Skocz do zawartości

Spalona Turnigy 9

miksell

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzięki. Pocieszyłem się trochę, bo znajomy elektronik (nie modelarz więc nie miał styczności z takim sprzętem) wystraszył mnie, że mogło się dużo więcej popalić. Ale widzę, że w chyba u wszystkich uszkodzenia są podobne i niezbyt poważne.

Muszę teraz tylko znaleźć kogoś kto mi to zrobi. Moje zdolności posługiwania się lutownicą ograniczają się do lutowania wtyczek do regulatora i wypalania gniazd na serwa w EPP :P

Opublikowano

Jak chcesz to skontaktuj się ze mną i Ci to naprawię o ile faktycznie poszły standardowe elementy. Mieszkam na Dywizjonu 303 więc możesz iść od razu potem latać :(

Opublikowano

Aaa, z pierwszego postu to nie wynikalo, wiec dopiero po wypowiedzi Kuby do mnie dotarlo, ze Wam sie pala te nadajniki w wyniku niewlasciwej biegunowosci zrodla zasilania... W takim razie strzepienie jezyka na temat gwarancji zupelnie niepotrzebne bylo.

Ja tylko skromniutko moge dorzucic moja rade dla tych, ktorzy ewentualnie w przyszlosci nosza sie z zamiarem spalenia Turnigy. Otoz zanim podlaczycie pakiet LiPo, wymiencie w nim wtyczke, biorac ja z koszyczka od baterii. Wowczas nie da sie tego zle podlaczyc.

Opublikowano

Otoz zanim podlaczycie pakiet LiPo, wymiencie w nim wtyczke, biorac ja z koszyczka od baterii. Wowczas nie da sie tego zle podlaczyc.

Owszem da się. W moim koszyku pomylone są kable. Tam gdzie ma być czarny jest czerwony, a gdzie czerwony czarny. Tak odchodzą z koszyka i tak wchodzą do wtyczki. Jeśli odetnę wtyczkę od pakietu i zamontuję do pakietu to i tak pomylę bieguny. Tak samo właśnie myślałem i wtyczkę od pakietu podłączyłem patrząc na kolory kabli.

Nie mam teraz nadajnika przy sobie ale to powinno być chyba tak:

Tam gdzie w koszyku jest sprężynka to ma być "-" (czyli kabel czarny, a ja miałem wlutowany od nowości czerwony)

Czyli sprężynka (czarny kabel) ma iść po lewej stronie-patrząc na nadajnik od tyłu, antenka do góry. Zgadza się?

Opublikowano

Jak w całym normalnym świecie:

- czerwony (żółty, biały - "gorący") - plus (+)

- czarny (niebieski - "zimny") - minus (-)

Tak mi od zawsze wbijali do głowy i tak właśnie zrobiłem. Dla tego nie zwróciłem uwagi, że od minusa w koszyku odchodzi czerwony, bo to niemożliwe. A jednak.
Opublikowano

Środkowy pin w radiu to + trzeba to sobie zakodować, opisać we wnęce, nauczyć się na pamięć, czy cóś ...

...a to dlatego, że pakiety są zakończone wtyczką serwa :-) a tam też środkowy to "+"
Opublikowano

...a to dlatego, że pakiety są zakończone wtyczką serwa :-) a tam też środkowy to "+"

No i tu też wychodzi moja nieznajomość elektroniki. Pakiet który podłączałem ma 3 pary kabli. Standardowe wyjście do balansera, wtyczkę jak od serw i taką białą malutką. Balanser odrzuciłem od razu. Jakoś mi nie leżała ta czarna od serw (poza tym nie zgadzały się kolory) więc wybrałem białą malutką i podłączyłem zgodnie z kolorem kabli. Jak bym wybrał wtyczkę od serw i olał kolory albo przynajmniej sprawdził poprawność polaryzacji na koszyku to by grało :(

Opublikowano

W moim koszyku pomylone są kable. Tam gdzie ma być czarny jest czerwony, a gdzie czerwony czarny.

Kuba, nie uznaj tego za czepialstwo, gdyz pytam wylacznie z ciekawosci. Wczesniej napisales, ze przed awaria zasilales nadajnik z koszyczka. Jak to mozliwe, jesli kable byly zamienione miejscami?
Opublikowano

Były zamienione przy koszyku, ale również na wtyczce. Nie wiem czy tak jest we wszystkich czy tylko w mojej Chińczykowi się popierd... Plus był czarny a minus czerwony. Jak to pisałem dziś przed południem byłem w pracy. Przed chwilą sprawdzałem to jeszcze raz. Od strony "blaszki" w koszyku odchodzi czarny ale idzie do plusa w nadajniku, a od strony "sprężynki" czerwony i idzie do minusa.

Nowy pakiet, z prawidłowo oznaczonymi biegunami podłączyłem wg kolorów, stąd całe zamieszanie. Wcześniej używałem tylko i wyłącznie baterii w koszyku nawet nigdy nie odpinałem wtyczki.

Opublikowano

Gdyby ktoś jeszcze potrzebował zobaczyć płytkę z procesorem przed spaleniem to T U jest zdjecie w wysokiej jakości. Plik ma 20MB i jest w formacie PhotoShop'a (.psd) i widać pięknie wszystko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.