tede1408 Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Z powodu zalegających w warsztacie belek styropianowych, płyt depronu 6 i 3mm oraz z... nudów zrobiłem model konstrukcji latającego skrzydła. Model był projektowany jako szybowiec, ale jak dorwę jakiś mały silnik to włożę go do modelu. A zaczęło się do belki styropianu 4x2,5 cm. potem mazakiem zacząłem kreślić sylwetkę kadłuba... po wycięciu i wyszlifowaniu kadłuba przykleiłem do niego wzmocnienia z balsy 1mm oraz przymocowałem statecznik pionowy zrobiony z 2 warstw depronu 3mm Następnie przymocowałem pakiet li-po do kadłuba. Przymierzyłem skrzydła. zrobiłem je do innego modelu ale mogę używać 1 płata do dwóch modeli. W poniedziałek idę do sklepu modelarskiego po serwa na lotki. Może nawet wrzucę filmik z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 może i się nie znam, ale zawsze "skrzydełka" kojarzyłem ze skośnymi skrzydłami, a ten ewidentnie ma je proste chyba, że się mylę, to proszę mnie poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Skrzydła mają lekki wznios. Około 1-2 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 nie o to chodzi mam na myśli to, że (łopatologicznie tłumacząc) od góry mają kształt (prawie) litery V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 nie o to chodzi mam na myśli to, że (łopatologicznie tłumacząc) od góry mają kształt (prawie) litery V To nie jest reguła. Latają bardzo podobne konstrukcje do zaprezentowanej. Zobaczymy jak się spisze w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Kiedyś zrobiłem prawie identyczny model może moje rozwiązania w czymś Ci pomogą. http://www.saumodelarnia.fora.pl/male-jest-piekne,10/mini-skrzydelko-dlg,3251.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Już kupiłem serwa: 2x tower pro sg-50. Vertigooo, szczerze mówiąc to ten model był dla mnie wzorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badyllek1993 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ładnie Ci to wyszło. Daj znać po oblocie jak śmiga. Sam zrobiłem coś takiego z depronu. Małe i fajnie nawet lata po prostej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasw328 Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 :shock: Prościej się nie dało? Taka lekko do :ass: robota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Omg :shock: Kup sobie jakiegoś rzutka lepiej. :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Już wmontowałem serwa. Grubość serwa jest taka sama jak grubość płata. Więc dziurę na serwo musiałem wyciąć na wylot. Na dole przykleiłem płytkę z balsy 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 badyllek1993 wyedytuj posta bo że tak powiem robisz ''wioche'' w temacie kolega robi model bardzo starannie a ty wklejasz zdjęcie "rzutka" który wygląda gorzej niż mój model po kraksie, chociaż zrobił byś proste skrzydła i trochę go oszlifował. Vertigooo, szczerze mówiąc to ten model był dla mnie wzorem.To by wiele wyjaśniało :wink: ale przyznam szczerze że ten kadłub długo nie pożyje po prostu jest zbyt kruchy mój był z czegoś w rodzaju epp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 przyznam szczerze że ten kadłub długo nie pożyje po prostu jest zbyt kruchyMoże z nim polatam więcej niż 5 minut :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Jak masz trochę depronu np 6mm dołożysz jakąś listewkę na wzmocnienie i szybciutko zrobisz sobie dużo lepszy i wytrzymalszy kadłubik. Mam nadzieje że będzie latać..koniecznie filmik. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Jak rozwalę kadłub to zrobię następny. Mam jeszcze 12 płyt depronu 6mm i 7 depronu 3mm Jak masz trochę depronu np 6mm dołożysz jakąś listewkę na wzmocnienie i szybciutko zrobisz sobie dużo lepszy i wytrzymalszy kadłubik. Mam nadzieje że będzie latać..koniecznie filmik. :twisted: Kiedy zrobię kadłub z depronu to nazwa modelu nie będzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AntekS Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 może i się nie znam, ale zawsze "skrzydełka" kojarzyłem ze skośnymi skrzydłami, a ten ewidentnie ma je proste chyba, że się mylę, to proszę mnie poprawić Widziałem takiego jak buduje kolega na pikniku modelarskim, i latał extra!!! Szykuje się wspaniały model :jupi: 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Kiedy zrobię kadłub z depronu to nazwa modelu nie będzie pasowaćTo nazwiesz go Depronek :wink: Czym ty się chłopie martwisz ja bym zrobił sobie dwa depronowe kadłuby nawet .A tak na poważnie jak masz dużo depronu to do dzieła taki kadłubik tyle czasu chyba nie zajmuje co nie? :wink: :wink: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 mażjuż drugi raz o mazaniu...ale chyba źle odmienione, bo (jak mniemam) powinno być "jak MAŻESZ dużo depronu" ale ja się chyba nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tede1408 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Dobra, przyznaję się, rozbiłem go :cry: . rozleciał się kadłub i to jeszcze w najsłabszym miejscu. Już robię następny wykorzystując skrzydła z tego samolotu. Też będzie ze styropianu, to myśle że może odziedziczy nazwę po tym rozbitym. Za niedługo wrzuce fotki bo teraz jestem na urlopie. Cel został osiągnięty: latał dłużej niż pięć minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.