Chriss Opublikowano 3 Czerwca 2011 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam, otóż mam taki problem z pakietem ,gdy latam z 5 minut wyczerpuje się tylko do 50% i buzzer zaczyna pikać. A po drugie zapomniałem dzisiaj do ładowania przypiąć balanser i przez przypadek sie trochę naladowalo bez balansera, ale na szczęście tylko 100mAh sie tak naladowalo. Czy bedzie tragedia teraz. Sprawdziłem cele voltomierzem i oby dwie pokazywały 4.19 V. Co o tym myślicie? pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, nie wiem czemu o tym zapomniałem.
andrzej351 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Opublikowano 3 Czerwca 2011 gdy latam z 5 minut wyczerpuje się tylko do 50% i buzzer zaczyna pikać. wszystko zależy od tego jaki to buzzer i na jaką czułość został nastawiony.ważne jest także jaki prąd pobiera silnik i jaki jest szacunkowy czas latania na pakiecie który masz.sprawdź sobie wszystko dokładnie i najlepiej ustaw timer w nadajniku na optymalny czas lotu. A po drugie zapomniałem dzisiaj do ładowania przypiąć balanser i przez przypadek sie trochę naladowalo bez balansera, ale na szczęście tylko 100mAh sie tak naladowalo. Czy bedzie tragedia teraz. Sprawdziłem cele voltomierzem i oby dwie pokazywały 4.19 V. Co o tym myślicie? pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, nie wiem czemu o tym zapomniałem. nie musisz się niczym martwić,to że ładowałeś pakiet raz czy dwa bez balansera w niczym nie szkodzi.kiedyś były ładowarki bez balanserów i pakiety ładowało się bez problemu. ważne jest aby nie przekraczać maksymalnego napięcia podczas ładowania na celę czyli 4,2V oraz nie wolno rozładowywać ogniwa poniżej 3,7V.
Chriss Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dzięki Ulga.. hehe Już myślałem że pakiet będzie do niczego :roll:
Adam P. Opublikowano 3 Czerwca 2011 Opublikowano 3 Czerwca 2011 ważne jest aby nie przekraczać maksymalnego napięcia podczas ładowania na celę czyli 3,7V. 3,7V to całkowicie rozładowane ogniwo.
andrzej351 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Opublikowano 3 Czerwca 2011 3,7V to całkowicie rozładowane ogniwo. dzięki kolego za wykrycie pomyłki,już poprawiłem.
Kolin101 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Opublikowano 4 Czerwca 2011 chyba macie na myśli 3V jako całkowicie rozładowane ogniwo no chyba że nie mówimy tu o li-pol'ach. Niektórzy mówią nawet o 2,8V na ogniwo ale nie 3,7...
franc Opublikowano 4 Czerwca 2011 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Dokładnie jest tak że naładowanie 1go ogniwa to 4,1v , 4,2v max. a max rozładowanie 2,8v Oczywiście zapominałem dodać że mówimy o akumulatorach Li-Pol.
Adam P. Opublikowano 4 Czerwca 2011 Opublikowano 4 Czerwca 2011 3V to napięcie graniczne, jednak charakterystyka rozładowania robi się stroma poniżej ok. 3,7V(bez obciążenia). Przy takim napięciu można uznać ogniwo za puste, bo to, co w nim zostało to mały ułamek pojemności. Do tego ogniwo robi się miękkie-napięcie od razu siada pod obciążeniem.
Rekomendowane odpowiedzi