motyl Opublikowano 15 Listopada 2006 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zrób zdjęcia, przed-w trakcie i po oblocie i wklej nam
Diakon Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor Opublikowano 16 Listopada 2006 "Zrób zdjęcia". Ile razy mogę mówić, że nie mam cyfraka, i ze zdjęciami u mnie kiepsko. Co kolega zrobi to zrobi, ale muszę jakoś te zdjęcia otrzymać, nie? A z tym już jest gorzej, bo to, bo tamto... I dziś byłem polatać Horteniastym . Pogoda w sam raz jak na oblot. No i rzut. I stało się coś, co prześladowało mnie do końca tego dnia - nie wiedzieć czemu, myliłem dążek wysokości! Tak więc zamiast w górę, dawałem w dół! Przez to Horteniasty przypominał Gołotę po walce. Tylko, że zamiast sznupy model miał pokiereszowany dziób :roll: . Wykonałem kilka startów z ręki, z czego chyba tylko raz udało mi się "uwolnić" model z tej tajemniczej siły i polecieć dalej. Wiele razy Horteniasty leżał na plecach (na ziemi już ), i - o dziwo :shock: - te depronowe stateczniki są całe! Zrobię jakąś prowizoryczną naprawę i jutro - o ile pogoda dopisze - pójdę polatać znowu. Oby bez strat.... 8)
Diakon Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam . Mota co chceta 8) : Ale tylko tyle. Kolega wysłał 3 listy, z czego 1 doszedł... I godne zamieszczenia na forum było tylko to . A co do Horteniastego - przyznam szerze, że spodziewałem się czegoś lepszego, tym bardziej że wykonałem go wg planów no i rzucałem też z ładnej górki (innej niż na fotach z Pasatem). Wydaje mi się, że jak na razie Pasat latał najlepiej. Jednak nie wzmocniłem mu skrzydeł... I była klapa. Aria na dobre nie wypróbowałem. I tak myślac, przymierzam się do zrobienia Bobolinka, czyli lekko zmodernizowanego modelu z ArtHobby (możecie zobaczyć). Kadłub zrobię cały balsowy, skrzydła powinien zrobić mi pewien kolega ze styropianu (ja się w to nie bawię). Fotkę własnoręcznego Bobola wstawiałem w dziale "Kaszanka zone". Co powiecie? :roll:
ertman_176 Opublikowano 18 Listopada 2006 Opublikowano 18 Listopada 2006 JAk sie uśmiechniesz to mam laminatowy kadłub do modeliku 1-1.5m :wink:
Diakon Opublikowano 18 Listopada 2006 Autor Opublikowano 18 Listopada 2006 " " Pasuje? :wink: Hmm, jeśli możesz, to wstaw foto tegoż kadłuba. Aha - pisząc 1m-1,5m masz na myśli rozpiętość do jakiej jest przystosowany, tak?
ertman_176 Opublikowano 18 Listopada 2006 Opublikowano 18 Listopada 2006 Dla ciebie już mam prawie skończyłem tj. jak bedzie ci sie podobał ... Moge wysłać tak jak jest ... Ale fotka rano ...
Papcio Chmiel Opublikowano 19 Listopada 2006 Opublikowano 19 Listopada 2006 Cześc Das boot ! - nooooo ładne cacko ,zbudowaleś tanio bardzo ładny model szybowca latające skrzydło.Chińczyk z Hongkongu mówił również o B-2 STEALTH A moze tak zamiast tego tam "bobola" ME162 Komet w wersji szybowcowej mam jego plany w formacie chyba dwg .
ertman_176 Opublikowano 19 Listopada 2006 Opublikowano 19 Listopada 2006 To ja poprosze na ertman_176 - robimy combaty pod logiem naszego forum ?? Oczywiście HLG A tutaj fotka kadłuba dla motyla - jeszcze mi nie wychodza tak jak bym chciał ...
Diakon Opublikowano 19 Listopada 2006 Autor Opublikowano 19 Listopada 2006 Hmm... Zastanawiałem się nad Kometką w wersji szybowcowej (zaraz zaraz - w końcu mam nadal nie wykorzystane silniczki rakietowe! Kiedy ja je odpalę?), ale ostatecznie chyba porzucę ten pomysł - choć myśle, że warto by było zrobić jakiś model projektu A. Lippischa - w końcu byłoby to coś oryginalnego. Lub jakiegoś Hortena. Dziś była wyśmienita pogoda jak na moją deltę, więc chciałem dać jej jeszcze raz szansę. I widać, Horteniasty ją wykorzystał - polatałem sobie trochę... Chociaż delta ta powinna myślę jeszcze lepiej szybować... Co by tu z nią zrobić?
