Grifon Opublikowano 13 Czerwca 2011 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witam Zamieszczam krótka relacje z budowy spitfajera MK 5 (no prawie spitfajera) Model miał być zbudowany szybko, ale byle jak, jednak został zbudowany tylko byle jak. (aby latało) Jest to przeróbka gumówki na rc, jako że stateczniki w planach gumówki zostały powiększone dla większej stateczności a mi nie chciało się ich redukować to zwiększyłem rozpiętość skrzydła o 4cm tak dla zachowania proporcji, ale teraz doszedłem do wniosku ze trochę przegiąłem. Podczas budowy przetestowałem kilka rozwiązań które mi chodziły po głowie. Plany pochodzą z http://www.theplanpage.com/esp/spit.htm oczywiście nie byłbym sobą jakbym nie zrobił modelu po swojemu. Jak to teraz się modnie mówi napęd steru typu PUL PUL własnego projektu a co :faja: Tutaj zaszalałem i zrobiłem samemu zawiasy jak na pierwszy raz wyszło całkiem fajnie, prawie jak te fabryczne obok. Nie chciałem używać bowdena i zrobiłem cos takiego, byłem ciekawy czy będzie działać, okazało się ze działa idealnie (mam nadzieje ze sprawdzi się również w locie) I tak to właśnie działa Filmik Otwory na paluchy, podkładki na sruby tymczasowe. Model nie jest jeszcze oblatany, mysle że w tym tygodniu to nastąpi, Na razie nie ma tych charakterystycznych osłon łączenia skrzydła z kadłubem, nie mam pewności co do zaklinowania płata :oops:
Grifon Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2011 I udało się model został ulotniony, ale nie obyło sie bez kłopotów Podczas pierwszych krótkich prób nie mogłem go utrzymać w poziomie. Pierwsze próby to była tragedia zakończona twardym lądowaniem na drodze biegnącej przez łąke :x Po zwiększeniu skłonu silnika nafaszerowaniu ołowiem i zmniejszeniu konta zaklinowania płata dało sie go wreszcie utrzymać w powietrzu pozostał tylko przechył skrzydła podczas lotu na prawą stronę skontrowałem trymerem lotek skrzydła i wreszcie dało sie normalnie latać. Okazało sie, że prawa strona skrzydła w miejscu przy lotce wyje do góry, było pochmurno i dopiero wtedy to zobaczyłem. Podczas słonecznego dnia był taki blask od foli, że jakoś mi to umknęło. Wylatałem jakieś 15 min musiałem uważać na skręty w prawo, ale ogólnie model jest stateczny łatwo sie prowadzi, i pięknie ciągnie do góry, chociaż rewelacji nie ma. Pewnie dlatego ze Patryk znowu zrobił zbyt ciężki model. W niedziele powinienem mieć zdjęcia podczas lotu o ile ktoś się nawinie i mi zrobi. (i co Ty Krzychu na to :?: )
krzychu-rc Opublikowano 17 Czerwca 2011 Opublikowano 17 Czerwca 2011 ja na to: gratulacje - wygrać walkę powietrzną z taką legendą napędy pierwsza klasa Panie! spitze klasse :wink: jakie zdjęcia?? miał być film ! :wink:
Grifon Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2011 Dzieks :rotfl: Chciałem zrobić zdjęcia, film podczas lotu (ładnie sie prezentuje w locie) ale się nie rozdwoję, :? musze poprosić jakiegoś przygodnego tubylca o to. Pozdr P.
Grifon Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2011 silnik E MAX CF 2805 200 - 300 g. Zasilanie 2s Li-Po, Rpm=2840, ciąg do 410g. Masa całkowita: 29g Zasilanie: 2s Li-Po Kv: 2840 RPM/V Prąd chwilowy: 15A (przez 60s) Osiągi Zasilanie : 2s Li-Po Śmigło : 6x4 RPM : 13000 Prąd : 12A Uzyskany ciąg : 413g tylko że ja tego ciągu nie czuje :? serwa wysokość HS 55 naped lotek skrzydła HS 55 kierunek Hobby King 4,3 g odbiornik 4 kanałowy 7 gramowy orginalny firmy Zebra :roll: regulator nie mam pojecia jaki cieżar skrzydła z serwem 70 gr. kadłub z gratami 204 gr. czyli wszystko wazy 274 gr. :x Nie znam sie na tej elektryce musze powiedziec że drażni mnie naped elektryczny ma swoje zalety, ale nie ma to jak silnik spalinowy, widok i odglos pracującego silnika zostawiajacego smuge spalin w powietrzu to coś wspaniałego. :jupi: Gdzie na forum znajde temat dotyczący sprawdzania zasiegu aparatury, szukałem ale jakos nie moglem znalezc. Pzdr P.
Grifon Opublikowano 18 Września 2011 Autor Opublikowano 18 Września 2011 Nie latałem szybko i wysoko, ale powoli i bardzo nisko i o to efekty :roll: Przerobiłem spita na wersje LF i jak widac zamontowalem kamere, tylko zapomniałem kwarca z domu do aparatury i teraz musze czekać na listonosza.
Rekomendowane odpowiedzi