mazur Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 Chciałem wykorzystać program SNAPROLL ale nie chodzi mi jedna lotka. Poniżej ustawienia. SNOPROLL STATE ACT AILE 100 ELEV 100 RUDD 100 DIRE LEFTUP FLAPERON AIL1 060 100 AIL2 100 060 FLAP1 035 FLAP2 -035 AUX –CH CH6 THRO HOLD
Chriss75 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Jeśli można podepnę się pod temet Mam aparaturę Turnigy 9x i nie mogę poradzić sobie z ustawieniem klapolotek w szybowcu. Aktualnie mam 2 serwa na v-kę podpięte pod kanał 2 i 4 serwa lotek podpięte pod 1 i 6. Problem mam z wychyleniami, jak ustwię epointy na określone wychylenia skutkuje to też na małe wychylenie klapolotek (aktualnie podpięte w przełacznik 3 pozycyjny z możliwością regulowania pokrętłem). Czy jest możliwość ustawienia epointów tak jak trzeba ale żeby klapy po właczeniu wychylały się w pełny zakres? Jeśli ktoś jest dobry w tej aparaturze to mój numer tel to 502397403 proszę dać znać a ja oddzwonię i chwilę pomęczę - może jest jakieś inne ciekawe ustawienie programowe którego używacie a które zozwiąże ten problem ? z góry wielkie dzięki
Adam_S Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 @Chriss75 W niektórych aparaturach (nie wiem jak w t9x) masz dwa ograniczenia wychylenia serw. Travel limit - globalne maksymalne wychylenie serwa End-point - ograniczenie wychyleń serwa dla danej funkcji. Jeżeli w t9x jest taka funkcja to musisz w ustawić travel limit który będzie ograniczał wychylenie dla klap i EPA dla funkcji lotek.
rapier Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Rafał ( Sidey), czy możesz pomóc mi w ustawieniu mojej aparatury? MIałem poprzedniczkę na starym sofcie i tam było to logiczne, intuicyjne i do ogarnięcia. Obecnie Turnigy 9XR ma tyle możliwości na tym sofcie że póki co połapać się nie mogę. Mam ją od kilku dni i nijak nie mogę sobie poustawiać tak jak chcę. Mam MODE 1 o ile to ma znaczenia Chodzi mi o model latającego skrzydła ze sterolotkami. Co do zmiksowania kanałów i expo poradziłem sobie, jednakl to skrzydełko rzuca sie jak DLG ( coś jak alula ) i podczas rzutu chciałbym móc wykożystać jeden z przełączników aby mieć dwie fazy lotu. Ustawienia do rzutu gdzie obie sterolotki będą ciut opuszczone i drugie na które przełącze się po osiągnięciu max pułapu czyli do szybowania.
rapier Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Przepraszam ze post pod postem, ale sprawa jest nagląca. Co prawda zwracałem się personalnie do Rafała, ale może ktoś z kolegów pomoże......
Artu Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Arku, w TGY9XR, to już nie jest tak prosto... niestety. Ale być może będzie pomocny poniższy film: http://www.youtube.com/watch?v=_vwQOaYqvSo Jeśli jednak nie, to "zapukaj" do "specjalisty od softu er9x na EP-Heli VIRUS-RC
robczar Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Przepraszam ze post pod postem, ale sprawa jest nagląca. Co prawda zwracałem się personalnie do Rafała, ale może ktoś z kolegów pomoże...... ten filmik napewno pomoże, wczoraj ustawiłem według tego, szukałem cały dzień (Turnigy 9XR + Skywalker X8 ) pozdrawiam serdecznie ...
bart07 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 MIałem poprzedniczkę na starym sofcie i tam było to logiczne, intuicyjne i do ogarnięcia. W nowej jest gniazdo do programowania. Może po prostu wgraj stary soft (jeżeli go lubisz/znasz). W sieci są ustawienia ok-rimr'a w formie pliku do epee. Wystarczy wczytać i działa. Bartosz
rapier Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 W nowej jest gniazdo do programowania. Może po prostu wgraj stary soft (jeżeli go lubisz/znasz). W sieci są ustawienia ok-rimr'a w formie pliku do epee. Wystarczy wczytać i działa. Nie bede grzebał się w tym na czym się nie znam i o czym nie mam zielonego pojęcia Wiem że ten soft daje możliwości olbrzymie i chciałbym jakoś to zatrybić. Powiem tak.w chwili obecnej mam podłączone sterolotki jako elev i aile, zmiksowane, ustawione expo i ograniczone wychyły. Chciałby na przełączniku THR.CUT lub na przełączniku RUD.D/R ustawić 2 fazy lotu gdzie faza rzutu będzie miała obie sterolotki ciut opuszczone w neutrum względem fazy normalnego lotu. Czy ktokolwiek mi podpowie jak to zrobic? Tak łopatologicznie.....
bart07 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zainstaluj sobie epee https://code.google.com/p/eepe/ na komputer. Masz tam wbudowany emulator aparatury. Klikasz wygodnie przed kompem i patrzysz co i jak działa, łącznie z elementami sterującymi. Jak osiągniesz cel, wówczas możesz wygenerować kartę ustawień i przepisać (lub wgrać do apki) Wszystko za darmo i legalnie. Bartosz PS pobierz sobie pliki *.epee, na przykład stąd http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=38 i bardzo szybko załapiesz o co chodzi. I super poradnik zza południowej granicy http://ok-rimr.com/en/how-to-do-it/turnigy-t9x/103-p-t9x-er9x-mixovani (też zaczynasz od *.epee)
rapier Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 oooo...to juz coś Dzięki wielkie choć nie zarzekam się że nie będe męczył jeszcze
bart07 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 W czeskim tutorialu gość podkreśla konieczność ustawienia jakiegoś przełącznika z funkcją wyłączenia wszelkich miksów i pozostawienia czystych 4 kanałów - lot w rękach pilota. Ja ustawiłem sobie tą funkcję na przełączniku THR.CUT. Nad nim (nie wiem jak się nazywa) zrobiłem odcięcie silnika. Na przełączniku trenera (niestabilny) mam szybkie trymowanie (zapamiętuje aktualne ustawienia jako neutrum).
rapier Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Wiśta wio...jak mam wyłączyć miksery skoro to latające skrzydło...
bart07 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Wszystkie gadgety z wyjątkiem niezbędnych - klapy, ekstra start, lądowanie itp. W tym sofcie to KAŻDA czynność jest realizowana przez jakiś mikser. Zostawiasz miksery drągów z trzema kanałami (silnik i lotki)
rapier Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Artu, odczytałeś może moją wiadomość na PM?
Rekomendowane odpowiedzi