remzibi Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Jako , ze stalem sie posiadaczem slicznej plytki MWiiC FC od kukiego - teraz jak juz troche powalczylem z tematem to wiem - plytka swietna , zlozona , FTDI na pokladzie , odpala bez kombinacji i cudowania , polecam wszystkim . Chcialem to FC zastosowac do mojego starego tri http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=30536 http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=987&highlight=zyrandol wczesniej latajacego bez problemow na KKboardzie . Po tygodniu walki odpuscilem - stare ESC eskya niestety nie dawaly rady na 490Hz updatu PWM MWiiC . Brak niestety stabilnosci i zadne PIDy nie pomogly . Klamka zapadla , sobota , nareszcie troche czasu , rano godzina 10 zaczalem budowac quadro - na szczescie zakupione juz mialem wczesniej silniki z HK i regle oraz profil alu 10x10 z leroja-merlina . No to jedziemy , katowka w lape i metrowy profil na pol . Na srodku kazdej polowki katowka wyrzezane centymetrowe kawalki tak aby zlozyc aluminiowy krzyzak Potem wynalazlem jakies plytki drukowane ktorych sie u mnie troche wala i katowka zjechalem sciezki i soldermaske - tym sposobem otrzymalem pare fajnych plytek fiberglass'a . Od razu ekierka i troche rysowania katow prostych , wiercenie i mam szkielet . Calosc skrecana srobkami M2,5 i M3 czyli komputerowe i "laptopowe" - mam takie gwintowniki i gwintowalem bezposrednio w profilu - trzyma jak trzeba . Potem aby zalozyc FC , wymyslilem ze trzeba pozbyc choc troche wibracji . Stary CDROM i gumki anywibracyjne - wystarczy wykrecic i wkrecic do coptera . Ten fotek jeszcze z walki z TRI a tutaj juz quadrok Od dolu dolozylem kawalek bakelitu a nozem wyskrobalem raz dwa kwadrat i tak powstal PowerBoard . Na PowerBoarda jeszcze plytka trzymajca baterie i juz Na nogi mialem w garazu kawalek rury kanalizacyjnej 5cm , wiec na plasterki katowka i mamy gustowne nozki , sprytnie sprezynujace i amortyzujace . Caly cudak tak sie zaprezentowal na podlodze Pozostalo ostatnie , wywazyc smigla , podpiac kabel wgrac soft i wyjsc polatac . Calosc pracuje na kanalach z odbiornika RC bez sumatora - oczywiscie ten odbiornik nadaje sie tes aby go podpiac z sumatorem jesli chcemy miec wiecej kanalow - jak to sprawdzic domowa metoda jest tutaj http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=3095 Soft skonfigurowany na quadX - bo tak mi sie zachcialo . Lekko zmieniony max na 1860 - zeby nie zmienic endpointow w apce i wszytko dziala jak trzeba . Sobotnie popoludnie juz nastalo , ale jedziemy z koksem . No i jaaaaaaakze mile uczucie sukcesu . Lata od strzala na defaultowych PIDach - po lekkim tuningu jeszcze lepiej . Trzyma sie swietnie powietrza w trybie acro i level . Jest tez filmik ale to przy okazji wrzuce . Jak na dzien pracy to jestem calkiem zadowolony . Co tu gadac - wszyscy maja - mam i ja . Znaczy sie chyba trendy jestem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Szacunkowe koszta calosci . Profil alu - 7zl plytki fiber glass ja mialem za free , ale w zakupie okolo 20zl regle SS z HK - 4 x 6.5$ +wysylka - razem33$ - jakies 92zl silniki FC2822 z HK - 4 x 5.6$ +propsavery+wysylka - razem33$ - jakies 92zl srubki i dystanse za free - pelno tego ze starszych PCtow TOTAL rama z silnikami i reglami okolo 210zl kontroler MWiiC made by kuki - 280zl TOTAL razem 491zl Radio i odbiornik juz mialem oraz Li-pol'e tez juz mialem Pewnie jak by sie pobawic z inna plytka z samym prockiem i kupic Motion+ (30zl) i Nunchuk do Wii (20zl) to wyszlo by jeszcze taniej a nawet super tanio . Dojdzie jednak dodatkowa robota z fabrykacja takiego FC . W plytce Kuki na pokladzie - gyro ITG3205 , acc ADXL345(lub lepszy BMA) , barometr BMP085 , miejsce na magnetometer oraz alternatywne acc , FTDI i LEDy transmisji , itp . A co najciekawsze jest tez kompatybilna z projetem AeroQuad'a . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halabala83 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 I to jes cos na co wszyscy młodzi adepci quadów czekali . Do nauki jak ta lala :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 istne dzieło sztuki współczesnej, super :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzySzel Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 No ciekawe, przy budowaniu konstrukcji z aluminium zastosować "aluweld", lutowanie stopów aluminium ( nagrzewamy palnikiem popan-butan), bez topników, można połączyć nawet aluminium ( i stopy) ze stalą i stopami miedzi ( brąz, mosiądz). Nie musimy wiercić, gwintować a spoiny są mocne. Sam sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 No ciekawe, przy budowaniu konstrukcji z aluminium zastosować "aluweld", lutowanie stopów aluminium ( nagrzewamy palnikiem popan-butan), bez topników, można połączyć nawet aluminium ( i stopy) ze stalą i stopami miedzi ( brąz, mosiądz). Nie musimy wiercić, gwintować a spoiny są mocne. Sam sprawdzałem. Jest to jakis pomysl - ale trzeba miec palnik rekawice , warsztat . A gwitowniki to 3zl za rozmiar , zwykla wkretarka bateryjna i raptem 15sekund na nagwintowanie otworu , 10 otworow to pare minut - a pozatym mozna zawsze rozkrecic do serwisowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Nareszcie wrzucilem filmik z dziewiczego lotu quadro - to nie jest zadna sztuczka to prawdziwy pierwszy lot na domyslnych ustawieniach PID , MWC skonfigurowany jako quadX . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Fakt, faktem ... w Copterach jestem całkowicie zielony i w ogóle nie rozumiem żargonu typu jakieś PIDy, MWC itd. ale bacznie obserwuję temat i sam się nad czymś podobnym zastanawiam od dłuższego czasu. Moje gratulacje :!: P.S - Gdzie można nabyć coś takiego ? kontroler MWiiC made by kuki - 280zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 ......P.S - Gdzie można nabyć coś takiego ? kontroler MWiiC made by kuki - 280zl http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=2386&postdays=0&postorder=asc&start=0 najlepiej PW do kukiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregoorr Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Kilka razy się przymierzałem to takiej konstrukcji. Ciągle wychodziło jedno - kurde, drogo. Aż tu nagle okazuje się, że wcale nie musi być tak drogo. Czas napisać do chińczyka po klamociki i można gliglać wieczorkami. Dzięki za wskazanie odpowiedniego kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Cenowo super, szukałem gotowych kopterów, oczywiście są duużo droższe. W plytce Kuki na pokladzie - gyro ITG3205 , acc ADXL345(lub lepszy BMA) , barometr BMP085 , miejsce na magnetometer oraz alternatywne acc , FTDI i LEDy transmisjiJestem zupełnie zielony w tych sprawach, badam temat quadrokopterów dopiero kilka godzin. Czuję, że to urządzenie "od Kuki" jest już czymś więcej niż to: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/780101971X7478X58.pdf Mogę prosić o jakieś proste wyjaśnienie, o co w tym chodzi, jakie są podstawowe zalety/wady i różnice tych 3 rozwiązań : 1. chiński quadcopter control board http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=17537 30$ 2. kontroler MWiiC made by kuki - 280zl 3. cyberdrones (tu nie wiem co konkretnie ile kosztuje, ale coś wyniuchałem, że potrzeba z 1000zł) - http://cyberdrones.com/copter/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4&lang=pl PS Zainteresowałem się tematem, bo widzialem dziś na żywo jakiś fabryczny mały quadrokopter sterowany telefonem: ale z GPS, z 2 kamerami (podgląd i nagrywanie filmów na telefon), a co najciekawsze po jednym sygnale startowym wisiał z pół metra nad ziemią jakby stał na granitowej podstawie :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Cenowo super, szukałem gotowych kopterów, oczywiście są duużo droższe. W plytce Kuki na pokladzie - gyro ITG3205 , acc ADXL345(lub lepszy BMA) , barometr BMP085 , miejsce na magnetometer oraz alternatywne acc , FTDI i LEDy transmisjiJestem zupełnie zielony w tych sprawach, badam temat quadrokopterów dopiero kilka godzin. Czuję, że to urządzenie "od Kuki" jest już czymś więcej niż to: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/780101971X7478X58.pdf Mogę prosić o jakieś proste wyjaśnienie, o co w tym chodzi, jakie są podstawowe zalety/wady i różnice tych 3 rozwiązań : 1. chiński quadcopter control board http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=17537 30$ 2. kontroler MWiiC made by kuki - 280zl 3. cyberdrones (tu nie wiem co konkretnie ile kosztuje, ale coś wyniuchałem, że potrzeba z 1000zł) - http://cyberdrones.com/copter/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4&lang=pl 1. Oczywiscie konstrukcja FC (czyli Flight Controller) MultiWiiCoptera jest o wiele wyzej nad FC KKcoptera . KK umozliwia tylko (lub az) latanie na samych Gyro , a w MWC (MultiWiiCopter) to tylko jedna z opcji - najprostsza . 2. FC nie musi byc akurat od Kuki , mozna go zlozyc samemu z kawalkow Wii(30zl) oraz procesora atmega328 (20zl) - ale sporo kombinowania . Na plytce kuki jest wszystko w jednym . Chociaz nowa plytka jest juz troche przemodzona - brak reset , brak sumatora . Dolozone potencjometry - nie wiadomo poco ? przeciez cale wsparcie regulacyjne jest z poziomu PCta . tu jest dosc dobry link w tej kwestii - http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=29372 3. To konstrukcja Mifau'a - zrobiona jako wylacznie komercyjna - czyli nie jest opensource . Nie znam tez kompletnie szczegolow technicznych tej konstrukcji - mimo , ze znam osobiscie Michala . Tam chyba trzeba przerabiac regle koniecznie na I2C . Na koncu jest jeszcze MK (Microkopter) - sam klon FC kosztuje na poziomie 600-700zl - ale trzeba by sie dokladnie przyjzec coby miec wiadomosci z pierwszej reki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 ...PS Zainteresowałem się tematem, bo widzialem dziś na żywo jakiś fabryczny mały quadrokopter sterowany telefonem: ale z GPS, z 2 kamerami (podgląd i nagrywanie filmów na telefon), a co najciekawsze po jednym sygnale startowym wisiał z pół metra nad ziemią jakby stał na granitowej podstawie :shock: A to z kolei jest Ardrone , w biedronce za 1200zl chyba - ale mozna wyrwac z przeceny i za 450zl . W naszych quadach sa normalne silniki 3F z reglami - Ardrone to szczotki z przekladniami - tak wyglada na fotkach - wiec do czasu jak jest nowy lata Ok - potem zaczna sie zapewne problemy jak z kada szczotka i sterownikiem do szczotek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli, dla laika w temacie kopterów (jak ja) i zupełnego zera z jakiejkolwiek elektroniki, na początek dobry mógłby być ten nazwijmy to "kontroler Kuki" : jest bardziej uniwersalny od sprzedawanego w hobbyking, a ponadto już w wersji za 280zł posiada barometr i akcelerator, no i jest rozbudowywalny o kolejne czujniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 remzibi, No więc tak mię to wciągnęło że zabieram się do zamawiania gratów a więc tak : 4 silniki E MAX GT 2210/15 4 regulatory Redox ECO 20A po 2 śmigła (lewe i prawe ) sterownik no właśnie jaki ? na pewno z serii MultiWii tylko który wybrać ? czy ten : http://www.abc-rc.pl/p/124/2904/multiwii-v0-6-3-plyta-glowna-quadrocopter-kuki-plyty-glowne-kontrolery-quadrocopter-i-wyposazenie-do-nich.html czy może ten: http://www.abc-rc.pl/p/124/2905/multiwii-v0-6-3-baro-plyta-glowna-quadrocopter-kuki-plyty-glowne-kontrolery-quadrocopter-i-wyposazenie-do-nich.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To są takie same tylko ten droższy ma barometr a tańszy nie , ale można dolutować. Wybór należy do kupującego , pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 To są takie same tylko ten droższy ma barometr a tańszy nie , ale można dolutować. Wybór należy do kupującego , pozdrawiam. dzięki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Mam pytanie, czy taki quad można zrobić/obsługiwać/latać ze zwykła aparaturą(bez komputera) .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu88 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 na jakich śmigłach latasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Matrik123 oczywiście, że się da, musisz tylko sobie oznaczyć belkę prawą/lewą lub "z przodu" quadarokoptera, aby się orientować co do pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi