Skocz do zawartości

Lot AXN'em na 1,4km bez fpv

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem gdzie to wsadzić wiec wrzucam do Hyde parku

Dzisiaj latałem modelem z kamerka brelok na pokładzie, i trochę za bardzo dałem się ponieść chęci aby polecieć jeszcze dalej. I jakoś tak wyszło. Zrobiłem 1,4 km w linii prostej :jupi: , ale na samym końcu miałem już problem żeby zawrócić, bo model był właściwie szybko poruszającą się kropką w pewnym momencie znikającą z pola widzenia, ale jak dałem drążek w lewo to kropka odleciała na prawo i wtedy wiedziałem, że lecę na siebie, i się udało. Na dowody mam klatkę z filmu z zaznaczonym punktem charakterystycznym, czyli wystającym kawałkiem jeziora, i do tego zdjęcie z zumi z zaznaczona drogą o punktami startu i najdalszego miejsca.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nie wiedziałem że moja turnigy 9x ma taki zasięg, ale w locie o tym nie myślałem.

Opublikowano

Chciałaby dusza do raju ;-)

Porównaj, ile jeziora udało się uchwycić i jaki kąt ma obiektyw kamerki. Przypuszczam, że nie ma 70°. Wg moich obserwacji byłeś nad rzeczką, ok. 600 m od siebie. Wg mnie to i tak dużo.

Opublikowano

Patrząc na ten wystający kawałek jeziora i na jego miejsce w kadrze, ja myślę że mógł tam być, bo ten kawałek jest w jego lewym boku (kadru). Czyli żeby tak to widzieć musiałbyć za tym obiektem, a nie przed - wtedy można byłoby twierdzić, że do niego nie doleciał, a i tak go widać. Chociaż... ja sam leciałem TOTO-1 na odległości ok 600m. gdzie sterowanie modelem było baaardzo trudne, nie mówiąc już o 1.4 km : ).

ALe odległość i tak pioruńska :)

Opublikowano

Faktycznie wydawało mi się że 1,4km to trochę za daleko, ale nigdy nie miałem jak porównać odległości.

Wiecie co, brutalnie przybiliście moje marzenia do dna :lol: :mrgreen:

Na filmiku z trochę innym ułożeniem modelu widać więcej jeziora.

Dołączona grafika

Ale nie będę się kłócił pewnie wiecie lepiej, ba na pewno wiecie lepiej :D

A co do sterowania, to nogi mi się miękkie zrobiły, bo chyba przy robieniu kółka na tej max. odległości, żeby się zorientować w którą stronę lecę. model zniknął mi chyba ze 2 razy z oczu po mrugnięciu, bo taka kropkę ciężko zauważyć.

Opublikowano

Te kamerki mają strasznie mały obiektyw, ich kąt widzenia jest niewielki z racji tego ciężko jest ocenić odległość bo tak jakby widok jest "zzoomowany" Dla przykladu te stawy wydają się być blisko modelu. W rzeczywistości oddalone są od niego w lini prostej o 750 metrów.

Dołączona grafika

Opublikowano
Piotrek9932, Nie wrzucę, bo b mało co na mim widać, bo było już dosyć słabe światło, a jeśli leciałem w stronę słońca to obraz się robił czarny, aha, i z moim łączem to bym chyba wrzucał go ze 2 dni.
Opublikowano

Paweł AXN i 1,4km :roll: :wink: :ble: :lol: Nie wierz w to. Kamera Cię oszukuje. Sam z nią latałem i latam i też nie raz mnie zwiodła. Myślę, że realne było jakieś 700m co i tak jest niezłym osiągnięciem. Zrób jak napisał Krzysztof (Utopia) i sam wydasz werdykt.

Opublikowano

To to jest już bardziej prawdopodobne, ja robiłem testy i tata patrzył na jaskrawy zielony model a ja leciałem FPV, przy 700m zniknął całkowicie z horyzontu :wink:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.