s_sikor Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam Wszystkich Forumowiczow! Z racji tego ze na internecie wszystkie plany RWD 5-bis prowdza do jednej storny: http://www.alehar.aplus.pl/plany.html i sa raczej watpliwej jakosci (chociaz podziwiam Tych co buduja z nich niezle cacuszka!) postanowilem przerysowac je w AutoCAD. Poniewaz w przyszlosci bede chcial zbudowac ten model, pomyslalem, ze wykreslenie go w CAD bedzie: raz - wprawka przed realna budowa; dwa - zabiciem czasu poki nazbiera sie "budzet lotniczy" do jego powstania; trzy - jezeli sie powiedzie - plikiem do rozeslania w komfortowej jakosci. Zalozenia??? Zalozenia - takie jak w planach pana W.Schiera. Z moze malymi modyfikacjami. Co do rysunkow - wykreslenie pod laser i pod reczne wycinanie. ....mam nadzieje ze projekt sie powiedzie. Z racji tego ze jestem praktycznie rzecz biorac raczkujacym modelarzem RC (jeszcze nic nie splodzilem co by polecialo), lecz modelarstwem zajmuje sie odkad pamietam (pierwszy okret zbudowalem w wieku 7 lat z bloku technicznego na "make i wode" plywal w wannie potem przez kolejnych 20 lat bylo "pare" innych, ale jak patrze co robicie Wy.... to zebow juz polowy nie mam od uderzania w podloge i sciane z zachwytu) to prosilbym o Wasza pomoc. Wiem ze czasem moge sie wyglupic (czego bede staral sie unikac) wiec prosze o "prostowanie kregoslupa" Z gory informuje ze projekt nie powstanie w miesiac czy dwa. Na pewno troszke sie zejdzie. Glownie z racji tego ze nie znam sie dokladnie na tym zemiosle no i nad wiekszoscia rzeczy musze dlugo rozmyslac. Ponizej zamieszczam (o ile mi sie uda) pare pdf'ow z tego co juz mam. Po wykresleniu modelu w 3D bede go rozkladal do formatek. Widok ogolny: By s_sikor at 2011-04-16 Centroplat w widoku X-Ray: By s_sikor at 2011-04-16 Centroplat i jego konstrukcja w widoku od dolu: By s_sikor at 2011-04-16 Centroplat i jego konstrukcja w widoku od gory (bez "pokrywy balsowej' gr 1mm - W. Schier Zastosowal tutaj oslone kartonowa mocowana na dwie sruby): By s_sikor at 2011-04-16 Widok od ogona: By s_sikor at 2011-04-16 Widoki "szkicowe": By s_sikor at 2011-04-16 By s_sikor at 2011-04-16 Ps. Moimi intencjami wykreslenia projektu do AutoCAD jest chec "pomocy" przy budowie sobie oraz innym nie zas w jakikolwiek sposob naruszenia praw autorskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 s_sikor, dlaczego nie widać fotek????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ja też nie widzę :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałczek Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 musisz to poprawić bo fotek brak ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Moje oryginalne plany z książki noszą datę 1967r. Czy data cokolwiek określa ? Mówicie, że są błędy w planach - może nie od samego początku one były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_sikor Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Faktycznie :/ nie wiem czemu nie widac :/ na podgladzie i wczoraj po zalaczeniu byly :| Zdaje sie robilem tak jak kolega opisywal na forum (przez www.imageshack.us) i bylo ok. Moze to przez to ze mam Mac OS a nie Windowsa???? Nie wiem nie jestem tak bardzo oblatany w "postowaniach" Sprawdze to dzisiaj, ale pozniej. Narazie zrobile EDIT pierwszego postu z linkami odsylajacymi. Musze pogrzebac glebiej i poprubowac jak zamiescic obrazy zeby wyswietlaly sie pod postem. EDIT: Dobra poddaje sie.... nie wiem o co chodzi. Obraz zalaczam na w/w stronie. Potem link kopiuje do mojego postu i na poczatku wpisuje i na koncu danego linku. U mnie na Macintosh OS obrazy sie wyswietlaja pod postem (przegladarka Safari). Ale juz na OS Windows ich nie widac :/ Help? (Te linki ktore widac, sa tylko odnosnikami do strony) Wczoraj grzebiac w necie znalazlem takie cos: http://www.willingtons.com/mymac/model_tools.htm w dziale CAD Drawing Blocks (Templates) przydatne bloki CAD'owskie (niestety nie 3D) EDIT: Poprawilem. Pdf'y zamienilem na gif'y zmniejszylem tez ilosc pixli zeby nie przekroczyc zbyt regulaminowej wagi pliku. Powinno byc wsyzstko OK. EDIT: Z powodu braku czasu i mozliwosci dzialania na komputerze, zmuszony jestem chwilowo wstrzymac prace nad projektem. Mam nadzieje ze nie na dlugo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 s_sikor, fajnie Ci to wychodzi, kibicuję do końca powodzenia w dalszym kresleniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_sikor Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 sak122 dzieki; narazie niestety musialem sie wstrzymac z dalszymi pracami, poniewaz odtwarzam plany konstrukcyjne carskiego budynku mieszkalnego z 1898 roku. Mam nadzieje ze szybko mi to pojdzie. Poza tym wkradlo mi sie pare "wiosennych chochlikow" do dotychczasowych elementow RWD, wiec musze je poprawic i isc dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 s_sikor, szacun. Podglądam sposób rysowania i wizualizacji. Masz we mnie fana Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_sikor Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 slawekmod, dzieki; Ale wiesz co musze Ci powiedziec? Ja robie tak samo z twoimi pracami! (przy czym moja praca nie jest tak rewelacyjna jak Twoja). W chwili wolnego czasu poprawilem dolne podluznice. Prace ida bardzo mozolnie ze wzgledu na brak czasu. Wysłany: Sro 25 Maj Niestety, z dokumentnego braku czasu prace nad RWD wstrzymane zostaly do odwolania Praca nie wybiera a z czegos zyc trzeba jech... Wysłany: Czw 1 Wrzesnia Po 4-miesiecznej przerwie biore sie znowu za prace nad planami RWD. Niedlugo (jak tylko ogarne co zrobilem a co mialem do zrobienia) wrzuce koljene zdjecia. Wysłany: Wt 5 Wrzesnia Tak sie zastanawiam nad podluznicami ktore zbiegaja sie na ogonie. W opisie ze strony internetowej zapisane jest: "Jeśli chcemy mieć model lekki i dobrze wyważony należy przy końcu kadłuba ścienić podłużnice do przekroju 3 x 3 mm." Czy ma to istotny wplyw na zachowanie sie samolotu przy skali 1:6 np lub mniejszej np 1:4? Nie mowie tu oczywiscie o akrobacjach i tego typu rzeczach.... Wyslany: Pt 15 Pazdziernik To sa fotki po przerwie. Faktycznie nie wiele sie roznia od poprzednich, ale wprowadzilem poprawki do podluznic, pare kosmetycznych poprawek do kratownic itd. wiec ciezko zauwazyc jakies gigantyczne postepy w rysunku. By s_sikor at 2011-10-14 By s_sikor at 2011-10-14 By s_sikor at 2011-10-14 By s_sikor at 2011-10-14 By s_sikor at 2011-10-14 By s_sikor at 2011-10-14 By s_sikor at 2011-10-14 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi