Ahorex Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Witam!!! Jako, że jestem początkującym w dziedzinie modelarstwa RC postanowiłem zbudować i zrelacjonować model o nazwie "Stick". Oto szczegółowe dane: długość kadłuba: 70cm rozpiętość skrzydła: 1,3m waga planowana: 300g usterzenie: klasyczne kolor kadłuba: żółty kolor skrzydła: żółty cięciwa płata: 13cm wyposażenie: 2x serwo Hitec HS-55, odbiornik mini Rex, pakiet 8xAAA 1600mAh Postaram się zrelacjonować budowę jak najlepiej potrafię... Proszę o uwagi dotyczące ewentualnych zmian w wyglądzie i działaniu modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 pakiet 8xAAA 1600mAh :shock: chyba 4x.. to ma być pakiet zasilający aparaturę, a nie napędowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Cięciw dałbym 14 cm przy obrysie prostokątnym ale polecałbym sie pobawić i zrobić tak: centropłat cięciwa na 15 cm, długość na 50 cm a uszy zbieżne z 15 do 12 l na długości 35 cm. Jeśli upierasz się przy swojej koncepcji to zmiany jakie polecam to: w skrzydle zrobić uszy większej długości i dać mniej żeberek. Przy tej rozpiętości dałbym żeberka tak w centropłacie od jego środka najpierw 2 razy po 2 cm potem 2 razy po 3 cm ina koniec już do samego końca po 4 cm. Ostatnie żebro na końcówce dałbym pod skosem tzn żeberko z przodu kończyło by sie na 74 cm od środka a na krawędzi spływu na 76 cm. Do tego profil clark y co by się nie przemęczać. Aha wznios na końcówka dałbym taki aby końcówka odstawała na jakieś 5 do 6 cm w mojej wersji. Moje zastrzeżenie budzą akku. Takie zestawienie tzn mam na myśli 4x1600mAh stosuje w 2 metrowym szybowcu przy 4 serwach w twoim wypadku lepszy pakiet to 350mAh (zobacz w ofercie www.mixmodel.pl) Waga twojego pakietu to pewnie w okolicy 100 gram (dane ze sklepu) a mojego to dokładnie 32 gramy. Wydłużył bym również przód kadłuba tak aby wystawał przynajmniej jakieś 15cm przed krawędź natarcia. Najlepiej aby w tym przodzie zmieściły się serwa plus pakiet a odbiornik może być pod skrzydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 kojot, on chyba jednak dobrze pisze 8xAAA Zwróć uwagę że celki AAA to max naciągane 900mAh, czyli wnioskuje ż echce dac 2x4xAAA 800mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 motyl otóż właśnie mi chodziło... a tak swoją drogą to zmniejszyłem rozpiętość skrzydeł do 1,2m, profil E385, cięciwa centropłata 14cm i 10cm na końcach uszów. Myślę jeszcze nad tym kadłubem, ale już sam nie wiem jak można łatwo zrobić kadłub z balsy. Proszę o inne porady. Nie czepiajcie się elektroniki, przecież pakiet idzie na sam koniec także jeszcze mam dużo czasu na jego zmianę, czepcie się budowy modelu, doradzajcie, mówcie co o tym sądzicie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 sorry ze tak ostro powiem ale czy ten przód modelu ma dobrze wbijac sie do ziemi?? bo chyba nie o to chodzi?? moja wersja wygląda tak: Jeszcze ten hak jest w zlym miejscu:/ powinien być 1,5cm od ŚĆ w strone dziobu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 no dobrze... chyba tak zrobię! wręgę wykonam ze sklejki i ten klocek lekko przykleję bo w niedalekiej przyszłości chciałbym odkleić go i wkleić we wręgę silnik. Także jutro jadę do Model Making po balsę i zaczynam budowę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 AAA tak swoją droga zacząłeś już budowę? Bo może model o nazwie Guppy byłby lepszy na początek? http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=515 masz już gotowe plany plus parę fotek z budowy. Z swojego doświadczenia ci powiem że lepiej zrobić 1,5 metra niż 1,2 bo 1,5 lepiej poleci a i można nie przejmować się wagą tak jak przy 1,2 chociaż i tak modelu musi ważyć w okolicy 300 do 450 gram maks dla 1,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.