kaczma2 Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Czy jest jakiś skuteczny sposób na wyprostowanie zwichrowanego skrzydła pokrytego folią? Jeden znam, okleić od nowa. Ale to kosztuje. Gdyby jeden i drugi koniec skrzydła był wygięty na plus to bym dał sobie spokój ale są na + i -.
young Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Może Ktos próbował ? Bo moje skrzydło do funflay / podobne jak madman/ po zimie się zwichrowalo na splywie na dl ok 110 cm odchyłka 1 cm . Zastanawiam się czy je naprezyć i całe przeprasowć -- Ktos tak robił ???? Czy pomoże ????
Lech Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Najlepiej w dwie osoby, a mianowicie grzać umiejętnie opalarką i skręcać skrzydło w przeciwną stronę . Pozostanie ewentualnie usunąć małe zmarszczki.
Krytek Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Dokładnie tak jak mówi Lech tylko ja używam żelazka . Właśnie jestem po prostowaniu skrzdełek własnej konstrukcji i wyszło na igiełkę
Lech Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Opalarkę poleciłem dlatego że łapie większą powierzchnie , a żelazko jak najbardziej jako finał całej operacji.
young Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Koledzy dziękuje za potwierdzenie skuteczności metody, mam i zelazko i opalarke nie pozostaje jak samemu spróbować :!:
robintom Opublikowano 15 Marca 2011 Opublikowano 15 Marca 2011 Jeśli mam krzywy spływ czy skrzydło kładę je na prostej desce wypukłością do góry by mieć odnośnik kiedy będzie proste i grzeję je żelazkiem od góry. Wszystko z wyczuciem i żelazkiem delikatnie muskam skrzydło cały czas kontrolując by nie przegiąć w drugą stronę.
Leszek_K Opublikowano 16 Marca 2011 Opublikowano 16 Marca 2011 Moja metoda to : 2 listwy tak z 15x15 przybite do deski montazowej tak by krawedz natarcia miala sie gdzie dobrze trzymac. 2 podobne listwy po oby stronach listwy splywy, zacisniete. Przymierzyc i zmusic by splyw i natarcie byly rownolegle - zona mi w tym zwykle pomaga - trzymajac ten caly interes. I opalarka/suszarka do wlosow po wszystkim, bez wyjatku. Poczekac chwile by wystyglo i jak dotad bez pudla.
marcin314 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Witam Ja podobny problem ze zwichrzonym skrzydłem miałem z michasiem od pana Mirka. Na początku nie zauwarzyłem tego problemu lecz miałem duże problemy ze statecznością lotu. Przyjżałem się dokładnie profilowi i był zwichrzony około 1.5cm. unieruchmiłem jedną połówkę skrzydła na stole druga połowa została ustawiona równolegle do stołu i grzanie opalarką z obu stron połówki. Teraz model lata sam nie zadziera nosa i ładnie szybuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.