DeJot95 Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Witam, może to głupi temat albo bez sensu, ale ciekawi mnie to czy takie rowki w depronie pogarszają właściwości aerodynamiczne modelu, w skrócie czy rowki w depronie przeszkadzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Wpływ na aerodynamikę mają na pewno, ale nie przypuszczam byś był w stanie to odczuć. Najlepiej na koniec oklej depron taśmą pakową (kolorową). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Dokładnie. W tej skali modeli włąściwie nie ma to znaczenia. O wiele większe znaczenie ma np. dokładność montażu, geometria czy symetria elementów. Rowkami możesz się nie przejmować. A jeżeli się przejmujesz - taśma pakowa to twój przyjaciel. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Tak myślałem, tylko chciałem się upewnić. Dzięki za pomoc , a taśmę pakową tylko na alledrogo i w sklepach modelarskich dostane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Taśmę pakową dostaniesz w sklepach z osprzetem szkolnym... Możesz pojechać do Castoramy zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 A w "sklepach z osprzetem szkolnym" co mam im powiedzieć by mi to dali? normalnie taśmę pakową, czy nazywa się inaczej dla sklepowych idiotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 no możesz powiedzieć taśmę klejącą kolorową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 xD dzięki, bo ci w sklepach to w ogóle nie wiedzą co sprzedają np. jak w budowlanym chciałem kupić depron i nie wiedziałem gdzie jest to się spytałem czy mają depron, izofloor i koleś nie wiedział o co chodzi, dopiero jak się powiedziało " taki styropianowy podkład pod panele" to już się domyślił, przykładów jest więcej ale nie chce mi się tracić dnia na pisanie ich :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Bo depron, to potoczna nazwa tego materiału przez modelarzy. A IzoFloor, to nazwa firmy, więc rówie dobrze moznabyłoby zapytać się "Czy mają państwo Stanleya/topexa/dragona. Więc nie ma co się dziwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Może i trochę masz racje, ale depron to depron a dragon to wiele klejów, do drewna, metalu plastiku, uniwersalny i jeszcze więcej. PS ma ktoś tunel aerodynamiczny i wolny kawałek rowkowanego depronu do przetestowania? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Mam tunel i kawałki rowkowanego depronu.... i chęci ! Masz jakiegoś bankiera zdolnego to sfinansować ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ynmark Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 ooo tak,w koncu dorobic sie na tej aerodynamice, to pewnie imponuje kobietom, aha, i nich nam jakis James posklada te modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Jurek, ty chcesz pieniądze za wsadzenie kawała depronu w jakiś tunel, puszczenie trochę dymu i porównanie depronu rowkowanego z nie rowkowanym? No wiecie co, teraz każdy za byle co chce pieniądze. Myślałem że zrobi to ktoś dla tego forum i jego użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KYK Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Skoro to takie łatwe jak piszesz to czemu sam tego nie zrobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Warszawski Instytut lotnictwa ma aż 3 tunele aerodynamiczne... Wybierz któryś. Może być ten małych prędkości, gdzie Małysz trenował loty, może być ten dużych prędkości zdolny "dmuchnąć" 3200km/h i jest też tunel średnich prędkości do badań modeli. Zapytaj się czy ci przebadają kawałek pianki. :wink: Te rowki miałyby znaczenie, gdybyś budował konstrukcję mocno wyżyłowaną do bicia rekordów itp. W standardowym modelu do 1,5m w zasadzie nie masz się czym przejmować. Zresztą przy twoich umiejętnościach, a raczej ich braku to tak jakby kandydat na prawo jazdy martwił się jak on sobie poradzi na egzaminie bez intercoolera i wentylowanych tarcz. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot95 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Skoro to takie łatwe jak piszesz to czemu sam tego nie zrobisz?Jak bym miał tunel aerodynamiczny to bym takie byle coś przetestował dla kogoś z tego forum.Zapytaj się czy ci przebadają kawałek pianki. :wink:Serio? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.