TomekP Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Cześć! Kupiłem sobie zestaw szybowca UMI od Blejzyka. Jestem na etapie mocowania statecznika(w układzie V) do kadłuba. Producent do tego dołączył kawałek sklejki(1mm grubości), 2 śrubki M3 i 2 najzwyklejsze nakrętki pod te śrubki. Pytanie teraz jak to połączyć, żeby się trzymało? Jakoś średnio wierzę przyklejeniu bezpośrednio nakrętki do sklejki, bo przy przykręcaniu jak klej puści, to nakrętka będzie się kręciła razem ze śrubą..Czy są na to jakieś sprawdzone patenty? Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Cześć. Ja w swoim szybowcu ( własnej roboty ) przykryłem dodatkowo śrubki cienką tkaniną szklaną przesączoną klejem epoksydowym 5 minutowym. Nie ma szans, aby takie rozwiązanie puściło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Albo spokojnie możesz przesączyć CA. Lub nakrętki kłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 I potem normalnie przewiercacie dziurki przez tkaninkę? Czy wystarczy taka 25g/m^2, czy przydało by się coś grubszego? Armandzie, obawiam się, że nakrętki kłowe mogą tam nie wejść. Mało miejsca w tym kadłubie. Aha, ja chcę ten statecznik raz przykręcić i nie będę go więcej ruszał, bo nie jest jakichś wielkich rozmiarów. Robię przykręcany tylko dlatego, ze w razie, gdybym go ubił przy nauce latania, to łatwiej będzie potem zrobić nowy. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 To go po prostu przyklej i już. Warto sobie odrysować połówki prze przyklejeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Myślałem nad tym, ale wiesz jak to przy nauce..Zawsze łatwiej potem odkręcić resztki, niż zeskrobywać to wszystko i kleić na nowo. Przynajmniej tak mi się wydaje. Zastosuję ten patent z tkaniną szklaną. Myślę, że spokojnie wytrzyma, jeżeli raz przykręcę i nie będę go ruszał. Dzięki za pomoc Panowie. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 W swoim szybowcu do nauki latania mialem stateczniki oklejone papierem japonskim i nigdy nie musialem ich wymieniac. Wykonane z balsy 3mm srednio twardej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Tam są z balsy 3mm(raczej miękkiej). We własnym zakresie zalaminowałem je obustronnie tkaniną 25g/m^2. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.