tede1408 Posted March 12, 2011 Share Posted March 12, 2011 Z powodu zalegających w warsztacie belek styropianowych, płyt depronu 6 i 3mm oraz z... nudów zrobiłem model konstrukcji latającego skrzydła. Model był projektowany jako szybowiec, ale jak dorwę jakiś mały silnik to włożę go do modelu. A zaczęło się do belki styropianu 4x2,5 cm. potem mazakiem zacząłem kreślić sylwetkę kadłuba... po wycięciu i wyszlifowaniu kadłuba przykleiłem do niego wzmocnienia z balsy 1mm oraz przymocowałem statecznik pionowy zrobiony z 2 warstw depronu 3mm Następnie przymocowałem pakiet li-po do kadłuba. Przymierzyłem skrzydła. zrobiłem je do innego modelu ale mogę używać 1 płata do dwóch modeli. W poniedziałek idę do sklepu modelarskiego po serwa na lotki. Może nawet wrzucę filmik z oblotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian06adik Posted March 12, 2011 Share Posted March 12, 2011 może i się nie znam, ale zawsze "skrzydełka" kojarzyłem ze skośnymi skrzydłami, a ten ewidentnie ma je proste chyba, że się mylę, to proszę mnie poprawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
tede1408 Posted March 12, 2011 Author Share Posted March 12, 2011 Skrzydła mają lekki wznios. Około 1-2 stopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian06adik Posted March 12, 2011 Share Posted March 12, 2011 nie o to chodzi mam na myśli to, że (łopatologicznie tłumacząc) od góry mają kształt (prawie) litery V Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted March 13, 2011 Share Posted March 13, 2011 nie o to chodzi mam na myśli to, że (łopatologicznie tłumacząc) od góry mają kształt (prawie) litery V To nie jest reguła. Latają bardzo podobne konstrukcje do zaprezentowanej. Zobaczymy jak się spisze w powietrzu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vertigooo Posted March 13, 2011 Share Posted March 13, 2011 Kiedyś zrobiłem prawie identyczny model może moje rozwiązania w czymś Ci pomogą. http://www.saumodelarnia.fora.pl/male-jest-piekne,10/mini-skrzydelko-dlg,3251.html Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tede1408 Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 Już kupiłem serwa: 2x tower pro sg-50. Vertigooo, szczerze mówiąc to ten model był dla mnie wzorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyllek1993 Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 Ładnie Ci to wyszło. Daj znać po oblocie jak śmiga. Sam zrobiłem coś takiego z depronu. Małe i fajnie nawet lata po prostej Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasw328 Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 :shock: Prościej się nie dało? Taka lekko do :ass: robota... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Reda Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Omg :shock: Kup sobie jakiegoś rzutka lepiej. :| Link to comment Share on other sites More sharing options...
tede1408 Posted March 15, 2011 Author Share Posted March 15, 2011 Już wmontowałem serwa. Grubość serwa jest taka sama jak grubość płata. Więc dziurę na serwo musiałem wyciąć na wylot. Na dole przykleiłem płytkę z balsy 1mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vertigooo Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 badyllek1993 wyedytuj posta bo że tak powiem robisz ''wioche'' w temacie kolega robi model bardzo starannie a ty wklejasz zdjęcie "rzutka" który wygląda gorzej niż mój model po kraksie, chociaż zrobił byś proste skrzydła i trochę go oszlifował. Vertigooo, szczerze mówiąc to ten model był dla mnie wzorem.To by wiele wyjaśniało :wink: ale przyznam szczerze że ten kadłub długo nie pożyje po prostu jest zbyt kruchy mój był z czegoś w rodzaju epp Link to comment Share on other sites More sharing options...
tede1408 Posted March 15, 2011 Author Share Posted March 15, 2011 przyznam szczerze że ten kadłub długo nie pożyje po prostu jest zbyt kruchyMoże z nim polatam więcej niż 5 minut :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Reda Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Jak masz trochę depronu np 6mm dołożysz jakąś listewkę na wzmocnienie i szybciutko zrobisz sobie dużo lepszy i wytrzymalszy kadłubik. Mam nadzieje że będzie latać..koniecznie filmik. :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tede1408 Posted March 16, 2011 Author Share Posted March 16, 2011 Jak rozwalę kadłub to zrobię następny. Mam jeszcze 12 płyt depronu 6mm i 7 depronu 3mm Jak masz trochę depronu np 6mm dołożysz jakąś listewkę na wzmocnienie i szybciutko zrobisz sobie dużo lepszy i wytrzymalszy kadłubik. Mam nadzieje że będzie latać..koniecznie filmik. :twisted: Kiedy zrobię kadłub z depronu to nazwa modelu nie będzie pasować Link to comment Share on other sites More sharing options...
AntekS Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 może i się nie znam, ale zawsze "skrzydełka" kojarzyłem ze skośnymi skrzydłami, a ten ewidentnie ma je proste chyba, że się mylę, to proszę mnie poprawić Widziałem takiego jak buduje kolega na pikniku modelarskim, i latał extra!!! Szykuje się wspaniały model :jupi: 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Reda Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Kiedy zrobię kadłub z depronu to nazwa modelu nie będzie pasowaćTo nazwiesz go Depronek :wink: Czym ty się chłopie martwisz ja bym zrobił sobie dwa depronowe kadłuby nawet .A tak na poważnie jak masz dużo depronu to do dzieła taki kadłubik tyle czasu chyba nie zajmuje co nie? :wink: :wink: :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian06adik Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 mażjuż drugi raz o mazaniu...ale chyba źle odmienione, bo (jak mniemam) powinno być "jak MAŻESZ dużo depronu" ale ja się chyba nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Reda Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Poprawione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tede1408 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Dobra, przyznaję się, rozbiłem go :cry: . rozleciał się kadłub i to jeszcze w najsłabszym miejscu. Już robię następny wykorzystując skrzydła z tego samolotu. Też będzie ze styropianu, to myśle że może odziedziczy nazwę po tym rozbitym. Za niedługo wrzuce fotki bo teraz jestem na urlopie. Cel został osiągnięty: latał dłużej niż pięć minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.