Skocz do zawartości

dlaczego F-16, a nie SU czy MiG

piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do niczego modelarskiego to nie doprowadzi. Dyskusja ( w ktorej nie uczestnicze :P ) prowadzona jest jako offtop po to aby duskutowac nad przyszloscia Poslki i jej zaplecza obronnego .

Jesli o mnie chodzi to powiem tak :

1) Uwazam ze samoloty bojowe sa Poslce potrzebne - jestesmy w NATO , UE i pewne zobowiazanie musimy wypelniac, problem jest w tym ze offset ktory mial byc wypelniony przez USA i moglby w pewien sposb " pokryc " zakup mysliwcow zostal calkowicie ,ze sie tak kolokwialnie wypowiem "olany" - USA bardziej oplaca sie zaplacic kary niz inwestowac na takim zadupiu jakim jest Polska.

2) Jesli natomiast chodzi o wojne w Iraku - no coz mysle ze to nie byl najlepszy pomysl - ewentualne zyski ( ktorych wciaz nie widac) sa nieporownywalnie niskie w porownaniu z nakladami - zarowno ludzkimi jak i kapitalowymi. USA poszlo na wojne glownie z jednego powodu - bardzo im sie to oplacalo - w USA duza czesc finansow panstwa idzie wlasnie na zbrojenie - wojna jest idealnym powodem na rozruszanie stagnacji w gospodarce. W gazetach pisze sie ile to juz wydano milionow na wojne - jednak nikt nie pisze o niewidocznym wplywie wojny na gospodarke - a jest on bardzo duzy. Po 2 USA liczy na kontrakty przy odbudowie kraju na czym takze mozna zbic wielka kase.

Polski przemysl zbrojeniowy jest przestarzaly i malo kokurencyjnty w stosunku do innych krajow dlatego nie wygrywamy kontraktow dlateg udzial w wojnie sie nam nie oplaca. Moglby w tym pomoc rzad Polski jednak nie dolozyl wszelkich staran abysmy mogli zyskac jak najwiecej,

A co do porownania tych 3 samolotow to sie nie wypowiem bo sie nie znam:P

A i jeszcze jedno - a propo budowy lotnisk i baz wojskowych - zajbisty biznes - koszty sa ogromne to fakt ale region w kotrym sie taka baze wybuduje zaczyna prosperowac ( w koncu 500 chlopa musi cos jesc, cos kupowac, cos pic, wychodzic na dyskoteki itd)

Opublikowano

Fakt Plesesie. Już nie dyskutuję, bo to jest dyskusja światopogladowo-polityczna i nijak nie prowadzi do modelarstwa, tylko za chwilę doprowadzi do konfliktu i iskrzenia. Chowam do kieszeni własne przekonania w tej materii i wracam do meritum, czyli spraw modelarskich. Jak widzicie turaz i tutaj na własne oczy - ja właśnie "lepię" swojego Bristola :wink:

Opublikowano
Fakt Plesesie. Już nie dyskutuję, bo to jest dyskusja światopogladowo-polityczna i nijak nie prowadzi do modelarstwa, tylko za chwilę doprowadzi do konfliktu i iskrzenia. Chowam do kieszeni własne przekonania w tej materii i wracam do meritum, czyli spraw modelarskich. Jak widzicie turaz i tutaj na własne oczy - ja właśnie "lepię" swojego Bristola :wink:

Jestem zupelnie innego zdania -forum nie powinno sie ograniczac wylacznie do spraw modelarskich. Powinnismy poznawac nie tylko swoja wzajemna wiedze na temat RC lecz rowinez poznawac siebie jako ludzi i obywateli, poznawac swoje poglady na roznorakie sprawy, tworzyc pewna spolecznosc ktora zna sie nie tylko na modelartwie.

Co do prowadzenia dyskusji i odmiennosci zdan , uwazam ze to normalna sprawa kiedy ludzie roznia sie pogladami, najwazniejsze aby przekazywac je w sposob kulturalny, szanujacpoglady innych.

Sorry za lekki offtop

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
a tak wogóle OLO to podaj mi przykład samolotu używanego przez zachód który posiada zmienny wektorowo ciąg silników i który samolot zachodni może zrobić "kobrę" choćby do 70 stopni do pionu,

BYŁ taki samolot oznaczony X31 który na prototypie prace zakończono, z powodu zbyt słabych osiągów zastosowanych silników

1. F-22 Raptor ma zmienny wektor ciągu!

f-22_2.jpg

2. Na bazie F-15 powstało coś takiego... demonstrator... jednak duuużo potrafiło

108608main_F-15active_flight.jpg

3. "Kobrę" po raz pierwszy publicznie wykonał Wiktor Pugaczow na samolocie SU-27 - samolot który nie ma sterowanego wektora ciągu! Kobrę można również wykonać na MIG`u-29 też bez wektora!

SU27CO1.JPG

Opublikowano

Jankesi mają chyba jeszcze jakiegoś F z tymi ruchomymi dyszami... Niestety, współczesne odrzutowce mnie tak nie interesują...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.