tom4cad Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witam Rozrysowałem sobie wstępnie Edka 1650mm rozpiętości. Przyjąłem, że będę używał balso-sklejki lipowej 2mm. Mam już wstępny zarys: Wszystko było by pięknie gdyby nie problem jaki napotkałem z dostaniem balso-sklejki 2mm. Kilka pytań: - może Wiecie gdzie nabyć balso-sklejkę lipową? - jakim materiałem mogę ją zastąpić (balsa 3mm będzie chyba nieco słabsza) , takim aby nie było problemu z cięciem laserowym? - jaki jest ciężar właściwy balso-sklejki lipowej? pzdr t4c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Uznawana za sklejkę 3mm balsosklejka ma realnie 2,6mm i z takiej robię większość modeli w tym 2m. Niepokojąca rzecz w Twoim modelu to wąskie końcówki (mała cieciwa na końcach płata) Niestety ale wróży to machanie skrzydłami i zwalanie się w korkociąg przy małych prędkościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom4cad Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 O, dzięki dobra uwaga. Nie zauważyłem, a ok 30mm na końcu płata mi "uciekło". Z zamysłu miał być model ekonomiczny w wycinaniu, zrezygnowałem z ażurowania żeber na rzecz ich grubości. Jak dam 2,6-3 mm to trzeba będzie nieco powycinać. Da się zrobić. Termin oblatania przewiduje na przyszły rok więc trochę czasu mam. Miałbym prośbę, jeżeli to nie problem to czy mógłby ktoś zważyć arkusz balso-sklejki lipowej o znanych wymiarach? Potrzebuję ciężar właściwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Sklejka 2mm będzie za słaba . Nie wiem czy nie dorysowałeś dźwigara czy w zamyśle ma go nie być a pokrycie skrzydła ma stanowić balsa.Brak dźwigara spowoduje zmniejszenie sztywności skrzydła. Ja co prawda w mniejszym modelu ale zrobiłem tak jak na screenie. Pokrycie balsą zastosowałem tylko w centropłacie. Dodatkowo zwiększyłem cięciwę płata na końcówce . Edge żywcem ściagnięty z oryginału nie bardzo chce prawidłowo latać. W swoim wydłużyłem też ramię statecznika celem poprawienia stateczności.W Twoim skrzydle dałbym pierwsze i czwarte zebro z ażurowanej balsosklejki 2.6mm a resztę z 2,5-3mm a ostatnie z podwójnie z balsy bo folia po naprężeniu Ci je wygnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Miałbym prośbę, jeżeli to nie problem to czy mógłby ktoś zważyć arkusz balso-sklejki lipowej o znanych wymiarach? Potrzebuję ciężar właściwy.Jeżeli doczekasz do piątku(wrócę do domu) to zważę Ci arkusz tej sklejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 tom4cad, hej, fajnie Ci to idzie, ale mam kilka pyt: czy bedzie jakis domek pod silnik czy tylko to co na foto, i dlaczego statecznik pionowy wydaje mi sie podejrzanie wys > ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom4cad Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Mocowanie silnika to 2 sklejki połączone czterema rurkami z włókna węglowego 8x1mm. W mniejszym yaku sprawuje się dobrze, jest lekkie i sztywne. Działa jak kontrolowana strefa zgniotu ;-) - na moje nieszczęście a szczęście dla silnika już zdążyłem to wypróbować. Proporcje modelu wziąłem z tego zdjęcia: Też wydaje mi się dość przesadzisty. Co do płata to miałem zamiar pokryć go do połowy balsą 1,5mm a na dźwigary dać dwie listewki sosnowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 tom4cad, nie wiem czy to dobrze, że budując model , wzorujesz się na prawdziwym samolocie ( też tak kiedyś robiłęm, to mi na forum ktoś uwagę zwrócił ;D ) najlepiej jakbyś się wzorował na jakimś dobrze latającym modelu, np edgu z Axarmodels, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 tom4cad, nie wiem czy to dobrze, że budując model , wzorujesz się na prawdziwym samolocie ( też tak kiedyś robiłęm, to mi na forum ktoś uwagę zwrócił ;D ) najlepiej jakbyś się wzorował na jakimś dobrze latającym modelu, np edgu z Axarmodels,Edki wielkości 2m+ nieźle latają w proporcjach z oryginału. Mniejsze (np 1m rozp.) najczęściej mają mniejszą powierzchnię kadłuba i powiększoną pow. skrzydeł. Tak jak Sławek mówił, wystarczy dać większą cięciwę przy końcówce i rozważyć zwiększenie ramienia statecznika. Ster kierunku nadaje temu modelowi urok i moim zdaniem nie trzeba go zmieniać, w porównaniu np do extry powierzchnia jest podobna, tylko edek ma bardziej spiczasty ster kierunku. Gdzie planujesz dać serwa steru kierunku i wysokości? Obawiam się, że przy takim małym ramieniu z przodu trzeba będzie robić na linkach/popychaczach, żeby model wyważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom4cad Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Gdzie planujesz dać serwa steru kierunku i wysokości? Obawiam się, że przy takim małym ramieniu z przodu trzeba będzie robić na linkach/popychaczach, żeby model wyważyć.Na pewno wezmę wszystkie Wasze uwagi przy dopracowywaniu konstrukcji.Położenie serw chciałbym umieścić tak aby nie było konieczne doważanie modelu. Stąd też moje pytanie o ciężar właściwy sklejki. Jeżeli zamodeluje również pokrycie balsą i położenie serw, dostanę dość dokładnie wyliczony środek ciężkości. Na razie mam co robić: - zastosuje balso-sklejkę 2,6mm, - powiększę cięciwę na końcu płata, - zmniejszę grubość kadłuba o ok 20% w stosunku do oryginału, - porównam to co wyszło z innymi modelami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 tom4cad, zlituj się i daj jakies foty modelu - przyjrzyj sie podobnej relacji prowadzonej przez Sławka, on po narysowaniu najmniejszej drobnostki, wstawia aktualizacje, rozłóż i pokaż skrzydła, kadłub wew i zew, stateczniki, i tak jak pisałęm, być może moje zdanie jet błędne, ale wzoruj się ,,głównie" na przemyślanych i juz latających konstrukcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom4cad Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Poniżej link do pdf'a z podstawowymi wymiarami modelu. http://tdi.cad.pl/Edge_1650.PDF Tak jak pisałem jest to wstępny szkic, żeby było można nad czymś się zastanawiać i poprawić. Marek:D Gdybyś znalazł chwilkę i zważył balso-sklejkę to byłbym happy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Tomku zważyłem sklejkę i waga pokazała 558g. Wymiary to 48/100cm(nie pamiętam czy odciąłem pasek czy taką przysłali). Waga może być trochę zawyżona, bo sklejka leży już 2-3 lata w piwnicy i pewnie naciągnęła trochę wilgoci. tom4cad, zlituj się i daj jakies foty modelu - przyjrzyj sie podobnej relacji prowadzonej przez Sławka, on po narysowaniu najmniejszej drobnostki, wstawia aktualizacje, rozłóż i pokaż skrzydła, kadłub wew i zew, stateczniki, i tak jak pisałęm, być może moje zdanie jet błędne, ale wzoruj się ,,głównie" na przemyślanych i juz latających konstrukcjach.Przecież Tomek pokazał fotkę całego modelu. Skoro jest jeszcze na etapie zmian i przeróbek i głównych założeń teoretycznych w konstruowaniu modelu to nie widzę jeszcze takiej potrzeby, jak zacznie się przeprojektowywanie to wtedy owszem, fotki jak najbardziej wskazane. Po mojemu Tomku mógłbyś skrócić łącznik skrzydeł - ostanie żebro z otworem pod rurę dać pełne. Przedtem starałem się dawać łączniki tak do 1/3 skrzydła i ciut więcej, ale w nowym modelu dałem 1/4(w modelu pod benzynę 50cm) i spokojnie to wytrzymuje. Orionmodels z powodzeniem stosuje krótkie łączniki, a ludzie latający ich modelami naprawdę żyłują modele latając na maksymalnych przeciążeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Temat zdechł, bedzie jakaś kontynuacja czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom4cad Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Temat zdechł, bedzie jakaś kontynuacja czy nie? Jak pisałem wcześniej planuje zakończenie prac konstrukcyjnych na zimę 2012. W chwili obecnej twardo trenuje latanie na T-Rex 500ESP. Jak zwykle w okresie wakacyjnym zmożone zlecenia konstrukcyjne w firmie kradną wszelki wolny czas. Ale przyjdzie jesień, wieczory długie - będzie cza na realizację planów. pzdr t4c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi