316_Danny Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Witam! Parę tygodni temu zakupiłem silnik GE A2208/14T 1450KV na abc-rc.pl. Do silnika miał być dodany prop saver. Od samego początku wydawał mi się on nieco dziwny... potem się okazało, że to piasta stała :crazy: :ass: Ale no dobra mniejsza... może być stała! Teraz podłączyłem silnik do akuu i regulatora... Porażka... Silnik zamiast ładnie się kręcić, jakby się ksztusił i się nagrzewa :? Podrzucam link do filmiku wykonanego na szybko.... Co może być nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Zdaje się że na uzwojeniu jest zwarcie i silnik nie łapie fazy , dlatego się grzeje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
316_Danny Posted April 24, 2011 Author Share Posted April 24, 2011 Hmm... Amigo a powiedz mi co zrobić z tym problemem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek9932 Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Popatrz Amigo czy któryś z przewodów nie jest przypadkiem oderwany od uzwojenia w silniku. Też mi coś takiego się stworzyło i okazało się że jedna faza się oderwała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil_rc Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Silnik po prostu nie ma jednej fazy. Na początku sprawdź połączenie silnik-regulator czy nie ma zimnych lutów, najlepiej rozlutuj, kablelki z silnika dokładnie oczyść z emalii następnie polutuj na nowo. Jeżeli nie pomoże to zobacz czy nie są gdzieś przerwane kabelki od silnika. A jeżeli nadal nie pomoże, zostaje przewijanie silnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
316_Danny Posted April 24, 2011 Author Share Posted April 24, 2011 Przyznam się szczerze, że silnik nie został przylutowany do regulatora :oops: Przykleiłem go tylko na taśmę izolacyjną by sprawdzić czy działa. Zrobię, tak jak napisałeś Kamil i zobaczę co z tego będzie i mam gigantyczną nadzieję, że to pomoże :mrgreen: EDIT! GRA I BUCZY! Dzięki bardzo! :* Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil_rc Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 jeżeli chcesz połączyć tak na chwile i sprawdzić czy działa to dawniej używałem kostek elektrycznych. Ale do modelu ich nie polecam bo mogą się rozkręcić podczas lotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts