Johny88 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Witam dzisiaj przyszedł do mnie zamówiony spitfire firmy parkzone (ready to fly) mam jednak problem poniewaz aparatura ,ktora jest w zestawie nie nadaje sie do niczego.Wpadlem na pomysl zeby w odbiorniku przelozyc kwarc z mojej aparatury jednak samolot w ogole nie reaguje. Prosze o pomoc ,bardzo mi na tym zalezy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Dlaczego nie nadaje się do niczego?Wszystko dobrze powpinałeś?Kabelki itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 A ParkZone, nie sprzedaje czasem w zestawach aparatur 2.4GHz ? Wtedy nawet boję się myśleć, gdzie Ty te kwarce wsadzałeś ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Przede wszystkim jaką masz aparature? Jaka była w zestawie? Częstotliwości te same? Przemiana w odbiorniku się zgadza? No i najbardziej banalne sprawy, jak wyczerpany akumulator, nie dociśnięty kwarc itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Przede wszystkim spokojnie. A teraz wytłumacz w czym masz problem. Napisanie "aparatura nie nadaje się do niczego" jest trochę ogólnikowe, nie sądzisz? Skoro nie nadaje się do niczego, to zapewne nadaje się do czegoś. Rozumiem, że jest to aparatura 35MHz? Nie pomyliłeś kwarcu nadawczego z odbiorczym (TX - nadajnik, RX odbiornik). Kwarce włożyłeś prawidłowo (o ile były w zestawie), baterie w nadajniku naładowane i poprawnie włożone. Akumulator w modelu naładowany, a model włączony poprawnie, tj. bez zamienionych biegunów? Teoretycznie wtyczka nie powinna dać się odwrotnie podpiąć, ale są zdolni ludzie. Czyli - włączasz nadajnik (ZAWSZE pierwszy, pod rygorem znacznych strat zdrowotnych lub majątkowych, wyłaczany zaś OSTATNI). Nadajnik jest prawidłowo uzbrojony i naładowany. Włączasz model, nie masz drążka gazu uniesionego do góry (zabezpieczenie przed ruszeniem silnika bez kontroli, tylko na maksa obniżony. Podłączasz pakiet w modelu do regulatora. Regulator powinien zacząć "piskać" Trzeba poczekać kilkanaście sekund, aż piskać przestanie. Niektóre modele nawet 30 sekund. W tym czasie nie powinieneś ruszać drążkiem gazu, bo inaczej regulator wejdzie w tryb programowania. Po zakończeniu piskania, ruszasz drążkami - stery powinny reagować. Jeżeli zaś jest to model 2,4GHz kwarce możesz sobie darować. W Syntezie 35MHz i w systemach cyfrowych 2,4GHz nie występują. Trzeba natomiast zbindować nadajnik z odbiornikiem. Bez tego możesz sobie machać drążkami do us... śmierci. Dopóki nie zbindujesz odbiornika i nadajnika, to "nie wiedzą", że mają ze sobą współpracować. Podobnie jest w odbiornikach z syntezą 35MHz, tyle, że tam się ustawia kanał. Bo takiego "fajlstarta" jak np. nie podłączone serwa, czy regulator do odbiornika, to chyba nie popełniłeś? Opisz dokładnie co się dzieje i co robisz. Wróżka nasza niestety pojechała do Japonii i nie daje znaku życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Wiec tak. aparatura jest 3kanałowa firmy parkzone ,wyglada tak, ze po prawej sronie sa lotki i wysokosc a po lewej przepustnica gazu (sprawdzalem i ona dziala). Nie jestem przyzwyczajony do takich ustawien i pewnie skonczyloby sie to zle dla modelu. aparatura której chce uzywac to robbe futaba skysport4 ,ktora pracuje na 40.665Mhz na kanale 50 a co do modelu parkzone to wiem tylko ze jest to system ZX10 CH2 Fm27.045M . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 A więc tak: Aparatura od ParkZone, pracuje w paśmie 27MHz i jest ustawiona na MODE 2. Twoja aparatura, czyli ta Futaba pracuje w 40Mhz i jest ustawiona prawdopodobnie na MODE 1. 27MHz nie będzie działać z 40MHz! Co byś nie zrobił, więc albo wymień cały odbiornik, albo przerób aparaturę od Spita na MODE 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 rozumiem czyli czeka mnie nastepny wydatek, wiec jaki odbiornik byscie mi mogli polecic zeby dzialal z futabą albo jak przerobic odbiornik na mode1 i co to w ogole znaczy ?oczywiscie zeby bylo tanio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 http://hobby-model.pl/odbiornik-rex-5-plus-jeti-promocjaodbiornik-rex-5-plus-jeti.html to bardzo dobry odbiornik 5-kanałowy firmy JETI, przy zakupie należy poinformować sklep którą częstotliwość się wybiera w twoim przypadku 40MHz, odbiornik działa z wszystkimi nadajnikami (może znajdą się wyjątki-ja się nie spotkałem z takim przypadkiem). Odbiornik pracujący w 40Mhz trudniej znaleźć niż 35MHz, 35Mhz znalazłem za 55zł a tak jak tu widzisz koszt 104zł. Znalazłem jeszcze taki odbiornik: http://hobby-model.pl/odbiornik-hfs-05ms-hitec-promocja.html też należy poinformować sklep że wybiera się 40MHz, tak jak widzisz ten odbiornik 40Mhz kosztuje 66zł więc jak zrobisz ? Ps. Mode 1 to gaz po prawej stronie aparatury a mode 2 to po lewej (mode 2-praworęczni), zobacz jak masz w swojej aparaturze i napisz, nie wiem czy dasz rade przerobić mode 1 na mode 2, najlepiej byłoby gdybyś dał to do jakiegoś modelarza który jest w stanie do zrobić i jednocześnie niczego nie zniszczyć. Więc jak robisz ? Ja bym kupił nowy odbiornik i nie bawił się w "MODOWANIE" aparatury od SPITFIRE, aha i odbiornika nie da się przerobić tzn. może i da ale to są wyższe "sfery", odbiornik nie ma MODE, ma MHz, 2,4Ghz lub synteza, do 2,4Ghz i syntezy nie trzeba kwarców. Więc jak robisz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 kupuje nowy odbiornik dziekuje za pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 kupuje nowy odbiornik dziekuje za pomoc, pozdrawiam Proszę bardzo, a można wiedzieć jaki ?? Pamiętaj 40MHz !! Masz kwarce ??, pamiętaj aby w aparaturze umieścić kwarc nadawczy (nadający) a w odbiorniku kwarc odbiorczy (odbierający) ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 i kanał musi być ten sam :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 kupuje nowy odbiornik dziekuje za pomoc, pozdrawiam Proszę bardzo, a można wiedzieć jaki ?? Pamiętaj 40MHz !! Masz kwarce ??, pamiętaj aby w aparaturze umieścić kwarc nadawczy (nadający) a w odbiorniku kwarc odbiorczy (odbierający) ! jeszcze nie wiem jaki wiem ze musi byc 40mhz jutro jade do sklepu modelarskiego w 3miescie i zobaczymy czy bedzie gosc mial taki odbio a jak nie bedzie mial to zamawiam cos z internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Robisz trochę bez sensu jak na mój gust. Nikt nie lata na 40MHz, to wchodzenie w martwy system... Chcesz wydać ponad 100zł na odbiornik do aparatury wartej max 70zł. Więc jak bym dozbierał i może kupił jakąś aparaturkę komputerową na 35MHz, lub już 2.4GHz. Np. MX-12. Najlepiej zrobisz zmieniając MODE. W 3mieście jest dużo modelarzy, na pewno jakiś bardziej doświadczony kolega Ci pomoże P.S - Tak się składa, że mam na sprzedaż nowy Jeti REX5 na 40MHz i jeżeli jednak nie masz aktualnie kasy, na coś nowego, a latać się chce, to pisz na PW. Puszczę Ci go taniej, niż w sklepie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Czaruś !!! Twierdzisz, że problem jest w "mode" ? A to, że odbiornik jest 27MHz a nadajnik 40MHz, to nie ma większego znaczenia ??? Ale w swej łaskawości sprzedasz odbiornik 40 MHz trochę poniżej ceny sklepowej ? O kwarc nie zapytałeś. Jak mu to też nie będzie działać - to niech sobie pojedzie do dreicity i kupi właściwy kwarc ? Frytzowe trza zapłacić ? O, żeszszsz !!!!! Sorry - Kolega Modelarz ? Johny 88 - jak sobie zafundowałeś 3 kanałowego Spitfire,a na 27 MHz z drążkami nie w Twoim stylu - to mi Cię wcale nie jest żal !!! Ale zamiast kwarcu odbiorczego z Twojej aparatury przełóż cały odbiornik i powinno Ci być lżej na duszy - powinno to działać ! Jeżeli nie robisz jakichś szkolnych błędów i radio z modelu faktycznie nie działa to odeślij na reklamację i przy okazji poproś o zmianę mode. Chyba, że dostałeś za darmo, trudno, darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.... - Jurek P.S. Jeśli w zestawie był odbiornik z regulatorem w 1 obudowie to przełożenie odbiornika nic nie da. Serwa mają po 5 kabelków do każdego ? To czeka Cię większa inwestycja.... Jedynym wyjściem jest znalezienie przyczyny braku funkcjonowania lub reklamacja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 no wlasnie niestety jest to odbiornik z regulatorem, jestem w kropce... Moze cos wymysle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Czaruś !!! Twierdzisz, że problem jest w "mode" ? A to, że odbiornik jest 27MHz a nadajnik 40MHz, to nie ma większego znaczenia ??? Bardzo głupio mi to pisać, ze względu na Twój wiek, ale... czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie będę się tłumaczył, a Tobie zalecam przeczytać moje posty raz jeszcze. A co do sprzedaży, nie masz pojęcia o szczegółach, a jednak się bardzo żywo udzielasz- troszkę to bez sensu, nie uważasz ? Tak jak część Twojej wypowiedzi - ta skierowana w moją stronę. A wracając do modelu, to rzeczywiście chyba reklamacja Ci pozostaje... Chyba, że nie możesz, to może przeróbka na bezszczotkę ? Silnik i regulator 3F i możesz użyć swojej aparatury P.S- A może jakaś dłuższa relacja z fotkami ? Łatwiej będzie Ci więcej powiedzieć :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Ruszyłem Cię ? Jeśli tylko ruszyłem - to przepraszam !! Jest nadzieja ! Spotkałeś się już z określeniem: "głupio mi". Jeszcze nie wiesz co to określenie znaczy ale wiesz, że istnieje... To jest naprawdę budujące ! Chłopak wlazł w kanał a z nad następnego kanału wyciągasz pomocną dłoń..... Zdrowia, dużo zdrowia..... życzę ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Znalazłem odbiornik na 4 kanały 40Mhz i do tego osobno kupuje regulator.Bo tam byl połączony odb. z reg. troche polutuje i bedzie chodzil jak marzenie, dowiadywalem sie dzisiaj w 3 miescie w Helipadzie o taki sprzet i pan mnie przekonuje ,że wszystko bedzie chodzilo jak nalezy (130zl) Także chyba wychodze pomału z kanału... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.