Jump to content

Jaka Futaba ?

Maciej1996
 Share

Recommended Posts

Witam !

Mam zamiar kupić sobie jakąś FUTABE, jednak dotychczas nie znałem się na tych aparaturach, widzę ogromną ilość modeli aparatur tej firmy. I kluczowym pytaniem jest, która jest najbardziej praktyczniejsza i sprawdzona ? Cena sądzę że do 2400 zł, zmieszczę się ? Jak nie t się coś dołoży, albo kupi używaną :)

T8FG jak już, w T10 nie można zmieniać softu. Wyższe modele są już znacznie droższe. Za 2400 kupisz T8 z dobrym odbiornikiem i kilka dodatkowych Orange (chińskie) albo kupisz zestaw i 500zł zostanie Ci w kieszeni. Polska instrukcja dostępna na rcskorpion.pl

Od spodu ma gniazdo trenera a z tyłu wejście na kartę SD służącą jako pamięć modeli oraz do zmiany softu (nowy soft wrzuca się właśnie za pomocą karty SD.)

Nie wiem czy się ją opłaca kupić w Polsce czy za granicą. Ja swoją kupiłem w kraju. Miałem T10 ale sprzedałem ( tak wyszło) . Z T10 byłem zadowolony, z tym że 10-tka nie ma możliwości aktualizacji softu. 12-tka jest znacznie droższa. Futaby miałem dwie, ta jest trzecia i co by o nich nie mówić to sprzęt godny polecenia.

T8 to znakomita aparatura. Mysle (porownywalismy w kilku innych watkach), ze kupno w Niemczech wychodzi jednak wyraznie taniej, anizeli w Polsce.

Ponadto, jezeli bardziej interesuje Ciebie wersja pulpitowa, mozesz wziac pod uwage takze FX-20, ktora posiada identyczne software, ale inna forme - moim skromnym zdaniem jest wygodniejsza. Komplet z nadajnikiem kosztuje tutaj okolo 500 Euro (dawno nie sprawdzalem, wiec jakby dobrze poszukac, moze nawet mniej), ale do tego trzeba doliczyc jeszcze koszt pulpitu. Generalnie powinienes sie zmiescic w zalozonym budzecie.

Jak już masz kupić T8 to kup z odbiornikiem R6208SB. Odbiornik przystosowany do zasilania z pakietu 2s bez żadnych beców. Posiada wyjście S-Bus - po dokupieniu konwertera S-bus/ppm można podłączyć jeszcze trzy standardowe serwa. Oczywiście można podłączyć bezpośrednio serwa s-bus ale są one stosunkowo drogie.

Też polecam ósemkę, zdecydowanie najlepsza relacja cena/możliwości. Co do jakości to po prostu górna półka. FASST jest niezawodny, z dużym zasięgiem i bez dodatkowych satelitek.

Jedynie o czym pamiętaj to ustawienie końcówek antenek (odkryte białe wąsy) pod kątem 90 stopni do siebie i na zewnątrz modelu.

Dzięki temu aparatura ma zawsze kontakt z odbiornikiem, niezależnie od położenia. Latam Futabami od lat i nigdy mnie nie zawiodły.

Też polecam ósemkę, zdecydowanie najlepsza relacja cena/możliwości. Co do jakości to po prostu górna półka. FASST jest niezawodny, z dużym zasięgiem i bez dodatkowych satelitek.

Jedynie o czym pamiętaj to ustawienie końcówek antenek (odkryte białe wąsy) pod kątem 90 stopni do siebie i na zewnątrz modelu.

Dzięki temu aparatura ma zawsze kontakt z odbiornikiem, niezależnie od położenia. Latam Futabami od lat i nigdy mnie nie zawiodły.

Dokładnie! Podpisuję się "rencyma i nogyma" pod tymi słowami. Dotyczy to oczywiście Futaby i nie tylko ósemki ale także dziewiątki i dziesiątki, innych nie miałem i raczej prędko miał nie będę.

Hmm. W instrukcji nic nie znalazłem o tym, że na zewnątrz modelu wyprowadzona antena ma większy zasięg. Latam dużym modelem i z powodzeniem mieszczę je w środku. Bardzo osłabia to zasięg?

Z laminatów węglowych na zewnątrz. Włókna węglowe są przewodnikiem w przeciwieństwie do szklanych. Kadłub węglowy stanowi ekran dla fal radiowych. Przy kadłubie szklano epoksydowym problem nie występuje.

Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.