maćko87 Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Witam, model już jest gotowy i lata fajnie. Pomimo to chciałem się podzielić (pochwalic:)) informacjami na temat jego budowy. Od początku wczesniej zajmowalem sie glownie szybowcami, dopiero jak znajomy znalazłem gdzieś plany owego modelu na necie, urzekła mnie jego konstrukcja. niewiele sie zastanawiajac przystapilem do budowy, zacząłem jak zwykle od kadłuba. tak sie prezentuje, podluznice na dollnej czesci ogonowej zrobilem z sosny 3x3 podobnie jak podluznice w najcienszym miejscu kadłuba od wregi silnikowej az do konca kabiny, reszta jak widac z balsy 2mm. stateczniki wykonałem z balsy 3mm. wszystkie łuki składają się z trzech pasków balsy jedynki sklejanych na mokro. największym wyzwaniem okazała się budowa profili Resztę postępów z budowy dodam w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 budowa profili dość skomplikowana, zewnętrzna czesc składa sie z trzech wars balsy jedynki sklejanej na mokro. Wewnętrzna część z balsy 1,5mm. dzwigary 3x3 sosnowe klejone na wewnętrzej stronie profilu skrzydła http://img190.imageshack.us/i/skrzyyy.jpg/ kiedy prawie wszystkie elementy były gotowe, po zlozeniu modelik ładnie się przezentował Wczesniej nie mialem specjalnie doświadczenia z elektrykami "szwagier" znajacy się trochę lepiej na przepływie elektronów poradził mi na początek motorek naturalnie bezszczotkowy o 340W zasilany pakietem 2 celowym lipolem (kminilem kupno 3 celowego ale na "nauke" latania takim modelem został mi odradzony) Mysle ze to bylo dobre posunięcie bo miał nieco mniejszą moc dzięki czemu nie pobiłem na tym modelu nowego rekordu prędkości. Niieraz w czasie latania załacza mi sie nieśmiertelność, niestety z modelem to już różnie bywa... pakiet lipoli idalnie sie spasował do centralnej części skrzydła (obylo sie nawet nez wywazania) niestety zeby sie do niego dobrac tzreba rozkręcać cały model, co bywa denerwujace... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Fajny modelik .Masz jakiś dostęp do bebechów?np klapka czy klapko-kabinka czy tylko kabinka? :wink:A i robisz podwozie? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 owiewke kabiny zrobilem z butelki plastikowej. jezeli chodzi o podwozie to oczywiscie ze bedzie miec, juz nawet zainwestowalem w kółka sorki za bledy ortograficzne itp. ale mam awersa do pisania wyniesionego ze szkoly :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 "Kółka" :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 do zasilania lotek wykorzystałem jedno serwo hitec HS-81 (może i troche ryzykownie ale jak na razie działa) ster kierunku i wysokości wychylają mikro serwa graupnera (niepamiętam dokładnie ich nazwy). zauważyłem ze ze sterem kierunku owe serwo kiepsko sobie radzi, ale tragedii niema jak widać model okleiłem transparetną, chciałem żeby widac było konstrukcje (szczególnie skrzydła). Niestety po pierwszych lotach nie okazał się to dobry pomysł. momentami trudno rozkminić w jakim położeniu model wychodzi z akrobacji dlatego później trochę ztuningowałem oklejenie 8) Śmigło GWS założyłem na pierwsze loty. Szybko okazalo się że model przerasta owe śmigiełko, dlatego ostatecznie zaintalowałem "wiatraczek" APC 9x4,5 świetnie się spisuje:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Cześć. Jaką ten model ma rozpiętość i masę do lotu? O ile kadłub wygląda OK, o tyle skrzydła jakieś strasznie delikatne - przynajmniej "na oko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 mozna prosic plany? mam chrapke na takie fun fly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Wydaje się lekki>Przypomina speeda 400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 i to w nim jest piękne delikatna konstrukcja do lekkiego 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Mi bardziej przypomina model Fantic firmy Protech, szczególnie patrząc na skrzydła, ale wpadłem na to dopiero jak zobaczyłem żółtą, przezroczystą folię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 rozpietość to 900mm wagi dokładnie nie pamiętam postaram sie zwazyc go w najblizszym czasie. Skrzydło tylko wygląda delikatnie, naprawdę jest to mocna konstrukcja profile konstrukcyjne robia swoje przy swojej malej masie +cztery dzwigary. Jedynie możne krawędź spływu skrzydła zrobiłem trochę za cienka (balsa 3) i się trochę wydziela kiedy przyszło do oklejania folia. O plany muszę spytać koleszke gdzie je zkitrał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Wydaje się lekki>Przypomina speeda 400 tego typu modele wszystkie są podobne ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maćko87 Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Jeżeli chodzi o masę modelu bez lipoli waży ok.390g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.