Skocz do zawartości

Mój kolejny projekt ;-)

Diakon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

"Zrób zdjęcia".

Ile razy mogę mówić, że nie mam cyfraka, i ze zdjęciami u mnie kiepsko. Co kolega zrobi to zrobi, ale muszę jakoś te zdjęcia otrzymać, nie? A z tym już jest gorzej, bo to, bo tamto... :)

I dziś byłem polatać Horteniastym :) . Pogoda w sam raz jak na oblot. No i rzut. I stało się coś, co prześladowało mnie do końca tego dnia - nie wiedzieć czemu, myliłem dążek wysokości! :D Tak więc zamiast w górę, dawałem w dół! Przez to Horteniasty przypominał Gołotę po walce. Tylko, że zamiast sznupy model miał pokiereszowany dziób :roll: .

Wykonałem kilka startów z ręki, z czego chyba tylko raz udało mi się "uwolnić" model z tej tajemniczej siły i polecieć dalej.

Wiele razy Horteniasty leżał na plecach (na ziemi już :) ), i - o dziwo :shock: - te depronowe stateczniki są całe! Zrobię jakąś prowizoryczną naprawę i jutro - o ile pogoda dopisze - pójdę polatać znowu.

Oby bez strat.... 8)

Opublikowano

Witam :) .

Mota co chceta 8) :

ffb4586a1e64b93f.jpg

Ale tylko tyle. Kolega wysłał 3 listy, z czego 1 doszedł... I godne zamieszczenia na forum było tylko to :) .

A co do Horteniastego - przyznam szerze, że spodziewałem się czegoś lepszego, tym bardziej że wykonałem go wg planów no i rzucałem też z ładnej górki (innej niż na fotach z Pasatem). Wydaje mi się, że jak na razie Pasat latał najlepiej. Jednak nie wzmocniłem mu skrzydeł... I była klapa. Aria na dobre nie wypróbowałem.

I tak myślac, przymierzam się do zrobienia Bobolinka, czyli lekko zmodernizowanego modelu z ArtHobby (możecie zobaczyć). Kadłub zrobię cały balsowy, skrzydła powinien zrobić mi pewien kolega :D ze styropianu (ja się w to nie bawię).

Fotkę własnoręcznego Bobola wstawiałem w dziale "Kaszanka zone".

Co powiecie? :roll:

Opublikowano

" :):D:lol: "

Pasuje? :wink:

Hmm, jeśli możesz, to wstaw foto tegoż kadłuba. Aha - pisząc 1m-1,5m masz na myśli rozpiętość do jakiej jest przystosowany, tak?

Opublikowano

Cześc Das boot ! - nooooo ładne cacko ,zbudowaleś tanio bardzo ładny model szybowca latające skrzydło.Chińczyk z Hongkongu mówił również o B-2 STEALTH

A moze tak zamiast tego tam "bobola" ME162 Komet w wersji szybowcowej mam jego plany w formacie chyba dwg .

Opublikowano

Hmm... Zastanawiałem się nad Kometką w wersji szybowcowej (zaraz zaraz - w końcu mam nadal nie wykorzystane silniczki rakietowe! Kiedy ja je odpalę?), ale ostatecznie chyba porzucę ten pomysł - choć myśle, że warto by było zrobić jakiś model projektu A. Lippischa - w końcu byłoby to coś oryginalnego. Lub jakiegoś Hortena.

Dziś była wyśmienita pogoda jak na moją deltę, więc chciałem dać jej jeszcze raz szansę. I widać, Horteniasty ją wykorzystał - polatałem sobie trochę... Chociaż delta ta powinna myślę jeszcze lepiej szybować... Co by tu z nią zrobić?

Opublikowano

Witam :) .

Po "przestudiowaniu" filmików, zdjęć i opisów - no i za rada Patryka :) zdecydowałem się na TZagi szybowcowe z opisu na www.modelarski.net

Może być, co :roll: :?: Jakby co jakieś zbocze mam... Więc gitarka :thumright: . Prace powinny się zacząć na początku grudnia.