Diakon Opublikowano 21 Listopada 2006 Autor Opublikowano 21 Listopada 2006 Witam . Po "przestudiowaniu" filmików, zdjęć i opisów - no i za rada Patryka zdecydowałem się na TZagi szybowcowe z opisu na www.modelarski.net Może być, co :roll: :?: Jakby co jakieś zbocze mam... Więc gitarka :thumright: . Prace powinny się zacząć na początku grudnia. Ale takie małe pytaneczko... czy lepiej aby TZagi miało profil 9% czy "standardowe" 12%? Nie musi latać szybko, najważniejsze aby jak najdłużej trzymało w powietrzu :wink: . Taki mały dylemacik...
Patryk Urban Opublikowano 21 Listopada 2006 Opublikowano 21 Listopada 2006 Rób 9% bo 12 będzie ci pod wiatr stawało. Ile jeszcze razy mam Ci pisać
malinn Opublikowano 22 Listopada 2006 Opublikowano 22 Listopada 2006 Całkowicie się zgadzam z przedmówcą. Płat 12% całkowicie sobie nieporadzi z wiatrem chocby tym najmniejszym. Naprawde 8% czy nawet ja bym dał 7% będzie znacznie lepsze. Należy pamietać że stosuje się taką zasade: Im model ma mniejsze obciązenie powierzchni i mniejszą wage stosujemy wtedy cieńszy płat. Tak się robi też ze względów wytrzymałościowych ale głównie z wzgledów lotnych Im model wiekszy i ma większe obciżenie pow. i wage tym dajemy płat grubszy. Przykładowo bobolink ma płat 7% , nowy 1,5m ma 7,5% a modele koło 2m już koło 10% i więcej. Niezapomnij że cieńszy płat zapewni ci dużo wyrzszy wyrzut z ręki (hlg, dlg - te modele mają cieńkie płaty zauważ). Myśle że powinieneś dać tej delcie ogon jak to zrobił ertman - będziesz mógł nim ciskać dlg ucząc się techniki wyrzutu co sie napewno przyda. Rzut taki daje też wiekszą wysokosć niż za kadłub czyt. dłuższe latanie :wink: Koniecznie zrób sterolotki z balsy a nie z depronu. Różnica miedzy balsą a depronem jest ogromna jeśli chodzi o loteczki :twisted:
Diakon Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Opublikowano 22 Listopada 2006 Co do lotek to oczywiście . Zatem 9%... Ale powiedz no Malinn, skoro TZagi ma winglety, to jak bym ją miał chwycić? Niech będzie HLG i basta . Poza tym, nie wiem jak tam wytrzymałość płata by się miała przy siłach działających na model podczas wyrzutu... A TZagi nie ma statecznika pionowego .
malinn Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Widze kolego że wszędzie widzisz problemy. Nie rób wigneta tylko wykonaj na belce - sosna 10x10mm statecznik pionowy który będzie wystawał z tyłu za obrys skrzydła. Bedziesz mógł wtedy złapać za płat bez problemu (bo niebędzie wigneta) i rzucić nim dlg. Wytarczy troche inwencji. Zobacz jak to zrobił Ertman w swoim modeliku i jak nim rzuca.Nawet film jest. Całkiem mu to wychodzi trzeba przyznać. Jęlśli niechcesz to niezrobisz , to twój wybór ale się zastanawiam jak będziesz latał tą deltą jak niebędzie wiatru na zbocze ? Bedziesz siedzial w domu z modelem. Tak jak byś miał taki ogonek jak model Ertmana to byś mugł olać wiatr , wyjść rzucać dlg i latać. Sam tak robie jak nie wieje na zbocze a chce polatać - biore bobola i ciskam nim dlg przed blokiem i też se latam To co proponuje napewno dużo by zwiększyło uniwersalność modelu. Pamietaj że nierzucisz hlg nigdy tak wysoko jak dlg , a czasem już na starcie zapas wysokośći się przydaje i potrafi to uratować niejednokrotnie model....Pytanie tylko czemu dlg ci sie nie podoba jak wszystkim dookoła zaczyna sprawiać to wiele frajdy i powstaje wiele nowych konstrukcji dlg czy sal 8)
ertman_176 Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Dziekuje za "komplementy" ale zabawa dopiero sie zaczyna ...
Diakon Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Opublikowano 23 Listopada 2006 Pytanie tylko czemu dlg ci sie nie podoba jak wszystkim dookoła zaczyna sprawiać to wiele frajdy i powstaje wiele nowych konstrukcji dlg czy sal 8) Dlaczego twierdzisz, że DLG mi się nie podoba? TZagi jak zrobię wg Twojego "przepisu" to nie bedzie już TZagi, a ja mam zamiar zrobić TZagi 8) . Na filmikach wygląda bardzo obiecująco - lata zarówno na słabym, jak i dużym wietrze, i to bardzo dobrze. Poczytaj: http://www.modelarski.net/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=75 oraz tutaj: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7484&postdays=0&postorder=asc&start=0 Uważam, że powinien to być udany szybowczyk... :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.