a w niej wentylatory. Pytanie do komputerowców: wiatrak 120x120mm pod 12V (bo tylko takie widzę) pod USB będzie miał jako takie osiągi? Wiem, że to tylko 5V, ale spotkałem się z opiniami że działa fajnie. Myślałem o czymś takim http://www.abcpc.pl/wyswietl_produkt_szczegoly.php?action=szczegoly&kod=155451 A może lepiej dwa mniejsze, np. 80x80? Tylko czy USB podoła szeregowo połączonym wiatrakom? Z tego co widzę biorą one max ~150mA, a na USB 500mA jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Grzesiu sztuka dla sztuki ... Gotowe podstawki od sunnyline z 3 wiatrami kosztują grosze zdecydowanie mniej niż koszt zakupu samych wentylatorów ale to tylko moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Cześć Grzechu, mam własnie podstawkę zrobioną, 80x80x4 spokojnie chłodzą aż nadto laptopa! Więc bez obawy możesz brać edit. Utopia niby tak, koszt tego jest o wiele mniejsz (gotowiec) aczkolwiek wykonanie samemu takiej podstawki ,daje dużo frajdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Płytka pleksy, opalarka, wiertarka z wiertłem koronowym o średnicy wirnika wentylatora... Ładnie, estetycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Tylko po co? Laptop to mobilne urządzenie. Nosicie je z podstawką? Mój laptop jak go obciążę ciągnie prawe 100W, do głowy by mi nie przyszło targać do niego podstawkę chłodzącą. To było zmartwienie inżyniera w Dellu, który to projektował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Krzysiek( Kojot ), u mnie do tego aby na łóżeczku mozna było wziąć go na kolana Sam wiesz co niesie za sobą położenie na godzinę laptopa na koc/kołdrę. Krzysiek (Utopia ), szczerze to nie widzę nigdzie podkładki firmy sunnyline... Patrzyłem inne, takie najtańsze po 20-25zł i aż się zaśmiałem, wygina się to to wszędzie i za tę cenę będę miał kawałek deski/plexi i jeden konkretny wiatrak. Mateusz, ta "4", oznacza ilość wiatraków czy grubość? Jak grubość to mnie bardzo zaciekawiłeś Pod USB? Powiesz coś o wydajności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 znalazłem parę podstawek http://www.cdmania.pl/podstawka-chlodzaca-laptop-aluminium-hub-4port-p-675.html?osCsid=230dd586b7c8c9847d5f45cc4b5c7dcd http://www.cdmania.pl/podstawka-chlodzaca-laptop-aluminium-black-iii-hub-porty-p-764.html?osCsid=230dd586b7c8c9847d5f45cc4b5c7dcd http://www.cdmania.pl/super-podstawka-chlodzaca-laptop-aluminium-viii-p-769.html?osCsid=230dd586b7c8c9847d5f45cc4b5c7dcd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 I właśnie 1 i 3 to badziewia, miałem w ręku pierwszą, a trzecia prawie to samo. Natomiast 2, z wysyłką ponad 50zł, a za duży wiatrak dam góra 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Grzechu, na sklepie u mnie najdroższa kosztuje 30 zł detal ..i zawiera w sobie 4 wentylatory .... Fakt wysyłka też swoje kosztuje .. ale czy w Twoim mieście nie ma salonu komputerowego gdzie można by podejśc i "pomarudzić"? Absolutnie nie neguję chęci zrobienia takiej podkładki samemu - chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt że nie zawsze się to opłaca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyllek1993 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Racja, takie przedsiewziecie moze przyniesc wieksze koszta niz kupna sama podstawka. Sztuka dla sztuki. Mam tą i chwale. http://allegro.pl/podstawka-chlodzaca-laptop-cooler-hub-usb-wawa-i1486712912.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Ja kupiłem sobie z jednym wiatrakiem by mi kołdry nie zaciągała taka podstawka. http://www.belkin.com/uk/IWCatProductPage.process?Product_Id=471108 3.99 kosztowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskar9595 Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Witam. Ja posiadam postawkę chłodzącą ZALMAN-NC2000, są w niej dwa wiatraki + dwa "zaślepione" otwory na dodatkowe wiatraki (chyba) Działa toto bardzo cicho, a jednocześnie sprawnie, Ma płynną regulację obrotów, oraz włącznik. Zasilana jest z usb bez problemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir P Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Witam. Ja posiadam postawkę chłodzącą ZALMAN-NC2000, są w niej dwa wiatraki + dwa "zaślepione" otwory na dodatkowe wiatraki (chyba) Działa toto bardzo cicho, a jednocześnie sprawnie, Ma płynną regulację obrotów, oraz włącznik. Zasilana jest z usb bez problemu. I po problemie... (+ dodatkowy slot USB rekompensujący podpięcie podkładki pod port USB) klasa sama w sobie używam w domu i firmie, trochę droższy od prezentowanych powyżej, ale cóż to klasa wyższa jak Futaba w aparaturach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 są w niej dwa wiatraki + dwa "zaślepione" otwory na dodatkowe wiatrakiRaczej to dekoracja. Uzyte wentylatory to wentylatory odsrodkowe i wymagaja wyprofilowania wewnatrz wylotu. To nie sa coolerki komputerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.