Grzesiek66 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Moje pytanie adresuję przede wszystkim do posiadaczy Bety. Tym modelem uczyłem się latać (Beta-polowanie na krety). Ponieważ model jest mocno sfatygowany (choć ciągle lata) kupiłem drugi w wersji KIT. Po złożeniu zauważyłem, że przechyla się na lewe skrzydło (gdy leży na równym podłożu). Nawet, kiedy przechylę go na prawe to i tak wraca na lewe. W przedniej części kadłuba są fabrycznie wklejone podkładki (bardziej w lewym boku), więc połowę z nich przekleiłem na prawą stronę dla równowagi i nic to nie daje. Sam kadłub utrzymuje równowagę, natomiast po dodaniu skrzydeł przechyla się - dlaczego? czy tak ma być? Moja stara Beta też miała takie same objawy i nawet próbowałem to "wyrównać" dociążając nieco prawe skrzydło. Będę wdzięczny za wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zważ oba skrzydła. Model jest w wersji kit, zatem składałeś je samodzielnie. Najprawdopodobniej, jedno zrobiłeś ciut "ciężej". Inna możliwość to różny rozkład masy obu skrzydeł. W rezultacie, wypadkowa przesuwa SC całego modelu poza jego oś. Sprawdź jak model będzie się zachowywał w powietrzu w swobodnym locie. Może wystarczy drobny trym, żeby model był stabilny w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 ...może być jedno skrzydło cięższe...albo dłuższe... Pomoże kawałek ołowiu na drugiej połówce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Model starałem się składać bardzo dokładnie. Oba skrzydła ważą tyle samo - 100g. Skrzydła wsunięte do końca. Na razie nie puszczałem go "wolno" - w sobotę składałem, a dziś mocno wieje. Co się tyczy tych podkładek w przedniej części kadłuba, to one tam mają być? Korzystając z okazji miałbym jeszcze pytanie w sprawie aparatury. Cały czas używam tej, która była w standardowym wyposażeniu pierwszej Bety (Cadet4). Jak na razie działa prawidłowo, ale dwa razy straciłem sterowność - raz na ok. 2-3 sek., drugi raz na dłużej (model wylądował na drzewie). Nie wiem co mogło być tego powodem? Serwa też nie powracają dokładnie do pozycji "zero". Co bym zyskał kupując lepszą aparaturę, np. Turingy9x lub inną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zyskałbyś dużo poczucie pewności sterowania itp :rotfl: Jeż :ble: eli kupywać to np graupner mx 16 - radio i dobra ładowarka jest podstawą w tej zabawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Czy kupując nową aparaturę serwa i regulator mogą pozostać te same? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Czy kupując nową aparaturę serwa i regulator mogą pozostać te same? :rotfl: A jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Szczerze mówiąc nie wiem - stawiam dopiero pierwsze kroki w tej dziedzinie - ledwie co nauczyłem się jako tako latać. Skoro na wyposażeniu nadajnika jest odbiornik, to chyba nie koniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Nie każdy odbiornik (innych marek) pójdzie z nadajnikiem innej marki. Serwa pójdą zawsze, tak samo jak regulator Czyli nadajnik i odbiorniki kupuj tej samej marki, reszta do woli (no chyba, że na 35Mhz, to i kwarce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Przymierzam się właśnie do Graupnera MX 16, tylko nie wiem czy to dla mnie niezbyt skomplikowany sprzęt - proszę o doradzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Sprzęt jest bardzo prosty. Godzinka z instrukcją i ustawiamy modele jak chcemy. Duża ilość funkcji nie znaczy, że musisz z nich korzystać. Zaprogramowanie prostego modelu to 20 sekund z przerwą na podrapanie się po... no tam gdzie swędzi. Będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Myślę Madrian, że w razie czego pomożesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Oczywiście. Poza tym w dziale aparatury masz link do polskiej instrukcji w pdf-ie. Jest bardzo obszerna, z przykładami różnych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Powracając do gównego tematu (równowaga modelu), dziś troszkę polatałem i Beta w locie zachowuje się stabilnie. Pozostanie zagadką dlaczego woli sobie leżeć na lewym skrzydle? Zachowana jest pełna symetria zarówno wagowa jak i wymiarowa. Co do aparatury - poczytałem trochę o tym modelu i teraz mam wątpliwości czy wydawać 650zł. i wykorzystać zaledwie 50%? Raczej nie będe miał 12 modeli gotowych do lotu. Dla moich potrzeb wystarczy coś "normalnego" dobrej jakości. Tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 To złudzenia. Ja mam 3 modele gotowe do lotu, a w pamięci siedzi ich 10... W końcu nigdy nie wiadomo, czy za miesiąc nie zechcemy mieć innego typu modelu, a stary warto mieć, gdybyśmy chcieli do niego kiedyś wrócić. Poza tym, lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować i nie mieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 To prawda. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Tu masz tańsze ale inne http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_330_331&products_id=9495 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaPitek Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 A tu masz jeszcze inne tanie i podobno dobre radia 9-cio kanałowe :!: . http://www.r2hobbies.com/eng/proddetail.php?prod=rcps61207_mode http://www.rcmodelpart.com/product.php?id_product=547 http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=268 Według ( po angielsku ale pisany przez polaka ) tego artykułu to jest to samo radio pod różnymi nazwami. Moim zdaniem warto zainwestować w dobrą aparaturę nie tylko ze względu na możliwość sterowania kilkoma modelami ale przede wszystkim ze względu na duże możliwości regulacji. Chociażby różnicowe wychylenie lotek, czy możliwość miksowania np. steru wysokości z sterem kierunku czy lotkami, użycie lotek jako klap ( klapolotki) czy też precyzyjne ustawienie początkowe serw. - czyli to z czym masz problem. Moim pierwszym samolotem też była BETA 1400. Też czułem się jak dziecko we mgle, przy jego składaniu i regulacji. I też zaliczałem same krety i lądowania na drzewach ale tu pomogła właśnie aparatura ( Spektrum DX7) w dostrajaniu i regulacji. Moja BETA też kładła się na lewe skrzydło. Dociążyłem prawe skrzydło i problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek66 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Ze wszystkich przedstawionych propozycji skłaniał bym się bardziej w kierunku Turnigy. Myślę, że do moich potrzeb wystarczy. W śmigłowce raczej nie będę się bawił, no i wolę krótszą antenkę niż długi teleskop - modelu nie puszczam dalej niż 300m. Dzięki za porady. Jeszcze w sprawie aparatury(na razie nic nie kupiłem): czy w tych lepszych apkach można dotrymować model w locie? No i może jakąś opinię o Hitec Optic 6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi