Mirek z Lublina Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Witam. Przedstawiam moją najnowszą konstrukcję trenerka do nauki latania i polatania rekreacyjnie. Model powstał w odpowiedzi na wiele pytań dotyczących mojej poprzedniej konstrukcji - Michasia RC. Potrzebny był model o ładnej samolotowej sylwetce ale o rozp. minimum 1200mm - stąd pomysł na KASTORA. Model wzorowany jest na tym modelu: http://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=30 Trochę danych: Rozpiętość modelu - 1200mm Długość modelu - - 1000mm Waga modelu gotowego do lotu to 1015g. Profil skrzydła to NACA 4412 , cięciwa 200mm. Skrzydła z lotkami mogą być dzielone lub sklejone na stałe . Wyposażenie RC , które zamontowałem w modelu to: Silnik Turnigy 3536 ze śmigłem 11 x 5,5 Regulator 40A - (z dużym nadmiarem) , może być 30A Cztery serwa klasy " mikro ' HXT900 Pakiet LiPol 3cele 11,2V o pojemności 2200mAh 20-30C Na takim wyposażeniu model lata ok. 20min. wykonując bardzo swobodnie figury podstawowej akrobacji i nie tylko - ograniczeniem są umiejętności pilota. Poniżej , kilka zdjęć prototypu. Model pokazany na zdjęciach jest prototypem, został oblatany na podanym wyżej wyposażeniu. Po naniesieniu kilki niewielkich poprawek , aby ułatwić montaż początkującym modelarzom, zestaw będzie , jak wszystkie moje konstrukcje dostępny w wersji " kit ' jak też ARC i ARF. Jeśli jest ktoś chętny do przetestowania modelu prototypu w locie i napisanie na forum swojej opinii to zestaw odstąpię po cenie materiału i wycięcia zestawu - robocizna Gratis !! Szczegóły na telefon - 663737039 lub mail: mirek-gal@wp.pl Jeśli ma ktoś pomysł na ciekawą nazwę tego modelu to proszę podawać - będę bardzo wdzięczny. W przygotowaniu jest model Holownik o rozp. 1600mm. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Ładnie! Nazwa może tak Mozak, Świrus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Reda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Fajnie wygląda ten modelik :wink: Może ktoś zrobi plany wersji depronowej :roll: A nazwa to może Rudolf ale pasowało by zrobić mu wtedy czerwoną maskę silnika.Ładnie by wyglądał :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Fajny modelik. co do kolorów to mogą być. Przydały by sie oznaczenia jeszcze na nim . A co do nazwy to może Lynx ,Almak,Concorde,Axon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Skoro jest Kastor 120 to do kompletu Polluksa 160 mu brakuje :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert48 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam Panie Mirku a może jakiś filmik z oblotu tego ptaszka. Znając dobrze wszystkie Pana konstrukcje pewnie i ta jest również udana. Wreszcie modelik nabrał fajnego wyglądu dzięki oszklonej kabinie jak i również masce silnika. Uważam że do napędu tego zestawu spokojnie z nadmiarem mocy wystarczy silnik TURNIGY 3530. Co do nazwy tego Modelu może - Orlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Witam. Wczoraj to jest 15.06.2011 model został oblatany. Oto film z oblotu: Model świetnie lata, jest bardzo stateczny w locie mimo , że zrobiłem bardzo mały wznios płata. W trakcie montażu modelu wznios można dowolnie ustawić - tak jest przewidziane w konstrukcji Model bardzo przyjemny w pilotażu , bez problemu kręci podstawową akrobację. Na początku przyszłego tygodnia postaram się zamieścić relację z montażu modelu -materiał na zestawy został wysłany do cięcia. Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauletto007 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Po wielu przemyśleniach i rozmowach z kilkoma modelarzami zdecydowałem się na model elektryczny trenerka w wersji KIT. A mój wybór padł właśnie na model Kastor 120 autorstwa p. Mirka z Lublina. Co dostałem w zestawie: - komplet części ze sklejki jak i z balsy, - blachę duralową na wykonanie podwozia, - osłonę silnika, - folię "bindowniczą" na wykonanie oszklenia kabiny, - pręty węglowe na zapozycjonowanie skrzydeł, - komplecik śrubek, nakrętek i podkładek, - elektroniczną instrukcję montażu modelu. Co mnie urzekło w zestawie? Części są bardzo estetycznie rozmieszczone a ich rozlokowanie jest wg mnie laika przemyślane. Podczas odbioru osobistego modelu p. Mirek wszystko mi po kolei wytłumaczył, a z racji, że będzie to mój pierwszy model, omówił krok po kroku kolejność montażu, która i tak jest bardzo dobrze rozrysowana w dołączonej instrukcji. Poniżej w linkach zamieszczam kilka zdjęć zawartości zestawu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/585f2ae5af8f6bf9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f6fbb466869cb33.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a9be40f082293d8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6d21ee53ddb933c.html Gdy tylko znajdę trochę czasu i skompletuję narzędzia, zabiorę się do zabawy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Czy słychać już coś w temacie holownika 1600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Czy słychać już coś w temacie holownika 1600 Witam. Jeśli chodzi o holownik to trzeba trochę czasu , żeby wdrożyć go jako zestaw. Kastor z odpowiednim zapasem mocy spokojnie wyholuje szybowiec do rozpiętości 2metry lub więcej. Dlatego zrobiłem tak solidną i mocną a zarazem lekką konstrukcję. Zapraszam na moją stronę www. Pozdrawiam. Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cellon Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 a może model nazwać "Milan", albo "Mantis" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauletto007 Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 W oczekiwaniu na akcesoria i materiały do budowy modelu przystąpiłem do pierwszych prac nad modelem Kastor 120. Wg zaleceń autora modelu, p. Mirka wycinam części. Z ciekawości i póki co z braku miejsca złożyłem tylko "połówkę" statecznika poziomego oraz steru wysokości, oczywiście na sucho, bez kleju. EDIT: Czy przecieranie papierem ściernym wykonuje się na całym konturze części czy tylko w miejscach gdzie laser nie "przepalił" konturu na wskroś (miejsca łączenia części z całym szablonem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 EDIT: Czy przecieranie papierem ściernym wykonuje się na całym konturze części czy tylko w miejscach gdzie laser nie "przepalił" konturu na wskroś (miejsca łączenia części z całym szablonem)? Witam.Czarny nalot na krawędziach należy usunąć z całego konturu - ze wszystkich krawędzi części. Jeśli laser gdzieniegdzie nie dociął to tylko dlatego , że dostępna w sklepach balsa ma bardzo niejednorodną strukturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Zrobiłem sobie stanowisko montażowe do budowy modelu i przystąpiłem do szlifowania-"zabielania" śladów po laserze. Dziś zabieliłem części balsowe. W wolnych chwilach będę kontynuował prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jakoś nie zawracam sobie głowy szlifowaniem krawędzi po laserze. Odkurzam tylko czasem elementy odkurzaczem. Średni CA i tak da sobie radę. Szlifuję całość po sklejeniu ale tylko w miejscach styku z folią lub innymi elementami typu pokrywa kadłuba. Nic mi się jeszcze nie rozsypało w modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Jakoś nie zawracam sobie głowy szlifowaniem krawędzi po laserze. Odkurzam tylko czasem elementy odkurzaczem. Średni CA i tak da sobie radę. Szlifuję całość po sklejeniu ale tylko w miejscach styku z folią lub innymi elementami typu pokrywa kadłuba. Nic mi się jeszcze nie rozsypało w modelach.Staram się działać wg zaleceń autora, poza tym to pierwszy mój model więc nie chcę popełnić błędów już na samym początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie zeszlifuj za bardzo, Mirek pewnie uwzględnił offset ale zdrapiesz za dużo i będzie "niefajnie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie zeszlifuj za bardzo, Mirek pewnie uwzględnił offset ale zdrapiesz za dużo i będzie "niefajnie" OK, uwzględnię i to. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Witam. Już jakiś czas temu otrzymałem uwagi od " składaczy" zestawów że należy zabielać krawędzie po cięciu laserem , klej wtedy zdecydowanie lepiej trzyma , stąd polecam ten sposób. Offset oczywiście uwzględniłem, także części powinny pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Zabielać, odkurzać- każdy ma jakąś swoją technikę. Kto co lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi