Chriss Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam, otóż mam taki problem z pakietem ,gdy latam z 5 minut wyczerpuje się tylko do 50% i buzzer zaczyna pikać. A po drugie zapomniałem dzisiaj do ładowania przypiąć balanser i przez przypadek sie trochę naladowalo bez balansera, ale na szczęście tylko 100mAh sie tak naladowalo. Czy bedzie tragedia teraz. Sprawdziłem cele voltomierzem i oby dwie pokazywały 4.19 V. Co o tym myślicie? pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, nie wiem czemu o tym zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 gdy latam z 5 minut wyczerpuje się tylko do 50% i buzzer zaczyna pikać. wszystko zależy od tego jaki to buzzer i na jaką czułość został nastawiony.ważne jest także jaki prąd pobiera silnik i jaki jest szacunkowy czas latania na pakiecie który masz.sprawdź sobie wszystko dokładnie i najlepiej ustaw timer w nadajniku na optymalny czas lotu. A po drugie zapomniałem dzisiaj do ładowania przypiąć balanser i przez przypadek sie trochę naladowalo bez balansera, ale na szczęście tylko 100mAh sie tak naladowalo. Czy bedzie tragedia teraz. Sprawdziłem cele voltomierzem i oby dwie pokazywały 4.19 V. Co o tym myślicie? pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, nie wiem czemu o tym zapomniałem. nie musisz się niczym martwić,to że ładowałeś pakiet raz czy dwa bez balansera w niczym nie szkodzi.kiedyś były ładowarki bez balanserów i pakiety ładowało się bez problemu. ważne jest aby nie przekraczać maksymalnego napięcia podczas ładowania na celę czyli 4,2V oraz nie wolno rozładowywać ogniwa poniżej 3,7V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Dzięki Ulga.. hehe Już myślałem że pakiet będzie do niczego :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 ważne jest aby nie przekraczać maksymalnego napięcia podczas ładowania na celę czyli 3,7V. 3,7V to całkowicie rozładowane ogniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 3,7V to całkowicie rozładowane ogniwo. dzięki kolego za wykrycie pomyłki,już poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 chyba macie na myśli 3V jako całkowicie rozładowane ogniwo no chyba że nie mówimy tu o li-pol'ach. Niektórzy mówią nawet o 2,8V na ogniwo ale nie 3,7... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Dokładnie jest tak że naładowanie 1go ogniwa to 4,1v , 4,2v max. a max rozładowanie 2,8v Oczywiście zapominałem dodać że mówimy o akumulatorach Li-Pol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 3V to napięcie graniczne, jednak charakterystyka rozładowania robi się stroma poniżej ok. 3,7V(bez obciążenia). Przy takim napięciu można uznać ogniwo za puste, bo to, co w nim zostało to mały ułamek pojemności. Do tego ogniwo robi się miękkie-napięcie od razu siada pod obciążeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi