rafal22bb Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam, Jeżeli post w złym miejscu to przepraszam, ale chyba odpowiedniejszego nie znalazłem... przechodząc do sedna sprawy. Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o modele latające i nabyłem swój pierwszy model motoszybowca bez odbiornika i nadajnika, natomiast z całą resztą. Dokupiłem aparaturę i odbiornik, mam tylko pewną wątpliwość, mianowicie chodzi o sterowanie: jeżeli dobrze rozumuję to podczas sterowania gdy dźwigienkę ciągnę do siebie model leci do góry i na odwrót, a jak w tym momencie na modelu powinna ustawić się lotka ? powinna podnieść się do góry czy na dół ? i tak samo jeżeli chodzi o ster lewo prawo jeżeli dźwignię daję w lewo model skręca w lewo, a ster w którą stronę się wychyla, patrząc od tyłu modelu ? Przepraszam, za głupie pytanie, jednak nie mam kogo zapytać, a trochę mi głupio iść i pytać modelarzy na lotnisku o takie sprawy Będę wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam, Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 To lepiej idz i zapytaj na lotnisku, wszystko ci wytłumaczą... ustawia, oblatają... poźniej włacz sobie symulator, poucz sie latać i dopiero idz na lotnisko z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek9932 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Chcesz skręcić w lewo : -dajesz drążek w lewo -lotka na lewym skrzydle do góry -lotka na prawym skrzydle do dołu Chcesz skręcić w prawo : -dokładnie odwrotnie Chcesz lecieć do góry: -drążek na aparaturze do siebie -ster wysokości do góry Chcesz lecieć do dołu: -dokładnie odwrotnie Jeżeli masz tylko ster kierunku to : Skręcasz w lewo : ster kierunku w lewo, skręcasz w prawo - ster kierunku w prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Nie napisałeś jaki to model ale zakłądając,żę ma klasyczny układ...wiec po kolei.To z przodu to skrzydło i na nim znajdują sie lotki.Z tyłu jest statecznik poziomy i pionowy.Na poziomym jest ster wysokości(podejrzewam że to to coś miałeś na myśli pisząc "lotka"),na pionowym kierunku.Patrząc od tyłu kiedy dajesz drązek w nadajniku na dół,ster wysokości idzie w górę i model leci do góry(i odwrotnie).Kiedy drążek kierunku dajesz w lewo,ster kierunku wędruje w lewo i model skręca w lewo.Co do lotek( to to w skrzydle),wychylają sie naprzemiennie,czyli kiedy dajesz drążek lotek w lewo lewa lotka idzie w górę,prawa w dół a model pochyla sie w lewo i skreca w lewo.To tak w uproszczeniu edit a najlepiej zrób jak mówi kolega KRUUP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 ... i pamiętaj, że sterowanie lotkami to nie kierownica w samochodzie, że jak chcesz pokonać zakręt to musi być cały czas skręcona. Lotkami pochylasz model o odpowiedni kąt w stosunku do ziemi /im mniejszy kąt to większy promień zakrętu/łagodniejszy/ i wyrównujesz lotki a samolot leci z pochyłem po łuku, zapewne troszkę trzeba będzie wysokością regulować go w poziomie. to tak w teorii troszkę. Symulator na pierwszy raz polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal22bb Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dziękuję za odpowiedzi, a więc model to motoszybowiec Bandit firmy Robbe, bez szaleństwa po prostu aby spróbować jak to jest i nauczyć się latać, a jak mnie to wciągnie to będę myślał nad czymś lepszym na symulatorach już trochę latam i jakoś mi idzie, ale to nie to samo, jakoś czegoś mi brakuje w tych symulatorach może tego dreszczyku, może tego świeżego powietrza które otacza nas na lotnisku Aha no i taki błąd nowicjusza, chodziło mi o statecznik poziomy i pionowy bo ten model nie ma lotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zapraszamy na nasze lotnisko w Buczkowicach. Szczegóły na PW ... - wytłumaczymy WSZYSTKO ... :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal22bb Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dziękuję za zaproszenie, jakbym mógł prosić o jakieś bliższe namiary, byłoby fajnie niewykluczone że może będę miał długi weekend majowy to wtedy na pewno bym się tam zjawił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 ...dajesz drązek w nadajniku na dół... A jeśli nadajnik leży poziomo? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 ...dajesz drązek w nadajniku na dół... A jeśli nadajnik leży poziomo? :wink: hmmmmmmmmmmm............zastrzeliłeś ś mnie ,poddaje sie a tak poważnie,mam identyczny problem w pracy.Otóż jak wyjaśnić położenie wierzchołka noża w tokarce CNC. :rotfl: Normalnie to wiadomo gdzie góra gdzie dół ,ale odwróć narzedzia,popatrz na przechwyt i padaczka......ludzie wymiękają gdzie dół gdzie góra.. :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal22bb Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 No i nacieszyłem się lataniem ... niestety nie mam już czym latać za bardzo, szkoda no ale sam sobie jestem winien. Mimo wszystko miło było z Wami zamienić chociaż kilka zdań. Może kiedyś znowu strzeli mi coś do głowy i będę próbował latać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 No i nacieszyłem się lataniem ... niestety nie mam już czym latać za bardzo, szkoda no ale sam sobie jestem winien. Mimo wszystko miło było z Wami zamienić chociaż kilka zdań. Może kiedyś znowu strzeli mi coś do głowy i będę próbował latać ... :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal22bb Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 złamałem statecznik pionowy i skrzydło. Na początku szło całkiem dobrze, a później sam nie wiem co się stało, leciałem nisko może jakieś 3m nad ziemią i nie wiem czy wiatr zawiał czy jakiś zły duszek pociągnął mój model prosto na ziemię ... co prawda pokleiłem model ale czy to będzie jeszcze latało ? nie mam pojęcia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi