DeJot95 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 To może zda egzamin.Ale kto, i o co z tym chodzi.Mi się zdaje że wlot to już wystarczający masz na około wału, dorób w dole jakiś mały wylot np. o średnicy 1cm.
fifi0125 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wylot radziłbym zrobi taki jak koledzy mi proponowali w moim. Przejrzyj sobie konstrukcje Motylastego, bodajże w totku 1, albo w 3, jest laminowana owiewka i wzoruj się właśnie na niej. Mi coś internet charczy dla tego konkretnego linku Ci nie podam. Ale to było gdzieś na początku. I mówię to co napisał DeJot może naprawdę pomóc Ci z tymi lotkami
GPiotr Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zobaczymy ... Na oblot chyba lepiej z owiewką - zawsze to po pierwsze osłona dla silnika po drugie "strefa zgniotu" część energii kreta pochłania owiewka a dopiero póżniej reszta zostaje na wrędze ... tak mi się wydaje, mogę się mylić bo doświadczenia nie mam. Jutro pokombinuję z prostowaniem lotek bo opalarkę mam na działce, chyba że lutownicą hot air ... zawsze to ciepłe powietrze, jak się podkręci moc to nawet dmucha. Tylko jak bardzo to nagrzewać ? Tak na granicy topliwości ? czy tak tylko trochę żeby było ciepło ? fifi0125 - mógłbyś dorzucić fotkę swojej owiewki ? W toto-1 jest owszem ale wlot powietrza bo jest śmigło składane z dużym kołpakiem, wylotu żadnego nie widzę ... w toto-7 jest owiewka laminowana bez żadnego wylotu ... przynajmniej tak mi się wydaje
fifi0125 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wystarczy podgrzać delikatnie. Jak masz mocną suszarkę to nawet bym spróbował Już załączam moment..
fifi0125 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 To ta której używam. Jest dobrze dopasowana i spełnia swoje funkcję, jednak wolałbym żeby była bardziej estetycznie wykonana dlatego zrobiłem dodatkową- jestem dopiero w trakcie, na wykończeniu, jeszcze muszę zrobi ten wywiew
DeJot95 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 To musi być tak podgrzane by było bardziej miękkie, ale też nie może być za mocno podgrzane bo taśma się stopi z depronem i będzie :ass: Coś pomiędzy mocną suszarką do włosów a opalarką na najsłabszej temp. PS ważne jest by ta lotka po podgrzaniu była do ostygania prosta, tak jak mówiłem pomiędzy dwa panele podłogowe/deski i nawet w rękach 5 min. lekko ściśnięte trzymaj.
darqo Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Skrzydło masz prawdopodobnie opuszczone ( zdjęcie na ławie ) jak i zwichrowany spływ , radził bym jednak robić nowe skrzydełko
GPiotr Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Odrobinę zabawy korzystając z chwili snu dziecka i oto efekt: Ogonek cały, trochę trzeba wzmocnić jak wyschnie dobrze. Odnośnie płata: Suszarką nie będę próbował bo na wysokich obrotach wieje bardzo mocno a temperatura taka sobie. Opalarka chyba będzie optymalna ale do tego potrzebuję warunków. Spróbuję całe skrzydło podgrzać i zamknąć w panelach na blacie ale to nie za szybko nastąpi. Jak coś nie wyjdzie to zostaje opcja nr 2 - zrobić nowe skrzydełko albo opcja nr 3 - spróbować oblecieć to ustrojstwo na tym skrzydle i trymować lotkami ew nieprawidłowości. Póki co prace ustaną do momentu, kiedy dojedzie aparatura i bateria. W razie problemów z drugą sztuką będzie chyba szybciej już mniej więcej wiem z czym to się je a może popełnię mniej błędów przy budowie.
czacha19 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Dobrym pomysłem jest też oklejenie modelu po pierwszych lotach jak zostanie już wytrymowany. Zyska w ten sposób niewiele masy i dużo więcej wytrzymałości.
fifi0125 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Dobrym pomysłem jest też oklejenie modelu po pierwszych lotach jak zostanie już wytrymowany. Zyska w ten sposób niewiele masy i dużo więcej wytrzymałości. Byłem już w paru sklepach budowlanych, na dziale narzędzia, ale nigdzie nie mogłem znaleźć kolorowych taśm pakowych lub innych. Była tylko biała jako podkład, ale kosztowała ok. 20zł.. Gdzie można dostać taki sprzęt ? Mieszkam w Warszawie na Ursynowie, zaopatruję się w sklepie modelarskim na Bitwy Warszawskiej. Może ktoś mi pomóc ?? PS: Sorki, że się tak wtrąciłem, ale skorzystałem z okazji
vowthyn Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 http://allegro.pl/tasma-pakowa-kolorowa-48-50-rozne-kolory-i1535709981.html
fifi0125 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 http://allegro.pl/tasma-pakowa-kolorowa-48-50-rozne-kolory-i1535709981.html No dobra, ale za cenę jaką chcą za przesyłkę mógłbym sobie kupić ok. 10 takich taśm. Może wiesz gdzie można ją kupić w jakimś sklepie w Wa-wie ??
GPiotr Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Nie walczyłem z prostowaniem jeszcze. Póki co całe skrzydło poleży sobie wygodnie w miejscu nieosiągalnym dla mojego dziecka i kota - na panelu podłogowym na pokrywie akwarium W ciągu dnia jest delikatnie podgrzewany od spodu - podosycha polimer. W przyszły weekend pobawię się w prostowanie płata. Jak w tygodniu dojedzie aparatura to powalczę z konfiguracją i pośmigam na jakimś symulatorze. Dzięki za wszelkie podpowiedzi W Leroyu kupiłem białą taśmę za jakieś 12zł dosyć dużą rolkę. zastanawiam się czy chwyci się tego zwykły spray ... ale to tak na przyszłość
fifi0125 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Chodzi mi o kolorowe.. (czerwone, niebieskie).
vowthyn Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Jak nie chcesz płacić za przesyłkę to po prostu musisz szukać po marketach różnego rodzaju. Też jestem na etapie zakupu taśmy do mojego Toto 1, ale chyba kupię kilka rolek na allegro na zapas, bo w moim mieście znalazłem kolorową taśmę tylko w jednym markecie budowlanym i niestety w kolorach, które mi nie odpowiadają.
DeJot95 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 A do oklejania można użyć taśmy kolorowej izolacyjnej?
fifi0125 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 A do oklejania można użyć taśmy kolorowej izolacyjnej?Uwierz, mam takie taśmy i to nie bd ładnie wyglądało. Sam użyłem tego do oklejenia "pudełka" na odbiornik i nawet na takiej małej przestrzeni nie jest to ładne. Czyli trzeba szukać po marketach.. no nic dzięki. Jednak jeśli ktoś sobie coś przypomni, proszę o kontakt PW )Pozdrawiam Dobranoc:D
vowthyn Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Jedna warstwa taśmy izolacyjnej ważyłaby pewnie tyle, co z pięć warstw pakowej, zobacz jaką to ma grubość.
fifi0125 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Też racja.. Jednoznacznie można stwierdzić, że izolację można sobie darować..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.