Skocz do zawartości

Dziwne drgania w heli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś się orientuje co może być przyczyną takich dziwnych drgań przy pewnych obrotach podczas zmniejszania obrotów?

Opublikowano

Drgania są duże, więc to coś w wirniku. Rzuca go na boki. Wyważ łopaty jeszcze raz, dokładniej i spróbuj go rozkręcić na nowym wale głównym. Czasem nie widać, że jest krzywy a wszystko wibruje.

Opublikowano

Mówcie co chcecie ale takie skakanie nic wam nie da.

Najlepiej rozkręcić całą głowicę, łopaty, nawet zębatki. Odpalasz same silniki w całym przedziale obrotów i dokładasz po jednym elemencie.

Opublikowano

witam

kolego a spróbuj na trawie lub innym miękkim podłożu...

na moje wygląda to na rezonans przyziemny

miałem tak samo...

zbyt ciasne spasowanie łopat w okuciach może powodować rezonans...

cdn...

rafal

Opublikowano

Na trawie tak samo kupiłem parę części alu i zmodyfikuje nimi trochę głowice łopaty to węglówki dwie pary takie samej firmy zamówiłem też inne będę sprawdzał w tygodniu to zobaczymy,a wał hehe to już zamawiałem 4szt ,ale niemożliwe żeby wszystkie były trafione.

Opublikowano

Wiem co to jest. Masz nierówno dokręcone łopaty. Wyłączasz gaz o zmieniają one swoją pozycję,a co za tym idzie wyważenie.

Opublikowano

To nic nie jest. Prawie każdy helik tak ma. Po prostu przez pewien moment helik obroty wirnika wynoszą tyle samo co częstotliwość drgań własnych helika i dlatego wpada on w rezonans.

Opublikowano

To nic nie jest. Prawie każdy helik tak ma. Po prostu przez pewien moment helik obroty wirnika wynoszą tyle samo co częstotliwość drgań własnych helika i dlatego wpada on w rezonans.

Ale przecież przez takie coś można pokrzywić wał.Coś musi być nie tak.

Opublikowano

Nie skrzywisz takiego wału tak łatwo:) W moim Titanie wystarczyło równomiernie poluzować łopaty i już nie jest to tak bardzo widoczne.

Opublikowano

Doszły do mnie łopaty carbon i w środku jest taka instrukcja wyważania

39a4193710f003a2m.jpg[/img]

Trzymać się jej czy wyważać normalnie naklejając na środku ciężkości?

Opublikowano

Po ugniatałem w głowicy te czerwone gumki i drgań nie ma przy zdjętych łopatach już ,ale jak założę to dalej to samo -wyważone łopaty na śc.

Opublikowano

z jaką siłą dokręcasz łopaty do okuć?

po "przewaleniu" helika na jeden bok nie powinny opaść ale ruszając helikiem góra dół na boku powinny opaść pod własnym ciężarem... myślę że domyślisz się o co chodzi...

rafal

Opublikowano

Dokręciłem drgań takich już nie ma,ale występują minimalne czyli chyba te dopuszczalne.Dobrze jest już.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.