Mirek z Lublina Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Witam. Przedstawiam moją najnowszą konstrukcję trenerka do nauki latania i polatania rekreacyjnie. Model powstał w odpowiedzi na wiele pytań dotyczących mojej poprzedniej konstrukcji - Michasia RC. Potrzebny był model o ładnej samolotowej sylwetce ale o rozp. minimum 1200mm - stąd pomysł na KASTORA. Model wzorowany jest na tym modelu: http://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=30 Trochę danych: Rozpiętość modelu - 1200mm Długość modelu - - 1000mm Waga modelu gotowego do lotu to 1015g. Profil skrzydła to NACA 4412 , cięciwa 200mm. Skrzydła z lotkami mogą być dzielone lub sklejone na stałe . Wyposażenie RC , które zamontowałem w modelu to: Silnik Turnigy 3536 ze śmigłem 11 x 5,5 Regulator 40A - (z dużym nadmiarem) , może być 30A Cztery serwa klasy " mikro ' HXT900 Pakiet LiPol 3cele 11,2V o pojemności 2200mAh 20-30C Na takim wyposażeniu model lata ok. 20min. wykonując bardzo swobodnie figury podstawowej akrobacji i nie tylko - ograniczeniem są umiejętności pilota. Poniżej , kilka zdjęć prototypu. Model pokazany na zdjęciach jest prototypem, został oblatany na podanym wyżej wyposażeniu. Po naniesieniu kilki niewielkich poprawek , aby ułatwić montaż początkującym modelarzom, zestaw będzie , jak wszystkie moje konstrukcje dostępny w wersji " kit ' jak też ARC i ARF. Jeśli jest ktoś chętny do przetestowania modelu prototypu w locie i napisanie na forum swojej opinii to zestaw odstąpię po cenie materiału i wycięcia zestawu - robocizna Gratis !! Szczegóły na telefon - 663737039 lub mail: mirek-gal@wp.pl Jeśli ma ktoś pomysł na ciekawą nazwę tego modelu to proszę podawać - będę bardzo wdzięczny. W przygotowaniu jest model Holownik o rozp. 1600mm. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam. Mirek.
Tomek Reda Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Fajnie wygląda ten modelik :wink: Może ktoś zrobi plany wersji depronowej :roll: A nazwa to może Rudolf ale pasowało by zrobić mu wtedy czerwoną maskę silnika.Ładnie by wyglądał :wink:
pyton Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Fajny modelik. co do kolorów to mogą być. Przydały by sie oznaczenia jeszcze na nim . A co do nazwy to może Lynx ,Almak,Concorde,Axon
Rob Mc Fly Opublikowano 30 Maja 2011 Opublikowano 30 Maja 2011 Skoro jest Kastor 120 to do kompletu Polluksa 160 mu brakuje :wink: .
robert48 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam Panie Mirku a może jakiś filmik z oblotu tego ptaszka. Znając dobrze wszystkie Pana konstrukcje pewnie i ta jest również udana. Wreszcie modelik nabrał fajnego wyglądu dzięki oszklonej kabinie jak i również masce silnika. Uważam że do napędu tego zestawu spokojnie z nadmiarem mocy wystarczy silnik TURNIGY 3530. Co do nazwy tego Modelu może - Orlik
Mirek z Lublina Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2011 Witam. Wczoraj to jest 15.06.2011 model został oblatany. Oto film z oblotu: Model świetnie lata, jest bardzo stateczny w locie mimo , że zrobiłem bardzo mały wznios płata. W trakcie montażu modelu wznios można dowolnie ustawić - tak jest przewidziane w konstrukcji Model bardzo przyjemny w pilotażu , bez problemu kręci podstawową akrobację. Na początku przyszłego tygodnia postaram się zamieścić relację z montażu modelu -materiał na zestawy został wysłany do cięcia. Pozdrawiam. Mirek.
pauletto007 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Po wielu przemyśleniach i rozmowach z kilkoma modelarzami zdecydowałem się na model elektryczny trenerka w wersji KIT. A mój wybór padł właśnie na model Kastor 120 autorstwa p. Mirka z Lublina. Co dostałem w zestawie: - komplet części ze sklejki jak i z balsy, - blachę duralową na wykonanie podwozia, - osłonę silnika, - folię "bindowniczą" na wykonanie oszklenia kabiny, - pręty węglowe na zapozycjonowanie skrzydeł, - komplecik śrubek, nakrętek i podkładek, - elektroniczną instrukcję montażu modelu. Co mnie urzekło w zestawie? Części są bardzo estetycznie rozmieszczone a ich rozlokowanie jest wg mnie laika przemyślane. Podczas odbioru osobistego modelu p. Mirek wszystko mi po kolei wytłumaczył, a z racji, że będzie to mój pierwszy model, omówił krok po kroku kolejność montażu, która i tak jest bardzo dobrze rozrysowana w dołączonej instrukcji. Poniżej w linkach zamieszczam kilka zdjęć zawartości zestawu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/585f2ae5af8f6bf9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f6fbb466869cb33.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a9be40f082293d8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6d21ee53ddb933c.html Gdy tylko znajdę trochę czasu i skompletuję narzędzia, zabiorę się do zabawy .
samolocik Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Czy słychać już coś w temacie holownika 1600
Mirek z Lublina Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Opublikowano 1 Lipca 2011 Czy słychać już coś w temacie holownika 1600 Witam. Jeśli chodzi o holownik to trzeba trochę czasu , żeby wdrożyć go jako zestaw. Kastor z odpowiednim zapasem mocy spokojnie wyholuje szybowiec do rozpiętości 2metry lub więcej. Dlatego zrobiłem tak solidną i mocną a zarazem lekką konstrukcję. Zapraszam na moją stronę www. Pozdrawiam. Mirek.
Cellon Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 a może model nazwać "Milan", albo "Mantis"
pauletto007 Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 W oczekiwaniu na akcesoria i materiały do budowy modelu przystąpiłem do pierwszych prac nad modelem Kastor 120. Wg zaleceń autora modelu, p. Mirka wycinam części. Z ciekawości i póki co z braku miejsca złożyłem tylko "połówkę" statecznika poziomego oraz steru wysokości, oczywiście na sucho, bez kleju. EDIT: Czy przecieranie papierem ściernym wykonuje się na całym konturze części czy tylko w miejscach gdzie laser nie "przepalił" konturu na wskroś (miejsca łączenia części z całym szablonem)?
Mirek z Lublina Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Opublikowano 2 Lipca 2011 EDIT: Czy przecieranie papierem ściernym wykonuje się na całym konturze części czy tylko w miejscach gdzie laser nie "przepalił" konturu na wskroś (miejsca łączenia części z całym szablonem)? Witam.Czarny nalot na krawędziach należy usunąć z całego konturu - ze wszystkich krawędzi części. Jeśli laser gdzieniegdzie nie dociął to tylko dlatego , że dostępna w sklepach balsa ma bardzo niejednorodną strukturę.
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zrobiłem sobie stanowisko montażowe do budowy modelu i przystąpiłem do szlifowania-"zabielania" śladów po laserze. Dziś zabieliłem części balsowe. W wolnych chwilach będę kontynuował prace.
Gość Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Jakoś nie zawracam sobie głowy szlifowaniem krawędzi po laserze. Odkurzam tylko czasem elementy odkurzaczem. Średni CA i tak da sobie radę. Szlifuję całość po sklejeniu ale tylko w miejscach styku z folią lub innymi elementami typu pokrywa kadłuba. Nic mi się jeszcze nie rozsypało w modelach.
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Jakoś nie zawracam sobie głowy szlifowaniem krawędzi po laserze. Odkurzam tylko czasem elementy odkurzaczem. Średni CA i tak da sobie radę. Szlifuję całość po sklejeniu ale tylko w miejscach styku z folią lub innymi elementami typu pokrywa kadłuba. Nic mi się jeszcze nie rozsypało w modelach.Staram się działać wg zaleceń autora, poza tym to pierwszy mój model więc nie chcę popełnić błędów już na samym początku
Gość Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie zeszlifuj za bardzo, Mirek pewnie uwzględnił offset ale zdrapiesz za dużo i będzie "niefajnie"
pauletto007 Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie zeszlifuj za bardzo, Mirek pewnie uwzględnił offset ale zdrapiesz za dużo i będzie "niefajnie" OK, uwzględnię i to. Dzięki
Mirek z Lublina Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Opublikowano 4 Lipca 2011 Witam. Już jakiś czas temu otrzymałem uwagi od " składaczy" zestawów że należy zabielać krawędzie po cięciu laserem , klej wtedy zdecydowanie lepiej trzyma , stąd polecam ten sposób. Offset oczywiście uwzględniłem, także części powinny pasować.
Gość Opublikowano 4 Lipca 2011 Opublikowano 4 Lipca 2011 Zabielać, odkurzać- każdy ma jakąś swoją technikę. Kto co lubi.
Rekomendowane odpowiedzi