miksell Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Witam. Kolega zamówił Turnigy 9X. Po podpięciu baterii z aparatury poszedł dymek. Rozkręciłem aparaturę i zobaczyłem spalony kondensator. Wymieniłem go, podpiąłem ( zwracając uwagę na biegunowości) i aparatura znowu się spaliła. Po odkręceniu zobaczyłem ponownie spalony ten sam kondensator. Nie wiem co może być. Poszukuję kogoś kto podejmie się naprawy aparatury w rozsądnej cenie. ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel66 Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Może kabelki są standardowo zamienione :wink: Czarny ma być z lewej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PUPI Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Zrób dokładne fotki elektroniki i wstaw na forum. Możliwe że to jakaś banalna sprawa i po oględzinach wizualnych ktoś podpowie Ci co jest nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubĆ Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Opisz to dokładnie na Pw i daj zdjęcia pokarzę ojcu i pewnie podejmie się naprawy.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubu2 Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 A za co chcesz karać ojca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted April 2, 2011 Share Posted April 2, 2011 Albo odwrotnie podłączasz zasilanie, albo kondensator jest odwrotnie wlutowany. Sprawdź kable miernikiem, może kolory pomylone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubĆ Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 za nic:P po prostu serwis prowadzi:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted April 10, 2011 Author Share Posted April 10, 2011 Zrobiłem kilka zdjęć. Wdać na nich wlutowany kondensator, który uległ spaleniu tak jak poprzedni (oryginalny) Zrobiłem też zdjęcie wtyczki do zasilania. Jak ktoś ma pomysł co z tym zrobić to proszę pisać. Uploaded with ImageShack.us[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slawekmod Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Pytanie zasadnicze jest takie czy to faktycznie kondensator czy dioda. Dody w SMD wyglądają podobnie jak kondensatory. Sprawdź diodę przy wtyczce zasilana, może też dostała zwarcia . Ciężko coś sprawdzić nie mając nadajnika i miernika przed sobą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlin1212 Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Może spalony stabilizator 5V ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4090 Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Moim skromnym zdaniem, należy oddać sprzęt do specjalisty, szkoda nerwów, następne lutowanie, może skończyć się stratą sprzętu. Tym bardziej, że kolega nie umie znaleźć uszkodzenia jak i rozróżnić elementów elektronicznych -bez urazy.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal888 Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Znam przypadek ze przy odrowtnym podlaczeniu poszly 3 stabilizatory wtym 2 na plycie glownej i jeden w module ,no i kondensator mysle ze wtym przepadku tez Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Kolega zamówił Turnigy 9X. Po podpięciu baterii z aparatury poszedł dymek.Czegos tutaj nie rozumiem. Skoro kolega "zamowil", chodzi wiec o nowa aparature. Przeciez trzeba bylo ja wrzucic w pudelko i odeslac z powrotem do sprzedawcy. Po to jest gwarancja, by czlowiek nie majac pojecia sam nie musial dlubac w uszkodzonym sprzecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eryk Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Kolega zamówił Turnigy 9X. Po podpięciu baterii z aparatury poszedł dymek.Czegos tutaj nie rozumiem. Skoro kolega "zamowil", chodzi wiec o nowa aparature. Przeciez trzeba bylo ja wrzucic w pudelko i odeslac z powrotem do sprzedawcy. Po to jest gwarancja, by czlowiek nie majac pojecia sam nie musial dlubac w uszkodzonym sprzecie. Teraz to i tak już za późno Na miejscu kolegi oddałbym to do elektronika, który zdiagnozuje sprzęt i podejmie się wymiany uszkodzonych elementów. Tym bardziej nie polecam amatorskiego lutowania SMD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
noker Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 http://www.ektron.waw.pl/serwisRC.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Teraz to i tak już za późno Dlatego tez napisalem "trzeba bylo". A moze tworca watku chcac pomoc koledze podjal sie (z wiadomym skutkiem) dokonania na pozor latwej naprawy i w wyniku utraty gwarancji jest teraz zmuszony samodzielnie doprowadzic sprawe do szczesliwego konca? Jesli tak - serdecznie wspolczuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miksell Posted April 22, 2011 Author Share Posted April 22, 2011 Czegos tutaj nie rozumiem. Skoro kolega "zamowil", chodzi wiec o nowa aparature. Przeciez trzeba bylo ja wrzucic w pudelko i odeslac z powrotem do sprzedawcy. Po to jest gwarancja, by czlowiek nie majac pojecia sam nie musial dlubac w uszkodzonym sprzecie.Odesłanie do HC jest bez sensu, bo za drogie ;-)Teraz to i tak już za późno Na miejscu kolegi oddałbym to do elektronika, który zdiagnozuje sprzęt i podejmie się wymiany uszkodzonych elementów. Tym bardziej nie polecam amatorskiego lutowania SMD.W swoim życiu przylutowałem już kilka drobiazgów na SMD... ile nie liczyłem 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted April 22, 2011 Share Posted April 22, 2011 W naszym swiecie jest taka postać jaką jest Andrzej Piec. Mieszka w bydgoszczy. Naprawia nadajniki i inny sprzęt elektroniczny. Moze podejmie sie naprawy tego nadajnika. Kontakt gdzies znajdziesz w internecie edít Wiese Fototechnik Andrzej Piec tel. 0 604 804 333 mail: andrzejpiec@interia.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Odesłanie do HC jest bez sensu, bo za drogie ;-)Mariusz, ale to przeciez pojecie wzgledne. Oplacalnosc wysylki zalezy od tego, ile czasu gwarancji utraci sie dokonujac samodzielnej naprawy. Jesli aparatura jest w miare nowa, chyba jednak nie ryzykowalbym utraty gwarancji dla zaoszczedzenia kilku (kilkunastu) zlotych. Licho nie spi i zawsze, nawet po krotkim czasie moze sie zdarzyc nastepna usterka. Ale jesli do konca okresu gwarancji pozostalo niewiele czasu, wysylka moze sie faktycznie nie oplacac. Naturalnie, to tylko stwierdzenie dla samego stwierdzenia, gdyz w tym przypadku fakty i tak juz wykluczaja dalsza gwarancje. Oczywiscie, powyzsze w zadnym wapadku nie ma byc wyrazem watpliwosci w Twoje umiejetnosci naprawcze. W kazdym razie dolaczam sie do trzymajacych kciuki za powodzenie naprawy i zycze milych Swiat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qbatus Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Odświeżam temat bo niestety zrobiłem sobie dokładnie to samo co autor w swojej aparaturze No może nie dokładnie, bo Latam na niej już ponad rok i do tej pory używałem koszyka z bateriami. Kupiłem pakiet zasilający i po podłączeniu też poszedł dymek. Wpiąłem kolorami kable tak samo ale w moim koszyku od nowości zamienione są kable + z - ale niestety zauważyłem to za późno. Spaliła się dokładnie ta sama część - trzecie zdjęcie z poprzedniej strony. Jak udało się autorowi wątku naprawić nadajnik? Nie uszkodziły się inne elementy? Gdzie można coś takiego zrobić? Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.