Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już od dawna chodził mi po głowie pomysł budowy małego i szybkiego pylona. Po odpowiednich przemyśleniach, paru wstępnych rysunkach a także chwili zabawy w XFLR, byłem gotów do rozpoczęcia budowy. Z braku odpowiedniej bazy narzędziowo-materiałowej oraz doświadczenia w laminatach, zdecydowałem się na metodę szybką i łatwą: wyciąłem całość ze styroduru, dodałem balsowe lotki i ster wysokości, dźwigar: pręt węglowy 1mm, kadłub wzmocniony również prętami węglowymi 1mm. Całość okleiłem taśmą pakową. Zamontowałem wyposażenie (takie jakie miałem „na stanie”).

Trochę danych:

Rozpiętość: 65cm

Waga: 130g

Pakiet: 2s 400mah

Silnik: Turnigy T2211-2300kV

Regulator: 10A

Śmigło: APC E 6x5,5

Serwa: 3x 3,7g z Chin (NONAME)

Profil: MH 22 7,2%

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Podsumowanie:

Modelik lata naprawdę szybko, trudno mi podać dokładnie ile „wyciąga” ale prędkość lotu robi wrażenie nawet na doświadczonych modelarzach. Z uwagi na tą szybkość, dość trudno nakręcić film moim leciwym aparatem, ale kolejna próba zostanie podjęta wkrótce.

Opublikowano

Fakt, ciekawy modelik, dziwi mnie tylko że lata tak szybko, mój przy o 10 cm większej rozpiętości i wadze 500 g lata z podobną prędkoscią.

Jeśli możesz, to napisz gdzie wycinałeś, i ew. prosiłbym jakies plany.

PS Dzięki za śrubę na zawodach

Opublikowano

Eryk, Wycinałem sam, zwykłą ramką. Plany będę rysował wkrótce- to co mam na chwilę obecną to tylko rysunki poglądowe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.