zbjanik Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Czy ktoś może natknął się na wykorzystanie takiego prehistorycznego wynalazku (atlatl) w modelach? Wydaje się, że mogłoby mieć sens. Można poszukać w Wiki, czy gdzie indziej- chodzi o wykorzystanie dodatkowego drążka, pręta do jakby "przedłużenia ręki" przy wyrzucaniu oszczepu. Rekord odległości jest w rzucie oszczepem rzędu 260 m, a normalnie ok. 90. Chętnie bym poeksperymentował, ale brak mi czasu na budowę modelu- może ma ktoś jakiegoś wytrzymałego a nie używanego (albo plan czegoś szybkiego do zrobienia ewentualnie) rzutka do prób- podzielę się potem z nim sławą wynalazcy jakby coś z tego wyszło, no i nikt wcześniej nie próbował () . Myślę, że można (może nawet i lepiej) bez RC, jakimś wolnolotkiem. Inny wariant, tez do pomyślenia, to DLG też na takim dodatkowym "promieniu", chyba z przegubem (może bez całkowitej swobody), albo przeciwnie- całkiem na sztywno z wyczepem na cyngiel. To wszystko przez tą wiosnę... Zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 DLG samo w sobie jest właśnie takim altaltem wieć czy robienie podwójnego ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Panowie chyba nie wiecie na jakiej zasadzie działa atlatl . Nie chodzi tu wcale o przedłużenie ramienia. Zasada jest zupełnie inna i polega na magazynowaniu energii w odpowiednio długim i sprezystym oszczepie. Podczas rzutu wygozystywana jest bezwladność grotu, kiedy koniec czyli tył oszczepu juz się porusza. Dzięki sprężystości oszczepu właśnie ta energia sprezysta jest magazynowania i następnie uwalniania dzięki czemu mamy dodatkową energię wplywajaca na odległość rzutu. DLG ma więcej wspólnego z pracą egipska niż z atlatlem. Widziałem próby z puszczaniem modelu z wędki na 1m holu i z haka dziobowego i to ma jako taki sens tyle ze trzebaby rozwiązać sprawę kontroli modelu podczas rzutu Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.