mnowak3555 Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 Witam Koledzy jestem początkującym miłośnikiem modelarstwa. Pracuję ręcami więc z fizycznym wykonaniem modelu pewnie sobie poradzę, jednak po przeczytaniu kilku- nastu postów dot. aparatury mam pewien problem z wyborem. Z tego co się dowiedziałem: Hobby king: najtańsza jednak są jakieś problemy z jej "zaprogramowaniem" E-sky: polecana jako nieco droższa alternatywa pierwszej Turning 9x: o niej wiem najmniej ale wydaje się najbardziej "profesjonalna". Jest zarazem najdroższa. Potrzebuję jej jako aparatury dla osoby początkującej. Chciałbym prosić kolegów o opinię i rady. Pozdrawiam. Kupiłem materiały i jako pierwszy model chciałbym zbudować RWD-5 z depronu. Chyba to dobry wybór?
Gość Anonymous Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 Yo, 2 pierwsze aparatury są jak na sam początek wystarczające, ale... Jeżeli myślimy o dłuższej przygodzie no to warto zainwestować w Turnigy 9x. Aparatura posiada prawie wszystko czego potrzebujemy. Wybór należy oczywiście do Ciebie i od stanu pieniężnego. Co do modelu to jest najbardziej OK. Powolny oraz wytrzymały.
madrian Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 E-sky - tania, proporcjonalna aparatura przeznaczona do wypełniania oferty zestawów i zwykle sprzedawana jako część zamienna. Ma trymery i rewersy. Marny zasięg, ogromne zakłócenia. HK - Tania, proporcjonalna aparatura 6-cio kanałowa z wbudowaną namiastką komputera. Do jej programowania niezbędny jest komputer lub laptop. Co za tym idzie bardzo nieporęczna. Kłopot z wprowadzaniem danych i poprawkami w warunkach polowych. Ale na pewno lepsza jakościowo od E-sky'a. Turnigy 9x - najtańsza obecnie aparatura komputerowa w systemie 2,4GHz. 9-cio kanałowa. Na pewno bije na głowę obie poprzedniczki. Niestety - jesteś skazany na konkretną ofertę odbiorników oraz są już niestety sygnały o awariach tej aparatury. Jednak oferuje możliwości podobne jak droższe nadajniki. Z wymienionego trio najlepszy i w zasadzie jedyny sensowny wybór. E-sky miał swoje 5 minut przed wprowadzaniem HK na rynek - był wówczas najtańszą aparaturą proporcjonalną na naszym rynku. HK - miał swoje 5 minut przed wprowadzeniem Turnigy, jako najtańsza aparatura z jako takim komputerem na pokładzie - co pozwalało polatać modelami typu Delta, czy z usterzeniem V. Obecnie są po prostu tanimi nadajnikami o żałośnie małych możliwościach. Jeżeli chcesz wejść w modelarstwo i zostać w nim na dłużej, to Turnigy będzie sensownym wyborem. Na początku będzie może RWD-5 i inne konstrukcje, ale szybko zapragniesz spróbować innych modeli. Warto więc, by aparatura pozwoliła ci obsłużyć inne modele w przyszłości.
mnowak3555 Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Opublikowano 7 Maja 2011 Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Proszę jeszcze o informacje bo nie bardzo rozumiem temat regulacji obrotów silnika. Jak rozumiem odbiornik w modelu wykonuje polecenia nadajnika. Oczywista oczywistość . Czy obroty silnika reguluje sie bezpośrednio jakimś potencjometrem z nadajnika czy do tego jest potrzebny jakiś dodatkowy element (regulator) w nadajniku bądź w modelu. Jak rozumiem silniki bezszczotkowe to taki które na wirniku zamiast uzwojeń mają magnesy są to jakby miniaturowe silniki trójfazowe i można regulować ich obroty. Pytanie czy te aparatury mogą bez jakichkolwiek dodatkowych elementów zewnętrznych (dodatkowych) zmieniać obroty silnika.
Sidey Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 Sygnał z nadajnika idzie do odbiornika, następnie odbiornik przekazuje go dalej - regulatorowi obrotów, a ten silnikowi. Więc potrzebny jest regulator.
mnowak3555 Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Opublikowano 7 Maja 2011 Ale tylko w modelu? Chciałbym jeszcze zapytać o mikser V-tail. Czy te aparatury go posiadają.
madrian Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 HK i Turnigy - owszem. Esky nie posiada żadnych dodatków.
vowthyn Opublikowano 7 Maja 2011 Opublikowano 7 Maja 2011 Ja tylko dodam, że T9x dla początkującego należy raczej rozpatrywać jako aparaturę 8-mio, a nie 9-cio kanałową (te 9 kanałów to w trybie PCM i niewiadomo do jakiego odbiornika przypiąć, natomiast standard na 2,4GHz to PPM i tam mamy 8 kanałów). Poza tym T9x sprzedawana jest w komplecie z modułem 2,4GHz i odbiornikiem 8-mio kanałowym. Oczywiście stosując alternatywne rozwiązania (wymiana softu, modułu itp) można tę aparaturę rozbudować zdaje się do kilkunastu kanałów, ale to raczej wykracza poza zastosowania dla początkujących.
Rekomendowane odpowiedzi