Ale takie małe pytaneczko... czy lepiej aby TZagi miało profil 9% czy "standardowe" 12%? Nie musi latać szybko, najważniejsze aby jak najdłużej trzymało w powietrzu :wink: . Taki mały dylemacik...

Opublikowano

Całkowicie się zgadzam z przedmówcą. Płat 12% całkowicie sobie nieporadzi z wiatrem chocby tym najmniejszym. Naprawde 8% czy nawet ja bym dał 7% będzie znacznie lepsze.

Należy pamietać że stosuje się taką zasade:

Im model ma mniejsze obciązenie powierzchni i mniejszą wage stosujemy wtedy cieńszy płat. Tak się robi też ze względów wytrzymałościowych ale głównie z wzgledów lotnych

Im model wiekszy i ma większe obciżenie pow. i wage tym dajemy płat grubszy.

Przykładowo bobolink ma płat 7% , nowy 1,5m ma 7,5% a modele koło 2m już koło 10% i więcej.

Niezapomnij że cieńszy płat zapewni ci dużo wyrzszy wyrzut z ręki (hlg, dlg - te modele mają cieńkie płaty zauważ). Myśle że powinieneś dać tej delcie ogon jak to zrobił ertman - będziesz mógł nim ciskać dlg ucząc się techniki wyrzutu co sie napewno przyda. Rzut taki daje też wiekszą wysokosć niż za kadłub czyt. dłuższe latanie :wink:

Koniecznie zrób sterolotki z balsy a nie z depronu. Różnica miedzy balsą a depronem jest ogromna jeśli chodzi o loteczki :twisted:

Opublikowano

Co do lotek to oczywiście :) .

Zatem 9%...

Ale powiedz no Malinn, skoro TZagi ma winglety, to jak bym ją miał chwycić? Niech będzie HLG i basta :P . Poza tym, nie wiem jak tam wytrzymałość płata by się miała przy siłach działających na model podczas wyrzutu...

A TZagi nie ma statecznika pionowego :P:) .

Opublikowano

Widze kolego że wszędzie widzisz problemy. Nie rób wigneta tylko wykonaj na belce - sosna 10x10mm statecznik pionowy który będzie wystawał z tyłu za obrys skrzydła. Bedziesz mógł wtedy złapać za płat bez problemu (bo niebędzie wigneta) i rzucić nim dlg. Wytarczy troche inwencji. Zobacz jak to zrobił Ertman w swoim modeliku i jak nim rzuca.Nawet film jest. Całkiem mu to wychodzi trzeba przyznać.

Jęlśli niechcesz to niezrobisz , to twój wybór ale się zastanawiam jak będziesz latał tą deltą jak niebędzie wiatru na zbocze ? Bedziesz siedzial w domu z modelem. Tak jak byś miał taki ogonek jak model Ertmana to byś mugł olać wiatr , wyjść rzucać dlg i latać. Sam tak robie jak nie wieje na zbocze a chce polatać - biore bobola i ciskam nim dlg przed blokiem i też se latam :)

To co proponuje napewno dużo by zwiększyło uniwersalność modelu. Pamietaj że nierzucisz hlg nigdy tak wysoko jak dlg , a czasem już na starcie zapas wysokośći się przydaje i potrafi to uratować niejednokrotnie model....Pytanie tylko czemu dlg ci sie nie podoba jak wszystkim dookoła zaczyna sprawiać to wiele frajdy i powstaje wiele nowych konstrukcji dlg czy sal 8)

Opublikowano
Pytanie tylko czemu dlg ci sie nie podoba jak wszystkim dookoła zaczyna sprawiać to wiele frajdy i powstaje wiele nowych konstrukcji dlg czy sal 8)

Dlaczego twierdzisz, że DLG mi się nie podoba?

TZagi jak zrobię wg Twojego "przepisu" to nie bedzie już TZagi, a ja mam zamiar zrobić TZagi :P 8) .

Na filmikach wygląda bardzo obiecująco - lata zarówno na słabym, jak i dużym wietrze, i to bardzo dobrze. Poczytaj: http://www.modelarski.net/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=75 oraz tutaj: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7484&postdays=0&postorder=asc&start=0

Uważam, że powinien to być udany szybowczyk... :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.