GiulioN Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Kupiłem silnik 3f ok. 500W z wałem fi 5mm, ale bez wyposażenia. Następnie dokupiłem w sklepie modelarskim "wiertarkowy- zaciskany" uchwyt na śmigło na wał 5mm. Teoretycznie wszystko jest jak trzeba, ale podczas zwiększania obrotów silnika śmigło zrywa się z wału (silnik jest w układzie ciągnacym). Dokręcam tak mocno śrubę mocującą, że aż boję sie połamać śmigło. Czy ktoś mi podpowie, jak to opanować. Myślałem o tym żeby to mocowanie wkleić na wał na Epidian 5, ale to chyba niezbyt dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Musisz pewnie za słabo dokręcać nakrętkę. Może być również taki przypadek, że nakrętka dochodzi do końca gwintu. W takim przypadku pod nakrętkę podłóż podkładkę i dopiero dokręcaj. Tej średnicy piasta powinna lepeij mocować śmigło, niż cieńsze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Kup sobie klej do śrub, trzyma mocno, a jak chcesz zdjąć to trochę podgrzać i puści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Kup sobie klej do śrub, trzyma mocno, a jak chcesz zdjąć to trochę podgrzać i puściTakiego kleju nie mam, ale może mógłbym zamiast niego jednak użyć Epidianu 5, może dałby ten sam efekt co ten klej do śrub ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chriss Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Używając kleju do śrub jak np. ThreadLock (niebieski) masz pewność że gdy wyschnie to się raczej sam nie odklei. Ale ja radziłbym dać jakąś podkładkę, lub poprostu zamienić na inny bo lepiej kupić dobre, a nie eksperymentować z klejami i potem ponosić koszty samolotu, silnika. Jak co ten klej możesz kupić w każdym sklepie jak OBI, CASTORAMA, PRAKTIKER, sklepy modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Po co zaklejać nakrętkę skoro ona dociska ale mocowanie spada z wału? Co to da, że ją zaklei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 GiulioN kolego, a może już gwint się skończył... zobacz z podkładką ? Inny sposób to jaki ja zrobiłem, to wbiłem w ten "wiertarkowy- zacisk " w tą tulejkę a potem nabiłem na ośkę silnika i dopiero mocno zakręciłem. Mam nadzieje ,że zrozumiałeś mój zakręcony wywód :roll: ? ...a może oś silnika już wyrobiła sobie większą średnice w tym uchwycie, bo nie była dostatecznie dokręcona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Jeśli faktycznie nie jest to problem doboru podkładek spróbuj zmatowić wal silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 próbuj kombinuj ale na pewno nie klej nic na wale !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi