Skocz do zawartości

35 Mhz vs 40 Mhz

pmaverick

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WYbor padl na MC-19 (zamawiam w poniedzialek),teraz kwestia tylko ktore pasmo bedziesz wedlug was lepsze...wiem ze to retoryczne pytanie po czesci ale poniewaz od dawna nie interesowalem sie elektronika modelarska to moze cos sie zmienilo? :) Innymi slowy : jesli stwierdzicie ze pytanie jest glupie to i to napiszcie :) ale mimo wszystko podzielcie sie tym co myslicie.Pozdrawiam

Opublikowano

35 mhz Na nim nie będziesz miał problemów na zawodach (nie raz na innych częstotliwościach nie pozwalają startować) i jest to legalna częstotliwość (nie licząc B brand :) )

Opublikowano

40mHz też jest legalne tyle że kanały 50, 51, 52, 53. Ale lepiej 35mhz ponieważ prawie wszystkie zabawki lotne są na 40mHz i strasznie sieją

Opublikowano

zawsze mi sie wydawalo ze zabawki są na 27 mHz...ale skoro 35 Mhz lepsze to niech tam bedzie ;) myslalem ze moze 40 mHz ze wzgledu na rzadziej uczeszczane bedzie lepsze...

Opublikowano
prawie wszystkie zabawki lotne są na 40mHz

:?:

mieszasz facet, mieszasz

chodziło o zabawki np. z Tesco albo podobnych marketów

Opublikowano
Nawet gdyby były na 40 to maja taka małą moc ze nie ruszy modelu rc sterowanego prawdziwym radiem
A może chcesz się sam o tym przekonać? :D .
Opublikowano

Proszę mi wyjasnic dlaczego taka zabaweczka miała by zakłócic model rc skoro z tego mini radyjka wychodzi znikoma moc a sygnal z firmowego nadajnik np Graupner czy Futaba promieniuje z moca 3 czy 4 razy większa niz zabawkowy nadajnik . Dodatkowo wiekszosc modelarzy lata na odbiornikach dual w podwójniej przemianie. I jeszcze jedna sprawa mało prawdopopodobne zeby takie zabawki pracowały na 40 widziałem sporo takich zabawek i wszystkie były na 27 mega dodatkowo miedzy kanałami CB i oczywiscie tak jak powiedział Mariusz pasmo 40 jest dla modeli statków i aut .

Opublikowano
promieniuje z moca 3 czy 4 razy większa niz zabawkowy nadajnik

3-4??? przecież takie mini radyjko dzialajace na 40mHz maja mniej wiecej zasieg od 100-400 metrów wiec moc takiego czegos nie bedzie wieksza niz 10-40mW.

Opublikowano

a wszystkie które ja widziałem były na 40mHz,u nas w mod. 1 osoba lata na 40mHz miała problemy z taką zabawką. Podchodziła do lądowania i nagle zaczęły wariować stery, okazało sie że chłopiec lata sobie samolotem zabawką. A tamta aparatura była Graupnera tylko ta zabawka mocno siała

Opublikowano

To co teraz mówisz tymbardziej jest niemozliwe osoba która konczy lot i podchodzi do lądowania nie ma prawa miec zakłócen dlatego ze czym blizej model pilota tym sygnał z nadajnika do modelu dochodzi mocniejszy i prawdopodobienstwo wystapienia zakłócen jest bardzo bardzo małe no chyba ,że za krzakami stoi Rosyjska radiostacja i nadaje moca 2KV

Opublikowano

co do zabawki typu graupner... hmmm... też ją miałem i miała moc podobną do optica, zasięg był nie zły moj ojciec latał na tym paralotnia na wysokosci około 400-500m, ale zeby zaklucic jakies inne radio... troszke mi sie wierzyc nie chce.

Chociaż pamietasz radek, jak kiedys olek włączył swojego optica i zasiało mu na odbiornik marka który ma kanal 200 ileś a olek 61? i on normalnie tym radiem sterowal model.

Opublikowano

Dobra widzę że sie nie rozumiemy, Pan latający na aparaturze graupnera podchodził do lądowania ok.100m od nas, jakieś dziecko w tym momencie włączyło zabawkę na 40mHz, która znajdowała sie blisko modelu-ok. 15m i zaczęło siać tak że model prawie nie reagował na poruszanie drągami i zwiną sie w korek z ok. 10m. Ale chyba nie tego sie tyczyło pytanie zawarte w temacie :roll: chodziło mi tylko o to że zabawi z supermarketu są w stanie zakłócić model

Opublikowano
graupner zabawka? a w glowe to sie dzis pod prysznicem nie udezyles ? :devil:

zabawka a co?? moze graupner X-306 to radio z najwyższej półki? :lol2: :lol2: :lol2: zalezy jaki graupner wszystkie oprocz 2-3 radii z posiadłości graupnera to jak najbardziej profesjonalne radia, sam posiadam graupnera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.