sreg Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Witajcie, jestem początkujący - nie wiem jaką aparturę kupić do quadrocoptera. Możecie coś doradzić ? Quad będzie latał z apartem ? Równocześnie w przyszłości myślę o tym aby zacząć naukę pilotażu na heli. Pozdrawiam i dziękuję za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garnett Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Turnigy 9x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witajcie, jestem początkujący - nie wiem jaką aparturę kupić do quadrocoptera. Możecie coś doradzić ? Quad będzie latał z apartem ? Równocześnie w przyszłości myślę o tym aby zacząć naukę pilotażu na heli. Pozdrawiam i dziękuję za odp. Nada się każdy nadajnik z wbudowanym komputerem i wystarczającą liczbą kanałów czyli 4 + obsługa dodatkowych funkcji. Oczywiście sugeruję firmową, znanej marki i zasada główna - najlepsza na jaką cię stać. Nawet kosztem innych elementów czy samego modelu. Aczkolwiek, zanim zaczniesz latanie z foto - długie miesiące nauki samego latania. :wink: Jeżeli myślisz, że włączysz i będziesz latał jak to na filmach w sieci widać - to niezupełnie tak będzie. Jeżeli chcesz później się rozwijać modelarsko to najlepiej od razu kupić coś porządnego. Zorientuj się w ofercie aparatur Futaby z systemem FASST. Myślę, że tobie by wystarczyła na razie 6EX czy T7. I chyba jest w twoim zasięgu. W końcu nie jesteś biednym uczniem gimnazjum, skazanym na 50zł kieszonkowego miesięcznie? Co do Turnigy, to owszem "by starczyła". Tylko, ze chyba lepiej dodać te kilkaset złotych więcej i mieć naprawdę dobry, niezawodny i pewny sprzęt, a nie "chińczyka" z bajerami, ale niezbyt pewnego i pracującego w raczej niezbyt efektywnym protokole komunikacyjnym. Udającego porządne nadajniki. Zaraz mnie zlinczują... Prawda jest taka, że to nadajnik z odbiornikiem są najważniejszymi elementami modelarskiego wyposażenia. Cała reszta to dodatki. Tu naprawdę nie można oszczędzać. A skoro chcesz zainwestować w hobby trochę sensownej krwawicy, to chyba nie ma sensu prowadzić rasowego wyżła na smyczy z konopnego sznurka? :wink: To jak kupić nowego Mercedesa w salonie i żałować na olej do silnika. Jak celować to konkretnie. Akurat ten wydatek się opłaci. Oczywiście im więcej kanałów i możliwości tym lepiej dla późniejszego rozwoju. Można z pewnych opcji nie korzystać, gdy je masz, ale nie da się korzystać, gdy nie masz a potrzebujesz. Jeżeli stać cię, to nawet możesz śmiało brać Futabę T8 lub T10. Inne marki warte rozważenia - Sanwa, Graupner, JR, Spectrum, Multiplex. Ale w tym segmencie raczej obecnie na szczycie jest Futaba i jej sprawdzony FASST. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi